Jälkiruoat nuotiolla
Erityisesti lasten synttärit ovat oiva tilaisuus herkutella metsän siimeksessä. Mutta mitä kaikkea nuotiolla voisi valmistaa? Näiden reseptien ja vinkkien avulla järjestät ikimuistoiset juhlat, joissa herkut ovat taattuja.
Kokeile ja valitse suosikkisi: appelsiinimuffinssit, tikku-croissantit tai -pullat, s’mores, letut, köyhät ritarit, suklaabanaanit tai nuotiopullat.
Appelsiinimuffinssit
Appelsiinin raikas maku yhdistettynä pehmeään muffinssitaikinaan tekee näistä herkuista vastustamattomia. Nuotiolla valmistettavien muffinssien resepti on sekä lasten että aikuisten mieleen.
● 1–2 pientä tai keskikokoista appelsiinia / henkilö
● 1 pussi valmista muffinssitaikinaa
● Vettä
● Öljyä
● Foliorulla
● Leivinpaperia (arkkeina)
● Puukko (appelsiinien kannen leikkaamiseen)
● Lusikka (appelsiinien kovertamiseen)
● Retkikattila (taikinan valmistamiseen)
● Vispilä tai haarukka (muffinssitaikinan sekoittamiseen)
● Sekoita muffinssitaikinaseos veden ja öljyn kanssa kattilassa.
● Leikkaa appelsiineista “kansi” pois ja koverra appelsiinit tyhjiksi.
● Kaada muffinssitaikinaa noin puoliväliin appelsiinia.
● Voit laittaa appelsiinille kannen tai paistaa ilman kantta: kannen kanssa rakenteesta tulee enemmän mudcake-tyyppinen, ilman kantta muffinssit kypsyvät nopeammin. Kokeile ja testaa suosikkisi.
● Ota foliota noin käsivarren mittainen pala ja taita se kahtia.
● Ota yksi arkki leivinpaperia ja taittele se neljään osaan. Jos muffinssit meinaavat palaa pohjasta folion läpi, laita useampi arkki leivinpaperia.
● Aseta taiteltu leivinpaperiarkki folion päälle.
● Kääri appelsiinit folioon nyytiksi, jossa on kahva, jonka saa helposti avattua kypsyyden tarkistamista varten aina välillä (kts. kuva alla).
● Aseta folionyytit hiillokseen, ritilälle nuotion yläpuolelle tai tulen läheisyyteen esimerkiksi kiville.
● Anna kypsyä noin 20–30 minuuttia, kurkista folioon välillä.
● Kääntele välillä.
Tikkupullat tai -croissantit
Tikkupulla on monelle tuttu retkijälkkäri, mutta pullataikinan voi korvata kaupan kylmähyllystä löytyvällä valmiilla croissant-taikinalla! Ota croissant-taikina purkista ja pyöritä suoraan tikun nokkaan. Kun vedät tikun pois kypsästä croissantista, voit lisätä täytteeksi hilloa ja kermavaahtoa. Kuvissa valmistuu tikkupulla.
S’mores
S’mores, eli keksi, vaahtokarkki, suklaapala ja keksi. Sen sijaan, että paistaisit ensin yksittäisen vaahtokarkin tikun nokassa, asettele pannulle ensin Marie-keksi, sitten pala suklaata ja lopuksi vaahtokarkki.
Letut
Lettujen paisto nuotiolla onnistuu parhaiten, kun on hyvä retkipannu ja metallilasta. Taikinan voi tehdä kotona valmiiksi suoraan 1,5 litran vesipulloon ja kaataa pullosta taikinaa pannulle.
Valmista pullataikina kotona valmiiksi ja paista pullat nuotiouunissa. Kuvassa valmistumassa sämpylät.
Leikkaa pullapitkosta paloja ja paista ne voissa pannulla. Lisää hilloa ja kermavaahtoa.
Suklaabanaanit
Avaa yksi sivu banaanista ja tee itse banaaniin pitkä viilto puukolla. Asettele banaanin sisään 3–5 suklaapalaa koosta riippuen ja sulje kuori. Kietaise folioon ja asettele hiillokseen, ritilälle tai kiville tulen viereen. Herkku on valmis, kun suklaapalat ovat sulaneet ja banaani on pehmeää. Syö suoraan lusikalla.
Herkullisia hetkiä nuotion ääressä!