Blogisarja: Josef Westerlund esittäytyy

Blogisarja: Josef Westerlund esittäytyy

Kuka olet Josef Westerlund?

Olen Josef Westerlund, IFMGA-vuoristo-opas ja Team Haltin jäsen. Tässä blogisarjassa kerron hieman tarkemmin itsestäni ja työstäni vuoristossa.

Urani ulkoilun parissa alkoi 21-vuotiaana Kebnekaisella. Siitä lähtien urani on keskittynyt erilaiseen tekemiseen ulkona ja luonnossa: patikointiin, kiipeilyyn, hiihtoon, lumivyöryihin, merimelontaan, selviytymistaitoihin ja ryhmäytymiseen. Olen toiminut sekä oppaana että ohjaajana. Noin 30-vuotiaana päätin suorittaa IFMGA-koulutuksen. IFMGA-koulutuksen myötä työskentelyalueeni laajeni Pohjoismaista Eurooppaan ja Alpeille sekä muualle maailmaan.

Mikä on IFMGA?

IFMGA (International Federation of Mountain Guide Associations) on kansainvälinen järjestö, joka edustaa yli 6 000:ta vuoristo-opasta maailmanlaajuisesti. IFMGA:n perustivat vuonna 1965 Euroopan eri alppimaista kotoisin olevat oppaat. Sen jälkeen järjestöön on liittynyt yhä useampia maita eri puolilta maailmaa. Tällä hetkellä siihen kuuluu yli 20 Euroopan, Pohjois- ja Etelä-Amerikan, Aasian ja Oseanian maata. Jäsenmaat edustavat järjestössä omia oppaitaan.

Järjestön tarkoituksena on kouluttaa oppaita maailmanlaajuisesti samojen standardien mukaisesti. Kaikkialla maailmassa voi siis luottaa siihen, että IFMGA-oppaalla on parhaat valmiudet opastaa ryhmiä turvallisesti vuoristoalueilla. Nykyään vuoristo-oppaan ammattia säännellään monissa maissa, ja lainsäädäntö edellyttää tätä koulutustasoa vuoristoalueella hiihdon ja kiipeilyn parissa työskenteleviltä henkilöiltä. Ruotsissa ja Norjassa näin ei vielä ole. Tällä hetkellä Pohjoismaissa on kaksi IFMGA-koulua, toinen Norjassa (Nortind) ja toinen Ruotsissa (Swedish Mountain Guide Organization). Ruotsin-järjestö toimii nykyisin Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Suomen kattojärjestönä.

Vuoristo-oppaan koulutus kestää vähintään kolme vuotta. Koulutuksessa keskitytään ensisijaisesti ihmisten ohjaamiseen riskialttiissa ympäristöissä erilaisilla hiihto- ja kiipeilyretkillä. Suomessa on tällä hetkellä yli kymmenen IFMGA-sertifioitua henkilöä. Useimmat heistä ovat suorittaneet koulutuksen Swedish Mountain Guide Organization:ssa.

Suoritin itse koulutuksen Ruotsissa kymmenen vuotta sitten. Toimin myös järjestön puheenjohtajana useita vuosia vuoteen 2022 saakka. Lisäksi kuulun uusien oppaiden koulutustiimiin.

Työni merkitsee minulle paljon. Luonnon helmassa kiipeily ja hiihtäminen on antoisaa, mutta parasta vuoristo-oppaana työskentelyssä on mahdollisuus auttaa muita toteuttamaan unelmansa ja tukea ihmisiä heidän henkilökohtaisessa kasvussaan.

 

Ulkoiluterveisin,

Josef