Josef Westerlundin tarina

Josef Westerlundin tarina

”Ulkona oleminen on sisäinen matka”

Josef Westerlund on kokenut vuoristo-opas sekä erä- ja selviytymistaitojen opettaja, joka on aina ollut kiinnostunut ihmisen pään sisäisistä liikkeistä. Hänelle elämä on tasapainon etsimistä niin vuorilla kuin tasamaalla.

Josef Westerlund - Kiipeilyvälineet

Kuka: Josef Westerlund, IFMGA/IVBV/UIAGM-sertifioitu vuoristo-opas, erä- ja selviytymistaitojen kouluttaja ja Haltin tiimin jäsen Pietarsaaresta.

Kuinka liikkuu: Lumella, vuorilla ja merillä.

Missä voi seurata: josefwesterlund.com

Josef Westerlund vastaa videopuheluun keittiössään Pietarsaaressa. Pohjanmaata ei varsinaisesti tunneta korkeuseroistaan, ja se onkin hieman yllättävä kotipaikka sertifioidulle kansainväliselle vuoristo-oppaalle ja lumiturvallisuuskouluttajalle.

Vaikka kello on vasta yhdeksän aamulla, Josef on saanut jo paljon aikaan. Päivänsä hän aloitti kuudelta crossfittunnilla. Laji on hyvää tasapainoa ulkoilma-aktiviteeteille ja erinomainen tapa pitää kuntoa yllä talvikautta varten, hän kertoo.

Eräoppaana jo 25 vuotta työskennellyt Josef on ymmärtänyt vuosien varrella tasapainon merkityksen. On löydettävä tasapaino riskienoton ja mukavuusalueella pysymisen välillä, vaarojen ja hauskanpidon välillä, vuoristossa seikkailemisen ja kotona perheen kanssa olemisen välillä.

”Kun työn ja vapaa-ajan tasapaino on kunnossa, voin oikeasti nauttia molemmista. Pian lähden Japaniin kolmeksi viikoksi laskureissulle, mikä on hauskaa. Sitten pääsen takaisin kotiin ja pidän pari viikkoa vapaata ennen seuraavaa matkaa”, Josef kertoo.

Hän ei kuitenkaan lepää laakereillaan tasamaallakaan. Kotona hän treenaa, valmistautuu matkoihin, kouluttaa uusia eräoppaita, vetää työnohjausprojekteja sekä purjehtii. Lisäksi hän opiskelee aina jotakin, tällä hetkellä teologiaa.

”Elämäni tavoite, jossa olen aika huono, on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Mutta en ole ikinä onnistunut siinä”, hän sanoo nauraen.

Josef Westerlund - Ski touring - Köydet

Riskeihin valmistautuminen lähtee oikeasta mielentilasta

Luonto on Josefin leikkikenttä ja toimisto, mutta häntä on aina kiehtonut se, mitä tapahtuu ihmisen pään sisällä. Hänen humanistinen puolensa näkyy myös yhdessä hänen lukuisista töistään: hän työskentelee pietarsaarelaisessa järjestössä, joka tukee seksuaalisen väkivallan uhreja, ja on myös mukana väkivaltarikollisia auttavassa hankkeessa.

”Minulle ulkona olemisessa on aina ollut kyse ihmisistä ja heidän sisäisistä prosesseistaan. Viestinnästä, ryhmädynamiikasta ja ihmisten sisäisestä matkasta”, hän pohtii.

Ihmismielen ymmärtäminen on olennaista vapaalaskun ja vuorikiipeilyn kaltaisissa riskialttiissa lajeissa. Huolellinen suunnittelu, harjoittelu ja valmistautuminen vievät pitkälle, mutta riskittömiä lajit eivät koskaan ole. Oppaana Josef yrittää aina luoda ympäristön, jossa asiakkaat voivat ilmaista toiveensa mutta tuoda esille myös epävarmuutensa.

Josef on kokenut neljännesvuosisadan mittaisella urallaan monta vaaratilannetta. Parikymppisenä hän joutui vakavaan kiipeilyonnettomuuteen, jonka seurauksena hänen katsantokantansa vaaroihin muuttui pysyvästi.

Olin arvioinut ja hyväksynyt riskin, että saatan pudota. Mutta en ollut ymmärtänyt, että voisin myös halvaantua enkä vain katkaista jalkaani. Jos olisin pudonnut viisi senttiä oikealle, olisin saattanut viettää loppuelämäni pyörätuolissa. Parantuminen kesti melkein vuoden, ja tapaus muutti suhtautumistani riskeihin.”

Nykyään Josefin tärkein tavoite on palata kotiin, jossa odottavat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta – joista toinen on juuri eksynyt Josefin selän taakse keittiöön hakemaan muroja. Isän kertomus hengenvaaroista vuorilla ei näytä juurikaan kiinnostavan.

Miten kokenut opas käsittelee pelkoa, kun asiat menevät pieleen? Josefin mukaan valmistautuminen riskeihin alkaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

”Kaikki lähtee reflektoinnista kauden alussa: Kuinka paljon olen treenannut? Missä olen henkisesti? Myöhemmin sama pitää tehdä joka päivä, kysyä samat kysymykset: Mikä on tilanne tänään? Miten voin? Suoriudunko reitistä vai pitääkö valita toinen?”

Josefin mukaan on tärkeää ymmärtää, miten keho ja mieli reagoivat hengenvaarallisen tilanteen aiheuttamaan stressiin. Silloin täytyy keskittyä hengittämään ja liikkumaan eikä antaa mielen karkailla muualle kuin käsillä olevaan tehtävään. Se on paljon vaikeampaa, jos on hyvin stressaantunut alun perinkin.

Josef painottaa, että suunnitelmien muuttamista ja helpomman reitin valitsemista ei tarvitse hävetä. Joskus seikkailuista tulee nautinnollisempia, kun luopuu paineesta tehdä urotekoja.

”Päätös poistaa stressin, ja päivästä voi tulla tosi hyvä. Saattaakin saada täydellisen puuterilumipäivän sen sijaan, että pelkäisi henkensä puolesta koko ajan.”

Josef Westerlund - Talvi

Pieni muurahainen isossa maailmankaikkeudessa

Ulkoilmalajit ovat monille paljon muutakin kuin vain harrastuksia. Oli kyseessä laskeminen, kiipeily tai vaellus, nälkä kasvaa jokaisen kokemuksen myötä. Ja ennen kuin huomaakaan, päiväretket ovat vaihtuneet yön yli kestäviin seikkailuihin ja pian viettää viikkokausia erämaassa.

Kun tekee jotain, mikä koettelee hieman omia rajoja, alkaa tuntea olevansa elossa.

Elossa olemisen tunne kiehtoo Josefia, joskaan hän ei ole oikeastaan ikinä saanut selville, miten tai miksi se tapahtuu – ja miksi sitä ei aina tule. Joskus tunne iskee autolla ajaessa, joskus vuoren huipulla seisoessa.

”Tunne kestää vain pienen hetken, muutaman sekunnin tai minuutin. Silloin on täysin onnellinen. Tätä tunnetta me etsimme, tunnetta siitä, että on pieni muurahainen isossa maailmankaikkeudessa”, hän sanoo aavistuksen haikeasti hymyillen.

Josef painottaa, että oppaana hän ei tietenkään voi metsästää elossa olemisen tunnetta. Hänen tehtävänsä on mahdollistaa kokemuksia, joissa tunne voi syntyä asiakkaille. Hänelle itselleen elossa olemisen tunne syttyy purjehdusmatkoilla kaukaisiin vapaalaskukohteisiin.

”Siinä on meren ja vuorten täydellinen tasapaino. Ei ole sen voittanutta.”

Josefin vinkit seikkailuun valmistautumiseen

Ymmärrä mielentilasi. Riskeihin valmistautuminen alkaa jo kotona. Kysy itseltäsi: Missä olen henkisesti? Olenko treenannut tarpeeksi? Olenko valmistautunut riittävästi?

Suunnittele. Jos sinulla on suunnitelma, voit sopeutua ympäristöön ja muuttaa suunnitelmia. Jos sinulla ei ole suunnitelmaa, et ole joustava.

Valitse oikeat vaatteet. Kylmissään tai märkänä näkökenttä kapenee ja keskittyminen siirtyy pois käsillä olevasta tehtävästä.