Kevään ja kesän merkit: luonnon tarkkailua

Kesän saapuminen on aina yhtä ihmeellinen tapahtuma. Talven jälkeen luonto alkaa heräillä horroksestaan ja elämä puhkeaa uuteen kukoistukseen. Tämä on aikaa, jolloin maisema muuttuu vihreämmäksi ja lintujen laulu täyttää ilman. Seurataanpa läheltä kevään ensimerkkejä ja pohditaan niiden merkitystä.

Kevään ensimmäiset lintujen laulut

Kevään merkki numero yksi monelle meistä on lintujen laulu. Päivien pidentyessä ja ilman lämmetessä linnut alkavat laulaa aamun sarastaessa.

Tämä on merkki siitä, että kevät on vihdoin saapumassa. Seurataanpa, mitä lintuja ilmestyy pihapiiriin ja mitä lauluja ne esittävät. Monet linnut palaavat takaisin pesimäalueilleen ja alkavat valmistautua pesänrakennukseen.

Asenna puhelimeesi esimerksi BirdNET-applikaatio, joka tunnistaa linnun sen laulun perusteella.

Kevät ja kesäretkeily
Leskenlehti
Kukkien ensimmäiset nuput

Toinen selkeä merkki kevään saapumisesta ovat kukkien ensimmäiset nuput. Lumien sulamisen jälkeen maasta alkaa pilkistää ensimmäisiä vihreitä versoja, ja pian ne muuttuvat kauniiksi kukiksi.

Kevään ensimmäiset kukat, kuten valkovuokot ja leskenlehdet, ilahduttavat meitä tuomalla väriä harmaaseen maisemaan. On jännittävää seurata, mitä kukkia missäkin vaiheessa alkaa kukkia ja miten eri kasvit reagoivat lämpeneviin päiviin.

Eläinten liikkeellelähtö

Kevät on myös aikaa, jolloin monet eläimet heräävät talviuniltaan tai talvihorroksestaan. Käärmeet, siilit, oravat ja monet muut eläimet alkavat liikkua enemmän etsiessään ruokaa ja rakentaessaan pesiään. On mielenkiintoista seurata, miten eläimet sopeutuvat uuteen vuodenaikaan ja miten niiden käyttäytyminen muuttuu kevään edetessä.

Kasvien ja puiden herääminen

Kasvit ja puut ovat myös osa kevään heräämistä luonnossa. Puut alkavat kasvattaa uusia lehtiä ja silmut puhkeavat kukkaan. Metsät ja puistot muuttuvat vihreämmiksi joka päivä, kun lehtipuut saavat ensimmäiset lehtensä ja neulaset alkavat kasvaa havupuilla.

Kevään edetessä myös monet kasvit alkavat kukkia ja levittää tuoksuaan ympäristöön.

Puun silmut

Oman kevätseurannan merkitys

Seuraamalla kevään ja lähestyvän kesän merkkejä voi oppia paljon luonnon kierrosta ja siitä, miten eri lajit sopeutuvat vuodenaikojen vaihteluun. Oman kevätseurannan voi aloittaa vaikka omalta pihalta tai lähimetsästä. Näin voi oppia tuntemaan oman ympäristönsä paremmin ja saada suuremman kuvan siitä, miten ilmastonmuutos ja muut tekijät vaikuttavat luontoon.

Kevätseuranta on siis paitsi hauskaa, myös opettavaista ja antoisaa puuhaa. Se antaa meille mahdollisuuden tarkkailla luonnon ihmeitä ja oppia arvostamaan niitä entistä enemmän. Joten nappaa mukaan kännykkäkamera ja muistiinpanovälineet sekä lähde seuraamaan kevään etenemistä – seikkailu odottaa!