Kolme naista näyttävät, että vapaalasku kuuluu kelle tahansa
Kun Wenla Väärälä, Johanna Ketola ja Fiia Ketonen ryhtyivät tekemään ensimmäistä vapaalaskudokumenttiaan, heidän tavoitteenaan oli paljon muutakin kuin pelkkä lajin kuvaaminen. He halusivat haastaa extreme-lajien tavanomaisen esitystavan. Skenessä, jossa kokeneet ammattilaiset, henkeä salpaavat temput – ja miehet – hallitsevat, heidän dokumenttinsa näyttää toisen, helposti samaistuttavan näkökulman. Tämä näkökulma tekee tilaa kaikille, sukupuoleen, elämäntilanteeseen, ikään tai taitotasoon katsomatta.
Näille kolmelle suomalaisnaiselle “LASKE” on enemmän kuin pelkkä dokumentti; se on intohimoprojekti, haaste ja kannanotto. Kyseessä on Suomen ensimmäinen täysin naisten tekemä vapaalaskudokumentti, joka osoittaa, että naiset voivat harrastaa extreme-lajeja iästä ja elämäntilanteesta riippumatta, ja olla siinä kiinnostavia.
Uusi esitystapa vallalla olevaan kuvastoon
Tapaamme Wenla Väärälän, LASKE-dokumentin tuottaja-käsikirjoittajan, Teams-puhelun välityksellä. Hän kertoo innoissaan fiiliksistään nyt, kun dokumentti on esitetty jo muutamilla vapaalaskufestareilla Pohjois-Suomessa. ”Vastaanotto pelotti älyttömästi, mutta palaute alan ammattilaisilta on ollut todella positiivista,” hän sanoo onnellisena ja ylpeänä. Tämä vastaanotto ei ollut mitenkään itsestään selvää, sillä Wenlalla ja hänen tiimillään ei ollut juuri lainkaan kokemusta dokumenttielokuvan tekemisestä – ja he olivat myös suhteellisen aloittelijoita lajissa.
Wenla muistelee pelkoa, joka liittyi itsensä altistamiseen amatööreinä lajissa, jossa “sinulta usein odotetaan jyrkkien ja näyttävien laskulinjojen hallintaa.” Hän mietti, “kunnioitetaanko meitä lajin harrastajina, vaikka emme laskisikaan täydellisiä linjoja?” Mutta heidän tarinansa ja näkökulmansa toivat katsojille jotain aivan uutta, ja saamansa palaute on osoittanut, että tämä näkökulma oli tarpeellista, ja jo aikakin, tuoda esiin.
Arvostelun pelko ei ollut ainoa haaste. Kun Wenlasta tuli äiti joitain vuosia sitten, hän pelkäsi jäävänsä “äiti-laatikkoon” loppuiäkseen. ”Olen jo vähän vanhempi, asun isossa kaupungissa ja nyt olen myös yksinhuoltaja-äiti. Kuinka voisin edelleen tehdä rakastamiani asioita luonnossa ja urheilussa? Olenko tässä boksissa ikuisesti?”, hän pohti. Myös Johannalla oli oma taistelunsa korkeanpaikankammon kanssa, mutta lopulta intohimo lajia kohtaan voitti, ja toistojen kautta hän oppi hallitsemaan pelkoaan.
”Oli inspiroivaa nähdä, kuinka Johanna voitti pelkonsa,” Wenla kertoo. “Toivomme, että Johannan esimerkki voi rohkaista myös muita kohtaamaan omat pelkonsa, oli kyse sitten urheilusta tai muista elämänalueista.”
Tärkeä naisnäkökulma
“Tämä naisnäkökulma oli meille todella tärkeä,” Wenla sanoo ja korostaa, kuinka harvinaista on nähdä täysin naisista koostuva tuotanto- ja esiintyjätiimi laskudokumenttien maailmassa. ”Väitän, että maailmanlaajuisesti arviolta 99 %:ssa tuotantoja on vähintään yksi mies mukana. Ainakaan Suomessa ei käsittääkseni ole yhtään täysin naisten tekemää laskudokkaria ennen meitä. Tällä dokumentilla haluamme rohkaista muita naisia kokeilemaan vapaalaskua ja myös osoittaa, että naiset voivat ottaa minkä tahansa roolin, niin kameran edessä kuin sen takana.”
Dokumentti haastaa myös käsityksen siitä, että extreme-lajit olisivat vain hurjapäille. “Jokaisella on oma ’extreme’-tasonsa, eikä sinun tarvitse tehdä villeimpiä temppuja nauttiaksesi tästä lajista. Meillä voi olla monenlaisia elämäntilanteita, mutta mikään niistä ei saisi estää meitä kokeilemasta jotakin haastavaa ja palkitsevaa. Voimme murtautua ulos niistä laatikoista, joihin usein huomaamattamme jäämme, kuten itselläni äitiys, kaupunkiasuminen tai ajatus, että ’olen liian vanha aloittamaan.’ Ne eivät ole rajoituksia – ne voivat olla lähtökohtia.”
Projektiaan suurempi viesti
Wenlalle, Johannalle ja Fiialle tämän dokumentin tekeminen oli syöksy tuntemattomaan. “Oltiin innoissamme mutta kokemattomia,” Wenla myöntää. “Opittiin valtavasti heittäytymällä suoraan syvään päähän. Ensi kerralla lähestyisin melkein jokaista vaihetta eri tavalla.”
Kaikista haasteista huolimatta Wenla kuvaa lopputulosta kauniiksi ja palkitsevaksi. “Lajia ympäröivä yhteisö on uskomaton,” hän lisää. “Se yhteenkuuluvuuden tunne on ollut yksi matkan parhaista osista.”
Wenlan intohimo vapaalaskuun kasvaa jatkuvasti. Hän suunnittelee jo seuraavaa projektia ja on muuttamassa Lappiin lapsensa kanssa ollakseen lähempänä tuntureita. “Jatkamme varmasti laskemista yhdessä Fiian ja Johannan kanssa,” hän sanoo hymyillen, “ja kuka tietää, mitä muita projekteja meitä odottaa.”
Tämä dokumentti on kehotus kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville naisille tarttua tuntemattomaan, määritellä oma “extreme”, ja löytää paikkansa missä tahansa lajissa tai alalla. Wenla, Johanna ja Fiia ovat luoneet enemmän kuin dokumentin – he ovat avanneet ovia monille näkemään itsensä extreme-lajien parissa ja olemaan uskottava osa lajiyhteisöä.
Puhelumme lopussa palaamme vielä hetkeksi kuvausten aikaisiin tapahtumiin. Juonipaljastamatta liikaa, Wenlan mieleen on jäänyt eräs ikimuistoinen hetki, joka nähdään myös dokumentissa. Kirkkaana kuutamoyönä koko tiimi laski Pikku-Mallan rinteitä hennon pinkin taivaan alla. “Siinä sitä oltiin, ystävät yhdessä, uskomattoman upean luonnon keskellä, kaikki ylittämässä omia rajojamme. Se oli hetki täynnä kauneutta ja vapautta – muistutus siitä, miksi aloitimme tämän projektin.”
Wenla Väärälä, tuottaja ja käsikirjoittaja, @wenlav
Johanna Ketola, valokuvaaja ja käsikirjoittaja, @johannaketo
Fiia Ketonen, videokuvaaja, @fiiaemilia
LASKE-dokumentti on tulossa vapaaseen katseluun Youtubeen alkuvuodesta 2025. Lisätietoa voi etsiä tuottaja Wenla Väärälän somesta @wenlav lähempänä.