Makuupussin valinta

Vinkit makuupussin valintaan

Makuupussien kategoriat

Makuupussia valitessa on tärkeää huomioida sen käyttöajankohta ja vallitsevat olosuhteet. Markkinoilla olevat makuupussit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan niiden lämpötilan mukaan.

Kesämakuupussit: Suositellaan käytettäväksi loppukeväästä alkusyksyyn. Tästä syystä käytetään myös termiä "kahden vuodenajan makuupussit".

Kolmen vuodenajan makuupussit: Käyttöaika alkukeväästä loppusyksyyn, sekä leutoon talveen.

Talvimakuupussit: Niin sanottuja neljän vuodenajan makuupusseja käytetään yleisesti kylmimpien kelien vallitessa syksystä kevääseen. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä talvimakuupussia myös kylminä kesäöinä.

Makuupussien lämpöluokitukset

Haltin makuupussien lämpöluokitukset testataan ja mitataan EN13537-standardin mukaisesti. Kyseistä standardia noudattavat lähes kaikki tunnetut makuupussien valmistajat, joten kuluttajan on helppo vertailla eri brändien vaihtoehtoja. Standardin mukaisessa mittauksessa henkilöllä on päällään aluskerrasto ja pipo.

Comfort (naisten arvo) on alin lämpötila, missä (standardi nainen 25v, 60kg) nukkuu yön mukavasti.

Limit (miesten arvo) on alin lämpötila, missä (standardi mies 25v, 70kg) nukkuu kahdeksan tuntia heräämättä kylmään.

Extreme on lämpötila, missä (standardi nainen 25v, 60kg) saattaa tuntea kovaa kylmyyttä. Tässä lämpötilassa on nukkujalla hypotermian vaara.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jokainen ihminen tuntee kylmyyden eri tavalla. Ihmisen pää luovuttaa paljon lämpöä, joten sen suojaaminen päähineellä vaikuttaa huomattavasti kehon lämpimänä pysymiseen. Kokematon teltassa yöpyjä voi valita myös astetta lämpimämmän makuupussin, sillä varsinkin lyhyillä retkillä ihmiskeho ei ehdi tottua kylmään.

Makuupussin koko

Makuupussia hankittaessa kannattaa keskittyä myös sen kokoon. Aiemmin puhuttu lämpötilaluokitus toteutuu parhaiten silloin, kun makuupussi ei ole liian ahdas eikä vastaavasti liian tilava. Pussin optimaalisen eristävyyden takaamiseksi suosittelemmekin sen sovittamista ennen ostopäätöstä. Halti makuupussien sovittaminen onnistuu vaivattomasti esimerkiksi omissa myymälöissämme. Makuupussisarjoistamme löytyy yleisesti kolmea eri kokoista makuupussia.

F -malli: Henkilön pituus alle 175cm.

M -malli: Henkilön pituus alle 185cm.

L -malli: Henkilön pituus yli 185cm.

XL -malli: Halti Family -makuupussisarjasta löytyvä koko tilavasta pussista pitävälle. XL-koon makuupussia voidaan käyttää talvella myös toisen makuupussin päällä lisäeristeenä.

Makuupussien materiaalit

Makuupusseissa käytetään lämpöä eristävänä täytteenä joko untuvaa tai keinokuitua. Näillä molemmilla on oma käyttäjäkuntansa ja on mahdotonta sanoa, kumpi on parempi. Lisäksi makuupussin käyttökohde ja retken ajankohta voivat vaikuttaa itse pussin materiaalivalintaan. On kuitenkin selvää, että kuitutäytteisiä makuupusseja pyritään kehittämään vastaamaan mahdollisimman paljon untuvatäytteisten pussien hyviä ominaisuuksia.

Kuitu vai untuva? Kuitupusseissa eristeenä käytetään synteettistä kuitutäytettä. Haltilla on myös malleja, joissa keinokuitu on lisäksi kierrätetystä materiaalista valmistettua. Kuitupussi ei pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavan lämpöinen untuvapussi, eikä kuitutäyte ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte. Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan untuva menettää lämpöarvonsa/eristävyytensä. Kuitupussin saa myös kuivatettua nopeammin.

Kuitumakuupussi on vastaavan lämpöiseen untuvamakuupussiin verrattuna poikkeuksetta myös edullisempi valinta. Osa hintaerosta johtuu raaka-aineista ja makuupussien valmistustapojen erilaisuudesta. Kuitupussit ovat nopeita valmistaa, kun taas untuvapussissa tarvitaan useita käsityövaiheita.

Kaikissa Halti-makuupusseissa käytetyt päälliskankaat ovat vettähylkiviä ja hengittäviä. Paksummat kankaat kestävät paremmin hankausta ja mekaanista kulutusta, joten ne soveltuvat materiaaliksi makuupusseihin, joita on tarkoitus käyttää esimerkiksi maapohjalla olevissa laavuissa tai katoksissa.

Makuupussin käyttövinkit ja säilytys

- Makuupussi on hyvä avata teltan pystyttämisen jälkeen ja levittää makuualustan päälle teltan sisään. Näin pussista tulee ilmavampi.

- Pue yllesi kerrasto tai vastaava kylmissä olosuhteissa. Laita tarvittaessa pipo päähän.

- Lämmittele kevyesti ennen nukkumaan menoa.

- Jos makuupussissa on lämpökaulus, kiristä se hartioiden yläpuolelle.

- Käytä riittävän eristävää makuualustaa.

- Mahdollisuuksien mukaan säilytä makuupussi löysästi käärittynä tai suuressa verkkopussissa. Näin säilytettynä makuupussi pysyy kuohkeana ja lämmittää huomattavasti paremmin.

- Makuupussi tulee pakata suojapussiin sullomalla se pussiin jalkopää edellä. Tämä tyyli on suositeltava, koska silloin makuupussin täytteenä oleva vanu pysyy kuohkeampana. Makuupussin rullaaminen tiivistää vanua ja vaikuttaa makuupussin lämmöneristävyyteen heikentävästi.

- Haltilla ei valitettavasti ole suojapusseja varaosana, mutta niitä on myytävissä alan liikkeissä eri kokoisina ja -hintaisina versioina. Vaihtoehtoja ja myyjiä löytyy netistä googlettamalla esim. hakusanoilla "suojapussi", "kompressiopussi", "kuivapussi.

Makuupussin huolto ja pesu

- Noudata aina pesuohjetta.

- Pese väljässä vedessä erikseen muista pyykeistä.

- Tuuleta makuupussi hyvin jokaisen siinä nukutun yön jälkeen.

Makuupussi on suositeltava pestä untuvatuotteille suunnitellulla pesuohjelmalla. Miele pyykinpesukoneiden untuvaohjelman alussa suoritetaan ilmanpoistovaihe, mikä vähentää pesuaineen mahdollista vaahtoamista. Mikäli pesukoneessa ei ole erillistä untuvaohjelmaa, kannattaa valita ohjelma, mikä käyttää mahdollisimman paljon vettä. Voit myös käyttää Miele pyykinpesukoneiden Vesi Plus -lisätoimintoa.

Untuvatuotteille suositellaan nestemäisiä pesuaineita ja erityisesti untuvalle suunniteltuja pesuaineita. Mieleltä löytyy DownCare -untuvapesuaine, joka sisältää kookosöljyä, mikä auttaa säilyttämään untuvatuotteiden elastisuuden ja hengittävyyden sekä ehkäisee paakkuuntumista. Muista käyttää aina suositeltua annostelua.

Pesun jälkeen makuupussi on hyvä kuivata kuivausrummussa, mikäli tuotteen pesuohje sen sallii. Valitse kuivausrummussa kuivatessa aikakuivaustoiminto, sillä näin pystyt seuraamaan tuotteen kuivumista ja säätämään kuivausaikaa tarvittaessa. Mikäli rumpukuivaus ei ole mahdollista, tulee makuupussi kuivata mahdollisimman ilmavassa paikassa.

Vinkit retkeilyyn ja teltan valintaan

Ulkoilu, retkeily ja telttailu ovat jälleen erittäin suosittuja aktiviteetteja. Lähimetsät ovat houkuttelevia retkeilykohteita, ja matkailu lähialueilla on monelle se ykkösvaihtoehto lomaa suunnitellessa. Kokosimme parhaat vinkit teltan valintaan sekä käyttövinkkejä pystyttämiseen, huoltoon ja säilytykseen. Katso vinkit täältä.