Miten pukeutua talvella ulkoiluun?

Talvi on tarjonnut tänä vuonna parastaan ja aurinkoiset pakkassäät ovat kutsuneet toden teolla ulos ulkoilemaan. Tulevat viikot kuluvat monella talvilomasta ja erilaisista talven harrastuksista nauttien. Talvisäillä on tärkeää kiinnittää huomioita pukeutumiseen, jotta ulkona viihtyisi mahdollisimman pitkään. Pukeutuminen talvella riippuu monesta asiasta, kuten sääolosuhteista, omasta kylmänsietokyvystä ja itse talviulkoiluaktiviteetista.

Kokosimme vinkkejä talvipukeutumiseen, jotta ulkona harrastaminen olisi mahdollisimman mukavaa. Talvivaatteiden valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kerrospukeutumiseen, jonka avulla voit säädellä vaatetusta sään ja aktiviteetin mukaan.

ALUSKERROS

Alusasu on talvipukeutumisen a ja o. Aluskerrastojen tärkein tehtävä on tuoda lämpöä ja siirtää kosteutta, jolloin hiki pääsee pois iholta ja kylmä ei yllätä. Paras vaihtoehto ulkoiluun on luonnonmateriaalia oleva merinovillakerrasto, joka on aina ihoa vasten kuivan tuntuinen ja lämmin. Aktiiviseen liikkumiseen, kuten maastohiihtoon tai talvijuoksuun suosittelemme teknistä ja hengittävää aluskerrastoa. Materiaalien lisäksi, myös oikeaan kokoon kannattaa panostaa. Liian väljä alusasu ei pääse siirtämään kosteutta iholta optimaalisesti.

Halti Pihka Merino Baselayers
VÄLIKERROS

Sään ollessa reilusti pakkasen puolella, aluskerraston päälle on hyvä laittaa vielä välikerros. Välitakki on helppo pakata reppuun silloin kuin sitä ei tarvitse. Välitakin valinnassa kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta. Välitakki voi olla esimerkiksi paksu fleecetakki, eristävä untuvatakki, kevyempi tekninen välitakki tai lämmin ja tuulelta suojaava hybridi välitakki. Välitakkia suosittelemme erityisesti niille, jotka palelevat helposti.

PÄÄLIKERROS

Päälliskerros viimeistelee asun tuoden suojaa tuulelta, sateelta ja pakkasilta.Talvitakkiaja -housuja valittaessa on tärkeää miettiä mitä aktiviteettiä on tekemässä. Esimerkiksi laskettelurinteeseen ja pulkkamäkeen on hyvä valita tuulen- sekä vedenpitävät vaatteet - eikä lumilukotkaan ole pahitteeksi. Reippaaseen kävelyyn puolestaan kannattaa suosia kevyitä ja joustavia materiaaleja, kuten untuvaa ja softshell-materiaalia.

ASUSTEET

Asusteet jäävät usein vähemmälle huomiolle, mutta ovat erittäin tärkeässä roolissa talvipukeutumisessa. Mikään ei pilaa tunnelmaa samalla tavalla, kuin palelevat sormet tai varpaat.

Paksut ja vedenpitävällä kalvolla olevat hanskat ovat hyvät talven kylmiin ja märkiin olosuhteisiin. Mikäli sormet palelevat herkästi kannattaa valita rukkaset sormikashanskojen sijaan. Hanskaan tulisi jättää myös hieman tilaa, jolloin se on lämpimämpi ja alle voi pukea vielä ohuemman hanskan tuomaan lisälämpöä.

Tuulisilla pakkaspäivillä pään pitää lämpimänä paksu pipo, josta löytyy tuulenpitävä kalvo. Merinovillainen sukka on paras valinta talvikenkien kaveriksi, sillä se lämmittää ja siirtää samalla kosteutta tehokkaasti. Korkea varsi sukassa on tärkeä, sillä se tuo lämpöä akillekselle ja pohkeelle sekä pitää sukan paremmin paikallaan.

KENGÄT

Talviulkoilukengiksi suosittelemme varrellisia sekä vedenpitävällä kalvolla olevia kenkiä. Kovemmilla pakkasilla kannattaa valita lämmittävällä vuorella olevat kengät ja liukkaille keleille nasta- tai kitkakengät.

Kitkakengät soveltuvat hyvin talven yleiskengäksi sillä niissä on pitävä pohja, joka sopii käytettäväksi myös sisätiloissa. Nastakengät ovat hyvä valinta maastoon, jossa on paljon jäätä tai liukkaita kohtia tai jos ulkoiluretkesi sijoittuu esimerkiksi järven jäälle.

Kun pukeudut talvella oikein, ei sää ole este ulkoilemiselle. Olet sitten suuntaamassa laskettelurinteeseen, hiihtoladulle, metsäretkelle tai pulkkamäkeen, niin hyvillä talvivarusteilla nautit vaikka koko päivän ulkoilusta.

Tutustu tästä Haltin varusteisiin talviulkoiluun.

Lue lisää nastakenkien ja kitkakenkien valinnasta tästä artikkelista.