Suomen kesän outdoor-tapahtumat: lähde seikkailuun!

Suomen kesä on täynnä ulkoilmaelämää ja monenlaisia tapahtumia, jotka houkuttelevat nauttimaan luonnon tarjoamista elämyksistä. Tässä blogitekstissä tutustumme muutamiin tulevan kesän outdoor-tapahtumiin Suomessa ja siihen, miksi niihin kannattaa ehdottomasti osallistua.

Retkeilytapahtumat

Heti kesäkuun alussa järjestetään perinteiset Riihimäen Erämessut. Tämä monipuolinen tapahtuma tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille ja -tasoisille retkeilijöille, eränkävijöille ja luonnosta nauttijoille.

Messualueella on lukuisia näytteilleasettajia, jotka esittelevät uusimpia tuotteitaan ja palveluitaan. Telttojen ja kojujen välissä voi tutustua retkeilyvarusteisiin, metsästystarvikkeisiin, kalastusvälineisiin, erätuotteisiin ja moniin muihin luontoon liittyviin tarvikkeisiin ja välineisiin.

Erämessujen ohjelmaan kuuluu erilaisia esityksiä ja luentoja, joissa asiantuntijat jakavat tietoa ja vinkkejä esimerkiksi retkeilyvarusteista, erätaidoista ja luonnossa liikkumisesta. Lisäksi tapahtumassa voi osallistua erilaisiin työpajoihin ja aktiviteetteihin.

Seikkailu-urheilutapahtumat

Suomen upeat maisemat tarjoavat erinomaiset puitteet retkeilyyn ja vaellukseen, ja kesän aikana järjestetään lukuisia tapahtumia, jotka innostavat ulkoilmaelämään.

Kesän 2024 seikkailu-urheilutapahtumat tarjoavat jännittäviä ja haastavia elämyksiä niin kokeneille seikkailijoille kuin vasta-alkajillekin. Suomessa järjestetään monenlaisia tapahtumia, jotka yhdistävät liikunnan, seikkailun ja upeat luontokohteet. Nämä tapahtumat tarjoavat osallistujille mahdollisuuden kokea adrenaliinipiikkejä, voittaa omia rajojaan ja nauttia upeista maisemista.

Yksi kesän kohokohdista on NUTS-tapahtumasarja, joka kattaa useita seikkailujuoksutapahtumia ympäri Suomea. Esimerkiksi NUTS Karhunkierros tarjoaa mahdollisuuden juosta upeissa maisemissa Oulangan kansallispuistossa, kun taas NUTS Pallas vie osallistujat seikkailemaan tunturimaisemiin Lapissa. Nämä tapahtumat houkuttelevat juoksijoita ja luontoseikkailijoita nauttimaan haastavista reiteistä ja upeasta luonnosta.

Oulangan Kansallispuisto - Kuusamo - Ruka - Karhunkierros - Vanlifefinland

Swimrun, eli uintijuoksu, on moniosuuksinen kilpailu, jossa osallistujat juoksevat maastossa ja uivat avovedessä merkittyä reittiä pitkin vaihtaen useasti juoksuosuudelta uintiin ja päinvastoin. Swimrunille on ominaista, että sitä harrastetaan aina ulkona ja avovedessä.

Tavoitteena on edetä lähtöpisteestä maaliin määrättyä reittiä pitkin. Kaikki välineet on kuljetettava omin voimin mukana lähdöstä maaliin, ja kelluntavälineet ovat sallittuja. Suomessa ensimmäinen virallinen swimrun-kilpailu, Solvalla Swimrun, järjestettiin vuonna 2014 Nuuksion kansallispuistossa ja sen ympäristön erämaalammissa ja -järvissä. Laji on nopeasti kasvattanut suosiotaan, ja uusia kilpailuja on ilmestynyt ympäri Suomea.

Pyöräilytapahtumat

Pyöräilytapahtumat, kuten Tour de Helsinki ja Saimaa Cycle Tour houkuttelevat pyöräilyn ystäviä ympäri maata nauttimaan upeista reiteistä ja haastamaan itsensä.

Saimaan 300 kilometrin pyöräilytapahtuma on yksi kesän odotetuimmista tapahtumista pyöräilyharrastajien keskuudessa. Tämä ainutlaatuinen tapahtuma tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kokea upeita maisemia ja haastavia reittejä Saimaan ympäri.

Saimaan Cycle Tour ei ole pelkästään fyysinen haaste, vaan myös henkinen matka omien rajojen ylittämiseen. Pitkä matka ja vaihtelevat olosuhteet vaativat sitkeyttä ja päättäväisyyttä, mutta samalla tarjoavat mahdollisuuden nauttia pyöräilystä ja ympäröivästä luonnosta.

Rogaining

Rogaining on joukkuepohjainen kestävyyslaji, jossa 2–5 hengen joukkueet etsivät rasteja maastosta. Kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jolloin joukkueet suunnittelevat reitin ja valitsevat rastit, joita etsivät. Rasteja saa kiertää vapaassa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä tietyssä ajassa.

Kilpailut kestävät yleensä useita tunteja, mutta niissä voi käydä palautumassa kilpailukeskuksessa milloin tahansa. Rogaining sopii kaikille luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille, sillä maastossa voi liikkua omassa tahdissa ja nauttia upeista maisemista.

Outdoor-festivaalit

25. kerran järjestettävä Pyhä Unplugged tuo live-musiikin keskelle tunturiluontoa. Uniikit ulkoilmalavat Aittakurussa ja Tajukankaalla toimivat Pyhä Unpluggedin päänäyttämöinä.

Luvassa on myös monia maksuttomia esityksiä alueen ravintoloissa, ja lisää ohjelmaa julkaistaan pikkuhiljaa. Konserttiliput myydään erikseen, jotta jokainen voi koota juuri itselleen mieluisan ohjelmiston. 

Miksi osallistua outdoor-tapahtumiin?

1. Luonnon kauneus: Suomen kesä tarjoaa upeita maisemia ja monipuolista luontoa, jotka kannattaa kokea livenä.

2. Aktiivinen elämäntapa: Outdoor-tapahtumat innostavat liikkumaan ja nauttimaan ulkoilmasta, mikä on erinomaista terveydelle ja hyvinvoinnille.

3. Yhteisöllisyys: Tapahtumiin osallistuminen mahdollistaa uusien ihmisten tapaamisen ja yhteisöllisyyden kokemisen.

4. Elämykselliset kokemukset: Monet tapahtumat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä ja mahdollisuuden kokea jotain uutta ja jännittävää.

5. Paikallinen kulttuuri: Outdoor-tapahtumat antavat mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin sekä maistella alueen herkullisia ruokia ja juomia.

Suomen kesän outdoor-tapahtumat tarjoavat siis mahtavia mahdollisuuksia nauttia luonnosta, liikkua aktiivisesti ja kokea unohtumattomia elämyksiä yhdessä muiden kanssa.

Olipa kyse sitten retkeilystä, pyöräilystä tai seikkailukilpailuista, nämä tapahtumat ovat varmasti osa kesäisiä muistoja pitkään. Joten pistä kalenteriin merkintä ja lähde nauttimaan Suomen upeista kesätapahtumista!