Kerttu Niskanen

Kerttu Niskasen vinkit hiihtoasun valintaan ja treenipukeutumiseen


Suomen maajoukkueen ykkösnimiin kuuluva hiihtäjä Kerttu Niskanen koki kovan kohtalon juuri MM-kisojen alla, kun hänen pohjeluunsa murtui. Kivut ilmenivät viime viikonloppuna Falunin kilpailun aikana, mutta sisukas Kerttu hiihti maaliin kipujen saattelemana. Lääkärissä käynti kisan jälkeen osoitti surullisen tilanteen: tämä kausi päättyy tähän. Edessä on siis lepoa ja kuntoutusta. Iloisesta luonteestaan tunnettu ”Kepa” kehottaa kuitenkin kaikkia kuntohiihtäjiä nauttimaan talven upeista hiihtokeleistä ja lumisesta luonnosta – ja antaa omat vinkkinsä hiihtoasun valintaan sekä hiihtopukeutumiseen. Hiihtoasun suunnittelusta kertoo meille Haltin kokenut tuotepäällikkö Maija Kiiski.

Kerttu Niskanen, mitkä ovat sinun ykkösvaatimuksesi hiihtoasun suhteen?

Tärkeimpänä kriteerinä on toimivuus: mukavat päällä, mukava liikkua, toimii teknisesti: hiki ei saa jäädä iholle vaan täytyy hengittää hyvin. 

Kuinka sää vaikuttaa treenipukeutumisen valintaan?

Tällä hetkellä minulla on kaksi takkia ja kahdet housut. Toinen takeista on vähän ohuempi ja toinen vähän paksumpi, voin valita sään mukaan. Tehotreeni eli kovempitehoinen harjoitus tehdään kisa-asussa, perustreeni treenivarusteissa. Pakkasella laitan kisa-asun alle kerraston. Merinovillainen ohut kerrasto toimii hyvin pakkasella. Kun tulee lämmin ja hiki hiihtäessä, niin paita imee kosteuden hyvin, mutta ei jää märäksi. Se siis hengittää hyvin. Käytän merinovillaista alusasua treenatessa. Huono alusasu jää märäksi ja antaa kylmän tunteen, varsinkin alamäissä.

Miten kisa-asun alla oleva asustus vaihtelee eri sääoloissa kilpailtaessa? Ja mitä teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia sinulla on kisa-asulle?

Jos kisassa on lämmin, niin vedän pelkällä kisa-asulla. Sanoisin, että jos lämpötila on 0 tai + niin pelkkä kisa-asu riittää. Muuten sitten aluskerrasto alle. Harvemmin käytän kisoissa merinovillaista alusasua, koska se on kisoihin ehkä jopa liian lämmin – paitsi tietysti tosi kylmällä. On miellyttävää, että kisa-asu tuntuu hyvältä päällä ja on juuri sopivan kokoinen. Asun pitää olla tiukka, mutta se ei saa ahdistaa. Sen pitää joustaa sopivasti. Hyvä kisa-asu on sellainen, että se tuntuu kuin ei olisi mitään päällä. Verryttelyssä on takki ja housut päällä, jotta pysyy lämpimänä. Kun heittää lämppärin pois, niin kisa-asun pitää tuntua siltä, että tekee mieli mennä kovaa!

Liityit tänä syksynä Haltin tiimiin, miksi juuri Halti?

Maajoukkueen vaatteet ovat olleet Haltilta ja olen ollut niihin tyytyväinen ja ne ovat toimineet hyvin.

Haltin tuotepäällikkö Maija Kiiski, mitä hiihtoasun suunnittelussa otetaan huomioon?

Hiihtoasun suunnittelun lähtökohta on se, että suunnittelijan täytyy tuntea laji ja ymmärtää sen perusvaatimukset kuten liikeradat, toiminnallisuus, mitä muita välineitä lajissa on käytössä jne. Myös käyttöympäristö, kuten sää, täytyy ymmärtää, jotta osaa tehdä oikeat materiaalivalinnat. Tekninen hiihtovaate suunnitellaan lajisuoritukseen, jonka aikana lihakset tuottavat lämpöä. Tämä vaatii tuotteelta erilaisia ominaisuuksia eri puolilla kehoa. Etupuolella on oltava tuulenpitävyyttä, selän puolella taas hengittävyyttä, jotta saadaan hikipisarat siirtymään pois iholta, ettei lihaksiston viilenemistä tapahdu. Jos ihon pinta on märkä, lihasvoimaa joudutaan käyttämään ihon pinnan kuivattamiseen, jolloin se on pois suoritustehosta. Parhaimmillaan tekninen vaate tasaa kehon lämpöä, jotta maksimaalinen lihasvoima voidaan käyttää itse suoritukseen. Tekninen hiihtovaate on usein hyvin istuva: koska liikeradat ovat laajoja, tuotteen on oltava ihon pinnassa kiinni ja seurata liikettä. Tuote ei saa tehdä ilmanvastusta eikä siinä saa olla ylimääräisiä ryppyjä, jotka tuntuvat epämiellyttäviltä.

Kerttu Niskanen liittyi syksyllä Haltin tiimiin kaksivuotisella sopimuksella. Se tarkoittaa sitä, että Kerttu harjoittelee sekä kilpailee jatkossakin kaikki kansalliset kilpailunsa Haltin tuotteissa. Kerttu pitää myös vapaa-ajallaan itse valitsemiaan Haltin tuotteita.