Mitä tehdä ulkona? 10 vinkkiä lapsiperheille miten pitää hauskaa ulkona

Halti mitä tehdä ulkona

”Ei oo mitään tekemistä” voi olla tuttu lause monessa lapsiperheessä. Sisätiloissa oleminen koko perheen kesken voi alkaa käydä tukalaksi ja neliöt ahtaiksi. 

Entä jos lähdettäisiin ulos: pihamaalle, lähipuistoon tai läheisimpään metsään – kunhan pidetään huolta riittävästä etäisyydestä muihin.

Mitä ulkona sitten voi tehdä? Siltä varalta, että oman lapsuuden parhaimmat ulkoleikit ja pihapelit ovat jo päässeet unohtumaan, kokosimme avuksi listan.

Ulkoleikit koko perheelle

1. Laske eläimiä. Metsäretki saa lisäjännitystä, kun lasketaan yhdessä eläimiä. Koko perhe voi havainnoida luontoa yhdessä ja laskea kuinka monta eläintä luonnosta löytyy. Huom, jokainen muurahainenkin lasketaan!


2. Kuka tunnistaa eniten puulajeja? Perheen kesken voi kilpailla siitä kuka tunnistaa eniten puulajeja. Perheen ihan pienimmät voivat tällä tavoin myös opetella, että erinäköisillä puilla on omat nimensä.


3. Esterata. Etsikää metsästä tai pihalta paikka, jossa on esimerkiksi kivi, kanto tai roikkuva oksa. Lisätkää lähelle maasta löytyviä käpyjä, oksia ja kiviä, ja laittakaa ne sopivaan jonoon. Jonkun yli hypätään, jonkun päälle astutaan, joku kierretään – ja rata on valmis.


4. Ollaan piilosta. Mikäs sen parempi paikka piilosille kuin oma piha, puisto tai lähimetsä. Klassinen pihaleikki, joka koukuttaa myös vanhemmat.


5. Aarteenetsintä. Toinen tapa leikkiä piilosta, on piilottaa itsensä sijaan jokin yhdessä valittu esine. Yksi piilottaa ja muut etsivät. Piilottaja voi antaa visaisia vihjeitä, jos aarre ei meinaa heti löytyä. Aarteen löydyttyä piilottaja vaihtuu.


6. Majan rakennus. Toinen leikkien klassikko on majan rakennus. Se on hauskaa sisällä sohvatyynyistä, niin miksei se olisi hauskaa ulkonakin metsästä löytyvistä oksista tai pihalta löytyvistä esineistä – vain mielikuvitus on rajana. Onhan mukana eväät retkelle? Majan rakennuksen kruunaa eväshetki omassa majassa!


7. Hippaleikit. Milloin itse leikit viimeksi hippaa? Se on hauskaa ja samalla hyödyllistä kuntoilua koko perheelle. Haastetta siihen tuo esimerkiksi vaikeakulkuisempi metsä.


8. Istuta pihakukkia. Tämä leikki saattaa olla perheen äidin mieleen, mutta se on mukavaa tekemistä koko perheelle. Puutarhahanskat käteen ja hommiin. Hienoa on myös yhdessä seurata työn tuloksia ja kukkien kasvua.


9. Ristinollaa kivillä ja kävyillä. Perinteisten kynän ja paperin sijaan pihamaan hiekkaan voi piirtää ruudukon ja kerätä pelivälineiksi toiselle pelaajalle kiviä ja toiselle käpyjä. Kolme samaa luontokappaletta vaaka-, pysty- tai vinoriville saanut on pelin voittaja.


10. Lehtien kerääminen. Luontoretki on hauska itsessäänkin, mutta entäs jos vähän kisaillaan? Kuka kerää eniten erilaisia lehtiä sovitussa ajassa? Muistetaan, että vain maahan tippuneita saa kerätä. Kisan voiton voi tasoittaa, tai tuplata se, joka tunnistaa eniten kerättyjä lehtiä.

 

    Me Haltilla haluamme toivottaa kaikille hauskaa ja turvallista ulkoilua. Kaikki ulkoiluun tarvittavat vaatteet, kengät ja retkeilytarvikkeet löydät Haltin verkkokaupasta.

    Lapsille suunnatun mallistomme löydät täältä: Lasten mallisto.

    Halti mitä tehdä ulkona