Ohjeita ja vinkkejä

Vaatteet

Urheilu- ja ulkoiluvaatteet vaativat hoitoa ja huolenpitoa. Kun hoidat vaatteitasi hoito- ja pesuohjeiden mukaan, pidennät niiden käyttöikää. Tuotteiden oikea ja säännöllinen huolto on myös edellytys Halti tuotetakuulle.

Jokaisesta Halti tuotteesta löytyy hoito-ohje, jossa kerrotaan kyseiselle tuotteelle suositellut pesu- ja hoito-ohjeet sekä pesulämpötila. On tärkeää, että noudatat näitä ohjeita. Älä säilytä urheiluvaatteita likaisina, koska silloin hiki ja lika pinttyvät tuotteeseen ja niiden poistaminen on vaikeampaa. Myös materiaalin tekniset ominaisuudet kuten hengittävyys voi heikentyä tuotteen ollessa likainen.

DrymaxX tuotteen hoito

DrymaxX tuotteet tarvitsevat huoltoa samoin kuin kaikki muutkin vaatteet. Seuraamalla hoito-ohjeita tuotteet säilyvät parempana pidempään.

DrymaxX-tuotteet on pestävä erillään ja nurin päin käännettynä. Linkous, rumpukuivaus ja tuotteen vääntäminen saattavat vahingoittaa tuotetta. Huuhteluaineiden tai huuhteluainetta sisältävien pesuaineiden käyttö ei ole suositeltavaa, koska näiden aineiden ainesosat voivat tukkia DrymaxX-kalvon mikroskooppisen pienet huokoset. Liuottimien käyttö on kielletty. Tarkemmat pesuohjeet löytyvät erikseen DrymaxX-tuotteista.

DrymaxX-kalvo rikkoontuu esim. hakaneulojen aiheuttamista rei´istä. Mikäli DrymaxX-tuotteeseen tulee viilto tai reikä, on ne ompelemisen jälkeen teipattava vedenpitävyyden varmistamiseksi. Silikonia sisältävien kyllästeaineiden käyttö ei ole suositeltavaa.

Jotta DrymaxX tuote säilyttäisi ominaisuutensa, tulee se kyllästää kalvovaatteille tarkoitetulla kyllästeaineella tarpeen mukaan. Kyllästeaineita löytyy hyvin varustelluista urheilukaupoista. Kyllästys on syytä tehdä siinä vaiheessa kun ulkopuolelta tuleva vesi ei enää pisaroidu pois vaan imeytyy kankaan pintaan. Kun kankaan pinta pääse vettymään, tuote tuntuu märältä ja kylmältä sillä kankaan pintaan imeytynyt vesi ei päästä sisältä tulevaa vesihöyryä lävitseen. Ennen kyllästämistä, tutustu huolella kyllästeaineen käyttöohjeisiin ja huomioithan että kyllästys tulee laittaa aina pestylle, puhtaalle tuotteelle.

Alusasut

Suosittelemme hikiliikunnassa käytettäville alusasuille pesua jokaisen käyttökerran jälkeen. Alusvaatteille tarkoitetuilla erikoispesuaineilla varmistat tuotteen pesutehon. Noudata tuotteesta löytyvää pesuohjetta. Älä käytä valkaisuaineita äläkä huuhteluaineita.

Mikäli alusasu haisee esimerkiksi hieltä, kannattaa kokeilla tuotteen huuhtelua etikkavedellä. Etikka virkistää ja desinfioi tuotetta. Huomaa, että etikkahuuhtelua ei suositella Seamless tuotteille.

Hoito-ohjeita ja vinkkejä

 • Ennen pesua tyhjennä taskut ja irrota heijastimet ja muut irto-osat, sulje vetoketjut, tarrat ja nepparit ja esikäsittele tahrat tahranpoistoaineella (tarkista materiaalin värinkesto ennen käsittelyä huomaamattomalle alueelle esimerkiksi takissa hihansuun sisäpuolelle tai etulistan sisäpuolelle).
 • Lajittele pyykki oikein värien ja koostumuksen mukaan. Pese herkät ja haavoittuvaiset materiaalit erikseen ja raskaat ulkovaatteet erikseen. Käytä tarvittaessa pesupusseja.
 • Älä täytä pesukonetta liian täyteen. Väljässä vedessä tuotteet puhdistuvat paremmin.
 • Mikäli pesuohjeessa on maininta “pestävä erillään”, tuote on syytä pestä erillään. Tällä estetään mahdolliset värjäytymät sekä varmistetaan ettei tuotteeseen jää pesuainejäämiä.
 • Ole kohtuullinen pesuaineen annostelussa. Mikäli tuote on vain hikinen eikä siinä ole varsinaista likaa, vähempikin pesuaine riittää. Suosittelemme teknisille vaatteille tarkoitettuja erikoispesuaineita joita on saatavilla hyvin varustetuissa urheiluliikkeissä. Muutoin nestemäiset, värillisille vaatteille tarkoitetut pesuaineet soveltuvat hyvin.
 • Huuhteluaineita tai niitä sisältäviä pesuaineita emme suosittele käytettävän sillä ne voivat vaikuttaa tuotteen toimivuuteen.
 • Tuotteita ei ole syytä jättää pesun jälkeen suljettuun rumpuun vaan ne on suositeltavaa ripustaa kuivumaan mahdollisimman nopeasti pesun päätyttyä. Ripusta vaatteet kuivumaan ilmavasti ja käytä rumpukuivausta mikäli se on pesuohjeessa sallittu.
 • Active Dry neuloksille, kuten t-paidoille suosittelemme kevyttä huuhtelua jokaisen hikisen käyttökerran jälkeen. Mikäli tuotteessa esiintyy epämiellyttävää tuoksua pesun jälkeen, sitä voi neutralisoida reilussa vesimäärässä jossa on tilkka etikkaa (pelkkä huuhtaisu riittää, älä liota tuotetta) Normaali pesu koneessa on suotavaa tämän jälkeen.
 • Untuvavaatteille suosittelemme nestemäistä, untuvatuotteille tarkoitettua pesuainetta. Rumpukuivaus on suotavaa tuotteen pöyhkeyden palautumiseksi. Mikäli untuvat silti ovat pesun jälkeen paakkuuntuneet toisiinsa, suosittelemme erillistä lisähuuhteluohjelman käyttöä. Tämä poistaa mahdolliset pesuainejäämät untuvista. Mikäli rumpukuivaukseen ei ole mahdollisuutta, tulee tuote kuivattaa ilmavassa paikassa ja tuotetta välillä pöyhien.
 • Koska DrymaxX kankaisiin lisätty vettä- ja likaa hylkivä käsittely voi heikentyä käytössä ja pesussa, suosittelemme kalvovaatteille tarkoitettujen kyllästeaineiden käyttöä (kylläste ei saa sisältää silikonia). Huomioitavaa on että käsittely tulee aina laittaa puhtaaseen tuotteeseen. Kyllästeaineen käyttöohjeita samoin kuin vaatteen hoito-ohjeita tulee noudattaa.
 • Pesujen välissä on myös hyvä tuulettaa vaatetta.

Makuupussin valinta

Käyttötarkoitus

Kostean viileä yö Lapissa elokuun ruskaretkellä (yöllä -6) tai lämmin kesäyö teltassa asettavat makuupussin rakenteelle erilaisia vaatimuksia. Makuupussissa ei ole lämmittävää patteria vaan sen tehtävä on eristää nukkujan tuottama lämpö mahdollisimman tehokkaasti. Kokematon teltassa yöpyjä saattaa tarvita astetta lämpimämmän pussin, lyhyellä matkalla ei keho ehdi tottua kylmään.

Untuva- vai kuitutäyte?

Untuva on vielä painoonsa nähden eristävämpää kuin parhaimmatkaan tekokuidut mutta kostuessaan se ei kuivu niin nopeasti kuin kuitupussit sekä menettää osan eristävyydestään. Saman lämpöarvon omaava untuvapussi on kevyempi kuin vastaava kuitupussi.

Oikea koko

 • Mitä viileämmissä olosuhteissa nukutaan, sitä tärkeämpää on, että makuupussi on oikean kokoinen. Syys-ja talvipusseissa on enemmän eristettä ja lisäksi lämmönhukkaa estävät lämpökaulukset, vetoketjun lämpölistat sekä hyvin muotoiltu huppu.
 • Makuupussia olisi hyvä sovittaa jos haluaa optimaalisen eristävyyden/painon. Monet haluavat kuitenkin mukavuuden takia, etenkin kesällä, väljemmän pussin.
 • Mikäli lapset nukkuvat aikuisten pussissa, on hyvä vinkki esimerkiksi kuroa ylimääräinen pussi jalkopäästä vaikka irtohihnalla kiinni.

Makuupussin käyttö ja säilytys

 • Tuuleta makuupussi ennen nukkumaanmenoa sekä käytön jälkeen
 • Käytä aina makuualustaa
 • Pakkaa makuupussi tunkemalla se suojapussiinsa, rullaamisen sijaan.
 • Säilytä makuupussi väljästi pakattuna tai lenkeistä roikkumassa. Makuupussia ei kannata säilyttää suojapussissan pitkiä aikoja, koska lämmöneristyskyky voi heikentyä.
 • Makuupussilakanan käyttö vähentää pussin perustarvetta sekä lisää hieman lämpöä.

Makuupussin pesu

 • Pese makuupussi käsin tai pesukoneessa erikseen väljässä vedessä miedolla pesuaineella, max 40C. On olemassa myös untuvatuotteille omia pesuaineita. Seuraa makuupussissa olevia pesuohjeita.
 • Ylimääräinen huuhtelu on pesun jälkeen suositeltavaa varsinkin, jos käyttää muita kuin untuvalle tarkoitettuja pesuaineita. Näin saadaan pesuainejäämät pois tuotteesta ja untuvan toimivuus voidaan taata.
 • Pesun ajaksi voi tuotteen sisään laittaa tennispallon pöyhimään tuotetta (näin untuvat leviävät ympäri kuitupusseja eivätkä jää paukkuun).
 • Mikäli rumpukuivausmahdollisuutta ei ole (muista tarkistaa aina tuotteen pesuohjeista että sallittu), tuote kannattaa kuivata mahdollisen ilmavassa paikassa joko hengarissa riippuen tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Tuotetta kannattaa käydä aika ajoin pöyhimässä.

Yleisiä vinkkejä

 • Pieni kävely tai jumppa ennen makuupussiin menoa nopeuttaa kehon lämmöntuottoa eikä makuupussin lämpeneminen kestä niin kauan. Myös lämpimän ruuan nauttiminen ennen yöpuulle menoa nopeuttaa pussin lämpiämistä.
 • Pue yllesi kerrasto tai vastaava kylmissä olosuhteissa
 • Älä kuivata varusteita makuupussissa
 • Jos makuupussissa on lämpökaulus, kiristä se hartioiden yläpuolelle
 • Voit yhdistää kaksi "left" ja " right "makuupussia toisiinsa

EN-13537; makuupussien käyttölämpötila standardi

Halti makuupussien käyttölämpötilojen määrittelemisessä käytämme EN-13537 standardin mukaisia testejä.
Standardi määrittelee makuupussien alimmat lämpötilat Comfort-, Limit- ja Extreme käyttöalueille.
Comfort arvo osoittaa lämpötilaa, jossa keskiverto nainen ei tunne makuupussissa kylmyyttä.
Limit arvo on alin lämpötila jossa keskiverto mies ei tunne makuupussissa kylmyyttä.
Extreme lämpötila-alueella nukkuja saattaa tuntea kovaa kylmyyttä. Tällä lämpötila-alueella on nukkujalla hypotermian vaara.

Teltat

Teltan valinta: tunneli vai kupoli

 • Tunnelitelttojen hyvät ominaisuudet tulevat esiin avomaastossa esim tunturialueilla. Tunneliteltta halkoo hyvin tuulta silloin kun se pystytetään tuulen suuntaisesti. Siinä on yleensä myös hyvä apsidi eli ulkoeteinen tavaroiden säilytykseen.
 • Talvivaelluksissa on hyvä jos teltassa on lumiliepeet, joiden päälle voi kasata lunta tai kiviä. Tällöin lumi ei pääse tuiskuttamaan helman alta telttaan.
 • Kupolimallisissa teltoissa on enemmän korkeutta ja soveltuvat täten hyvin esimerkiksi metsäolosuhteisiin.

Teltan käyttö ja huolto

Kun teltta on ollut käytössä, muista aina siivota ja kuivata teltta huolella ennen pakkaamista takaisin pussiin.
Huolla myös telttakaaret sekä maakiilat. Jos teltta on erittäin likainen sen voi pestä käsin esimerkiksi mäntysuovalla. Älä pese telttaa pesukoneessa. Pesun jälkeen kuivata teltta huolella.

 • Valitse teltan pystytyspaikaksi tasainen alusta, jossa ei ole teräviä kiviä tai risuja jotka voisi vahingoittaa teltan pohjaa. Yritä löytää telttapaikka, joka ei ole tuulelle altis ja toisaalta ei ole liian alavalla maalla, jossa on yleensä kosteutta. Huomioi myös mahdollinen sade yön aikana, sadeveden valuminen sekä aamuaurinko.
 • Majoittuminen liian lähelle virtaavaa vettä saattaa lisätä kosteutta teltan sisällä. Pidä teltan ovet suljettuna illalla kun kosteus laskeutuu.
 • Tarpin (katoksen) käyttö teltan päällä pitää itse teltan kuivempana ja aurinkoisella säällä viileämpänä. Tarppi suojaa myös telttaa UV-säteilyltä.
 • Aamulla ennen pakkaamista teltasta kannattaa ravistaa pois kosteus ja tuulettaa teltta niin hyvin kuin mahdollista (kuivempi teltta painaa vähemmän).
 • Emme suosittele ruuan keittämistä teltassa, mutta mikäli ruuan keittäminen on välttämätöntä, tulisi se suorittaa apsidissa (eteisessä) suurta varovaisuutta noudattaen.
 • HUOM! Erittäin suuri paloriski. Ota myös huomioon että ruuan valmistus tuo kosteutta teltan sisään. Kipinät nuotiosta polttavat myös kankaaseen reikiä.
 • UV-säteet vahingoittavat telttakangasta. Älä pidä teltta pystytettynä turhaan silloin kun sitä ei käytetä. Pystytä teltta mielellään varjoon.
 • Teltta tulisi puhdistaa liasta aina käytön jälkeen esim. pesusienellä, vedellä ja miedolla mäntynestesaippualla. Teltta tulee kuivattaa erittäin huolellisesti pesun jälkeen. Telttaa ei saa pestä koneessa tai kemiallisesti. Puhdista myös telttakaaret, maakiilat ja kiinnitysnarut. Mahdollinen merivesi on huuhdeltava pois heti ensi tilassa.
 • Useimmissa Halti teltoissa on korjaussarja vakiovarusteena.
 • Teltta tulisi säilyttää kuivassa ja pimeässä tilassa.

Vesitiiviys/kankaat

 • Polyuretaanikyllästetyt kankaat: vesitiivis PU-kalvo on telttakankaan sisäpuolella (nurjalla puolella), missä se kestää vahingoittumattomana pidempään. Tämä kalvo tekee kankaasta vedenpitävän, eikä kalvoa tarvitse/voida uusia kankaaseen. Kaikki Haltin PU-kyllästetyt teltat on saumoistaan teipattu vesitiiviiksi. Telttakankaan ulkopuolella on vettähylkivä käsittely, joka parantaa veden ja lumen valumista pois kankaan/teltan päältä. Vuosien mittaan tämä vettähylkivä käsittely heikkenee, mutta se voidaan uusia liikkeissä myytävillä kyllästysaineilla. Tarkasta myyjältä mikä kyllästysaine sopii sinun telttaasi.
 • Silikonikäsitellyt kankaat: silikonikäsittely on tehty kankaan molemmille puolille. Sitä ei voida uusia kankaaseen, mutta toisaalta se on pitkäikäisempi kuin PU-käsittely. Telttojen saumarakenne on moninkertainen ja rakenne estää veden vuotamisen sauman läpi. Saumateipit tai saumaliimat eivät pysy silikonikankaissa, joten 100% vesitiiviyttä saumoille ei voida taata silikonikäsitellyissä teltoissa. Silikonikankaan repeämislujuus ja UV-valonkesto on moninkertainen PU-käsiteltyihin kankaisiin verrattuna.
 • Ulkotelttakankaat ovat joko polyamidia tai polyesteriä ja kankaiden ominaisuuksiin kuuluu venyminen ja kutistuminen ilman kosteuden mukaan. Kostealla säällä teltan voi kiristää sopivaksi ennen nukkumaan menoa, samalla voi tarpeen mukaan tarkistaa myrskyliinojen tarpeellisuuden/kireyden.

 

Untuvatuotteet

Unelmakevyt ja lämmin untuva

Kun tarvitset suojaa todellista kylmyyttä vastaan, on untuva ehdottomasti paras vaihtoehto. Sen lisäksi että untuva on kevyttä, pieneen tilaan pakkautuvaa ja ilmavaa, on se painoonsa nähden markkinoiden paras lämmöneriste. Untuva on myös erittäin ekologinen vaihtoehto, sillä se on aito luonnonmateriaali. Eläinten oikeudet ovat osa Haltin kestävää kehitystä ja eettistä toimintaa, joten käytämme vain ruokateollisuuden sivutuotteena tulevaa ankan untuvaa sekä vaatteissa että makuupusseissa.

Untuvatuotteissa käytetään usein myös erittäin ohuita ja kevyitä päällys- ja vuorikankaita, jotta itse tuotteesta saadaan pehmyt ja kevyt. Tuotteista on myös helppo tehdä pieneen tilaan, jopa omaan taskuunsa pakkautuvia, sillä untuvan kyky palautua takaisin alkuperäiseen kokoonsa on ilmiömäinen.

Mitä untuvatuotteista kannattaa tarkistaa?

Sekoitearvo. Untuvatuotteissa käytetään joko 100 % untuvaa tai untuva/höyhensekoitetta. Sekoitteissa esim. arvo 90/10 ilmoittaa täytteen määrän 100 grammaa kohti, eli esimerkin täytteestä 90 g on untuvaa ja 10 g höyhentä. Mitä isompi tämän suhdeluvun ensimmäinen arvo on, sen lämpimämpi untuvatäyte on kyseessä.

Fill Power ilmaisee tuotteissa untuvatäytteen ilmavuuden sekä laadun ja sen mittayksikkönä toimii CUIN. Se kuvaa Fill Power -mittaustapaa, jossa mitataan kuinka monta kuutiotuumaa yksi unssi höyheniä täyttää (cubic inch per ounce, kuutiotuumaa per unssi). Esimerkiksi unssi (28,35g) untuvaa Fill Power -arvoltaan 750 täyttää 750 kuutiotuuman tilavuuden. Eli mitä suurempi arvo on, sitä parempi lämmöneristyskyky sekä keveys untuvalla on ja sitä vähemmän untuvaa sinällään tarvitaan halutun lämpimyyden takaamiseksi. Fill Power -arvoissa 400–450 untuva on laadultaan keskinkertainen, 500–550 hyvä, 550–750 erittäin hyvä ja 750+ erinomainen.

Käytä väljästi ja kuivaa ilmavasti

Untuvan hyvä lämmöneristävyys perustuu siihen, että untuvat pystyvät sitomaan itseensä ilmaa ja näin tekemään lämpimän ”ilmaston” vaatteen sisään. Jotta untuva pystyy toimimaan tarkoituksensa mukaisesti, tulee untuvavaatteen olla riittävän väljä, sillä kireä vaatetus vie untuvalta sen tarvitseman tilan eikä untuva pääse haluttuun lämpimyysasteeseen.

Untuvatuotteiden huollossa tärkeintä on huolehtia niin pesun kuin mahdollisen ulkona kastumisenkin jälkeen ilmava kuivatus, kuivausrumpua suosien. Makuupusseissa käytön jälkeen tuuletus ilmavasti lisää myös käyttömukavuutta ja varmistaa tuotteen toimivuuden jatkossakin.

Pesu

 • Pese untuvatuotteet erikseen väljässä vedessä.
 • Käytä mieluiten nestemäistä pesuainetta, on olemassa myös untuvatuotteille omia pesuaineita joita suositellaan (jauhemainen pesuaine voi paakkuuntua).
 • Annostele pesuainetta vain vähän, noin teelusikallinen koneellista kohti.
 • Ylimääräinen huuhtelu on suositeltavaa varsinkin jos käyttää muita kuin untuvalle tarkoitettuja pesuaineita, näin saadaan pesuainejäämät pois tuotteesta ja untuvan toimivuus taataan.
 • Pesun jälkeen tuote lingotaan hyvin.

Kuivaus

 • Kuivata untuvatuote kuivausrummussa, mutta tarkista aina pesuohjeesta että se on sallittua. Mikäli rumpukuivausmahdollisuutta ei ole, tuote kuivataan mahdollisimman ilmavassa paikassa joko vaatepuussa riippuen tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä.
 • Tuotetta kannattaa pöyhiä aika ajoin kuivumisen aikana.
 • Tuotteen omia pesuohjeita ja näitä vinkkejä noudattamalla pääset parhaaseen pesutulokseen.

Kantolaitteet

Repun tai rinkan valinta

 • Valitse reppu aina vain itseäsi varten. Tärkeimpiä valintaperusteita ovat oma kokosi, kantokykysi ja käyttötarkoituksesi.
 • Kun valitset reppua joka on tarkoitettu vaelluskäyttöön, katso että siitä löytyy selän pituuden säätö.
 • Kun repun valinta on tehty, ja olet päätynyt rinkka-malliin, voit tehdä rinkasta ”omasi”, pyytämällä kaveria taivuttamaan rinkan rungon, sinun selkääsi sopivaksi. Voit myös tehdä tämän itse peilin edessä. Tämä koskee kaikkia muita Halti rinkkoja paitsi Kontti rinkkaa, jossa runko on jo valmiiksi muotoiltu.

Rinkan säätäminen selkääsi

 • Löysää olkaviilekkeiden sekä lantiovyön hihnat, jotta rinkka saadaan selkään.
 • Aseta lantiovyö aina samaan kohtaan, lantion terävän kohdan (suoliluun) päälle.
 • Kiristä lantiovyö sekä olkaviilekkeet.
 • Lantiovyön ollessa paikallaan olkaviilekkeiden tulisi myötäillä hartialinjaa, jotta rinkan paino jakautuu tasaisesti olkapäille
 • Mikäli olkaviilekkeet lähtevät liian alhaalta tai olkapään ja viilekkeiden väliin jää tyhjää tilaa, on rinkan selkäosan pituutta säädettävä.
 • Jokaisessa Halti rinkassa selkäosan saa säädettyä kantajan pituuden mukaan, jolloin lähes kaikille saadaan oikea kantoasento.
 • Rinkan hienosäätö voidaan tehdä vasta kuormattuna, jolloin nähdään kuinka hyvin se istuu kantajalle.
 • Koska lantiovyö kantaa suurimman osan taakasta, on vyön muotoilu ja rakenne erittäin tärkeää. Painon siirtyminen mahdollisimman lähelle kantajan keskipistettä, sekä taakan pysyminen tasapinossa, helpottaa kulkua ja säästää energiaa.
 • Olkahihnojen päällä on vakautinhihnat joilla voidaan säädellä repun kallistusta eteen ja taakse, maaston mukaan.
 • Rintaremmi estää olkahihnoja valumasta sivuun. Olkahihna on myös säädettävä korkeus suunnassa.
 • Lantiovyön sivuilla olevilla hihnoilla säädetään reppu kiinteämmäksi tai löysemmäksi lantiolla.
 • Olkahihnojen päissä olevilla hihnoilla säädät olkahihnojen kireyttä olkapäilläsi. Matkan aikana sitä voidaan säädellä, mikäli tuntuu että olkapäillä on liikaa painoa.

Rinkan pakkaaminen

 • Rinkkaa pakattaessa painopisteen on hyvä olla mahdollisimman lähelle selkää ja painavat
 • tavarat yläselän korkeudella. Näin reppu on tasapainoisempi ja helpompi kantaa.
 • Vältä tavaroiden pakkaamista rinkan ulkopuolelle, sillä se muuttaa helposti painopistettä sekä vaikeuttaa esimerkiksi sadesuojan kiinnittämistä. Lisäksi ulkopuoliset esineet takertuvat helposti oksiin jne.
 • Vaikeassa vaihtelevassa maastossa on hyvä, jos suurin osa painosta on lantiovyöllä ja painopiste näin matalammalla (60/40 %).
 • Tasaisessa helpossa maastossa pakkauksen painopisteen voi nostaa lähemmäksi yläselkää ja suhteeseen 50/50% lantiovyön sekä olkaviilekkeiden osalta.
 • Ylämäessä rinkka kannattaa vetää säätöremmeillä lähemmäksi selkää, jolloin kiipeäminen
 • helpottuu.
 • Suuressa osassa rinkkoja on ns. ylipakkausmahdollisuus, jolloin mukaan mahtuu n.10L lisää tavaraa. Nostettavan läpän alle mahtuu mukavasti vaikka teltta tai makuualusta.
 • Osa rinkoista ovat edestä avattavia (front load) jolloin tavarat saadaan helposti repusta silloin kun yläläpän alle on pakattu vaikka teltta.

Makuualustat

Makuualustan valinta

Viileämmissä keleissä makuualustan merkitys korostuu, jotta se pystyy eristämään maasta tulevan kylmyyden. Nukkuessa makuupussi lytistyy nukkujan alle ja pussin eristävä materiaali ei yksin pysty pitämään lämpöä ilman hyvää ja eristävää alustaa.

Käyttötarkoitus

 • Makuualusta tulisi valita kuten makuupussinkin, miettien minkälaiseen käyttöön ja vuodenaikaan alusta on tulossa.
 • Pumpattava eristää heikommin kuin itsetäyttyvä, mutta toisaalta pumpattavat pakkautuvat pienempään tilaan ja ovat kevyempiä.
 • Tarjolla on eri kokoja, paksuuksia ja rakenteita

Itsetäyttyvä makuualusta

 • Itsetäyttyvien makuualustojen toiminta perustuu erikoisvaahtomuovin kykyyn palautua puristuksen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa
 • Itsetäyttyvän makuualustan sisällä oleva vaahtomuovi täyttää laajentuessaan makuualustan. Ilman sisällä pysyminen varmistetaan kiertämällä venttiili kiinni.
 • Lämmöneristyskyky on umpisolualustaa tai pumpattavaa alustaa parempi
 • Suojaa hyvin maaston epätasaisuuksilta ja eristää kosteuden paremmin kuin perinteiset alustat.
 • Painoonsakin nähden miellyttävä matkakumppani pitkillekin retkille.
 • Pieni pakkauskoko verrattuna umpisolumakuualustoihin.
 • Väsymätön erikoisvaahtomuovi takaa toimivuuden kaikissa olosuhteissa.
 • Helppo käyttää

Pumpattava makuualusta

 • Haltin pumpattavat makuualustat sisältävät sisäänrakennetun pumpun, joka toimii jalalla pumppaamalla.
 • Kun aloitat alustan täyttämisen, sulje ensin toisessa päässä oleva puhallusventtiili. Avaa pumppausventtiilin korkki ja pumppaa ilmaa jalalla. Takaiskuventtiili estää ilman karkaamisen pumpattaessa.
 • Haltin pumpattavat makuualustat ovat hyvin kevyitä ja pakkautuvat erittäin pieneen tilaan.
 • Erinomainen valinta etenkin kesäolosuhteisiin.
 • Helppo käyttää

Makuualustan käyttö

 • Kun täytät itsetäyttyvää makuualustaa ensimmäistä kertaa, kannattaa se puhaltaa niin täyteen kun keuhkot antaa myöden, ja jättää ”paineistettuna” vähintään yön yli. Näin makuualustassa oleva solukko herää henkiin ja toimii jatkossa nopeammin ja paremmin.
 • Säilytä alusta pitkäaikaissäilytyksessä auki rullattuna, venttiili avattuna.
 • Vältä turhaa ilman puhaltamista alustaan, sillä puhallusilman mukana erikoisvaahtomuoviin joutuu epäpuhtauksia ja kosteutta. Normaali käytössä puhallusilmasta ei ole todettu olevan haittaa.
 • Pidä aina mukana korjaussarja terävien esineiden aiheuttamien pistojen varalta.
 • Suojaa alustaa suojapussilla.
 • Pese alusta sienen avulla vedellä ja miedolla saippualla, venttiili kiinni kierrettynä.

Retken suunnittelu

Onnistunut retki alkaa suunnittelusta

 1. Tee tarkka reittisuunnitelma ja sille varasuunnitelma.
 2. Valitse reitti fyysisen kunnon mukaan ja varaa siihen riittävästi aikaa.
 3. Kerro reitistäsi lähiomaisille, ja arvio aika, jonka aiot maastossa viettää.
 4. Hanki suunnistustaito ja ajan tasalla oleva kartta.
 5. Valitse varusteet vuodenajan, kohteen ja matkan pituuden mukaan. Varusteisiin kuulu mm.ensiapupakkaus. Älä unohda henkilökohtaisia lääkkeitä.

Mieti etukäteen, miten toimit, jos matkalla sattuu jotakin yllättävää

 • Miten saat apua?
 • Miten määrität sijaintisi?
 • Osaatko toimia ensiaputilanteessa?

Kengät

Kengät kaipaavat säännöllistä huoltoa. Huolto lisää niin kenkien käyttöikää, käyttömukavuutta kuin ulkonäköäkin.

 • Uudet kengät kannattaa aina kyllästää kengille sopivalla kyllästeaineella, ennen niiden käyttöön ottoa.
 • Säilytä jalkineet mieluiten laatikossaan tai tilavasti kenkähyllyllä.
 • Kenkäsi pysyvät mallikkaina pidempään, kun käytät kengissä säilytyksen aikana kenkälaatikossa ollutta paperikärkeä, sanomalehtipaperia tai lestiä. Puhdista kengät (pohjat + pinta) ennen säilytykseen laittamista.
 • Huomioithan että kenkiä tulee käyttää ja varsinkin polyuretaanista valmistetun pohjan ominaisuuteen kuuluu vanhentuminen joka taas ilmenee pohjan murentumisella eikä siis ole vika. Käyttämällä kenkiä säännöllisesti pidät pohjan materiaalit liikkeessä ja vanheneminen ei lähde käyntiin

Vaelluskenkien hoito

Aloita hoito poistamalla kengännauhat ja pohjalliset. Puhdista näkyvä lika veden ja harjan avulla. Kaikista pinttyneimmät tahrat saattavat vaatia mietoa pesuaineliuosta. Kenkiä ei kuitenkaan kannata liottaa läpimäräksi. Kuivaa kengät huolellisesti ilman pohjallisia tasalämpöisessä paikassa. Liian kuumassa, kuten saunassa tai nuotion vierustalla, nahkakenkiä ei pidä kuivata sillä märkä nahka palaa erittäin helposti. Kuivuttuaan se kovettuu ja saattaa halkeilla.

Puhdistamisen jälkeen nahka huolletaan nahkakengille tarkoitetuilla vahoilla ja suihkeilla. Vaha hoitaa kengän pintanahkaa, peittää pienet pintanaarmut ja antaa sille hyvän vedenkeston. Vahaa levitetään kauttaaltaan kengän pinnalle ohkainen kerros. Parhaan tuloksen saat levittämällä vahan kenkien pintaan käsin. Tällä tavalla vaha lämpenee kitkan vaikutuksesta ja imeytyy parhaiten nahkaan. Käsittely uusitaan tarpeen mukaan nahan näyttäessä "kuivalta". Nauhalenkkien vahaaminen samassa yhteydessä estää lenkkejä ruostumasta ja hapettumasta.

Vaha saattaa muuttaa joidenkin, lähinnä nupukkinahkaisten kenkien pinnan kiiltävämmäksi ja tummemmaksi. Mikäli haluat välttää kengän ulkonäön muuttumisen, käytä kengän hoitoon sumutettavaa jalkinekyllästettä. Spray- tyyppisiä hoitoaineita käytettäessä käsittelyn joutuu uusimaan useammin kuin vahaa käytettäessä. Spray hoitoaine soveltuu myös kangaskenkien suojaamiseen.

Kankaisten kuten Halti Softshell jalkineiden hoito

Puhdista kengät kevyesti harjaamalla, varsinkin kengän pohjan ja kengän rungon välinen saumakohta tulee puhdistaa hiekasta ja muusta hankaavasta liasta säännöllisin väliajoin.

Likatahroihin voit käyttää mietoa pesuaineliuosta ja vaikka rättiä. Spray kyllästys puhdistamisen jälkeen estää pinnan kastumisen sekä hylkii samalla likaa.

Vahatuotteet


Materiaaliuutuus: DrymaxX Wax

Vahaviimeistely tuo materiaalille vettä- ja likaahylkivyyttä. Vahakäsittelylle ominaista on sen muuttuminen ulkonäöllisesti sekä kuluminen käytössä ja pesussa. Käsittelyn voi uusia halutessa ja tällöin tulee noudattaa tuotteen hoito-ohjeita.
Tyylikkäät ja vedenpitävät DrymaxX Classic Wax takit sopivat hyvin sekä outdoor –käyttöön että kaupunkilaiseen vapaa-aikaan.


DrymaxX Wax tuotteet tarjoavat suojaa ja mukavuutta silloin, kun sataa, tuulee ja tuiskuaa. Toimivuuden takeena ovat sek DrymaxX –materiaali, että tuotteen rakenteelliset ominaisuudet.

 

Maastohiihto

Hyvän maastohiihtovaatteen ominaisuudet

Kansallis-lajimme maastohiihto on tehnyt uuden tulemisen sekä kuntoilu- että retkeilymuotona. Hiihto on tehokasta kestävyysliikuntaa, joka kehittää jalkojen ja käsien suuri lihasryhmiä, keskivartaloa ja selkää. Hiihto ei rasita niveliä eikä siinä tule kovia iskuja, joten se sopii myös monille nivelvaivoista kärsiville sekä iäkkäille henkilöille. Hiihto kehittää myös tasapainoa ja mikä parasta se tapahtuu useimmiten raikkaassa ja happirikkaassa ulkoilmassa.

Hiihdosta saa eniten irti oikeanlaisten varusteiden avulla. Suksien, sauvojen ja monojen lisäksi vaatteet on valittava käyttötarkoituksen ja hiihtäjän yksilöllisten tarpeiden mukaan. Mukavimman kokemuksen saa kerrospukeutumisen avulla. Nykyaikaiset tekniset materiaalit ovat korkealaatuisia ja lisäävät merkittävästä hiihtomukavuutta. Aktiivisessa hiihdossa kuoriasuja ja villapaitoja kannattaa välttää. Maastohiihtovaate valitaan harjoituksen intensiteetin ja olosuhteiden mukaan. Jos hiihdät kovalla teholla, vaatteeksi kannattaa valita ohut ja erittäin hengittävä asu. Jos olet nautiskelija ja hiihdät rauhallisesti, tai vaihtoehtoisesti aktiivihiihtäjä ja teet pidemmän harjoituksen matalalla teholla pakkaskelillä, tarvitset lämpimämmän asun.

Alimmaksi kerrokseksi, ihoa vasten kannattaa valita tekninen, kosteutta tehokkaasti siirtävä alusasu. Välikerrokset valitaan myös olosuhteiden ja oman intensiteetin mukaan. Lämpimällä kelillä voi pärjätä ilman välikerrosta, mutta kylmällä kelillä alusasun ja takin väliin kannattaa valita tekninen, hyvin hengittävä paita, esim. ohut fleece. Puuvillaa kannattaa välttää koska, se kerää kosteutta ja alkaa nopeasti tuntua märältä ja kylmältä.

Päällimmäiseksi tulevat maastohiihtotakki ja -housut ovat edestä tuulen- ja kosteudenpitäviä. Takaosassa tärkeintä on hengittävyys ja teknisissä asuissa koko alaselkä sekä housujen takaosa onkin usein toteutettu hengittävästä ja joustavasta neuloksesta. Eri asuissa on käytetty eri vahvuuksia joten asua valitessa kannattaa pohtia millaisissa lämpötiloissa ja millä intensiteetillä yleensä hiihtää. Hiihtoasun leikkaus on vartalonmukainen ja hyvin istuva. Hiihdon liikerata on huomioitu niin että helma pysyy paikoillaan vaikka kädet nousevat. Takin kaulus ja hihansuut ovat tiiviit, niin että tuuli ei pääse takin sisään. Housut ovat kapeat ja lahkeissa on pukemista helpottavat vetoketjut. Henkselit lisäävät housun hyvää istuvuutta, mutta ovat aina irrotettavat jotta ne saa poistettua niin halutessaan. Koska tuotteet soveltuvat hyvin myös muuhun talviseen urheiluun, esim. juoksuun ja varsinkin takit myös pyöräilyyn, tuotteissa on heijastimet lisäämässä näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä. Sekä takissa että housuissa on aina vetoketjullinen tasku avaimia ja vaikka pientä evästä varten.

Päähineeksi soveltuu parhaiten otsan ja korvien osalta tuulenpitävä, muuten hengittävä pipo. Useat maastohiihtopäähineet on muotoiltu niin että ne suojaavat hyvin korvia. Käsineissä tärkeintä on hyvä istuvuus ja kämmenen grippi, jonka ansiosta sauvasta saa hyvän otteen. Kylmillä keleillä kinnasmalli lämmittää parhaiten.