Tuotteen hiilijalanjäljen laskeminen
MATERIAALIN TUOTANTO, KOOSTUMUS JA VÄRJÄYS
Pienentääksemme tuotteemme hiilijalanjälkeä lisäämme kierrätys- tai uusiutuvan materiaalin käyttöä tuotteissamme.
Kierrätetyn materiaalin käyttö voi vähentää hiilijalanjälkeä (kuitutyypistä riippuen) 44-80%. Kierrätetyn kuidun käyttäminen voi siis vaikuttaa n. 10-20% yhden tuotteen hiilijalanjälkeen.
Kevään ja kesän -21 mallistossamme 75% tuotteista on kierrätettyä materiaalia, 81% on kierrätettyä materiaalia kevään ja kesän -22-malliston tuotteista. Kierrätetty polyesteri, jota käytämme, on peräisin PET-pulloista ja kierrätetty nailon post:ista - teollisesta tekstiilijätemateriaalista.
Tutkimukset kertovat, että kun vaihtaa 1000 kg uutta polyesteriä kierrätettyyn, vähenevät toksiset ainesosat 90%, energiankulutus 60% ja päästöt lähes 40%. Vaihtaminen kierrätettyyn nyloniin uuden sijaan puolestaan vähentää päästöjä 26 %. Käytämme tällä hetkellä pääosin orgaanista puuvilla ja kesällä 2021 kaikki 100 %:et puuvillatuotteemme ovat täysin orgaanisesta puuvillasta. Perinteisen puuvillan korvaaminen orgaanisella voi tutkimusten mukaan vähentää energian tarvetta 62 %.
Tavoitteenamme on myös löytää ympäristöystävällisempiä värjäysmenetelmiä, jotka vaativat vähemmän vettä, energiaa ja kemikaaleja. Poistamalla märkä prosessitekniikan, säästetään rahaa vedellä ja kemikaaleilla, ja saavutetaan myös energiansäästöjä.
KIERRÄTETYLLÄ MATERIAALILLA ON VÄLIÄ
Ulkoilutuotteiden valmistajana meille olennaisia suorituskyvyn takaavia materiaaleja ovat polyesteri ja polyamidi. Esimerkiksi yhden polyesteri t-paidan hiilijalanjälki on 5,5 kg CO2eq kun puuvillapaidassa se on vain 2,1 kg CO2eq. Mutta, koska polyesterin ympäristövaikutus on iso, saavutetaan myös isoja positiivisia ympäristövaikutuksia, kun vaihdetaan kierrätettyyn polyesteriin. Tässä muutama esimerkki:
Vedenkestävän, tuulenpitävän, saumateipatun ja hengittävän kuoritakin hiilijalanjälki koko elinkaarensa aikana, on 72,7 kg of CO2-eq ja siihen käytetään 2,08m3 vettä sekä 992MJ energiaa (lähde). Vaihtamalla kierrätettyyn polyesteriin, hiilijalanjälki laskee 17 % (60,34 kg CO-eq.)
Teippaamattoman polyesterista tehdyn ulkoilutakin hiilijalanjälki on 15 kg tCO2 mutta vaihtamalla kierrätettyyn polyesteriin hiilijalanjälki on enää 12,45 kg CO2-eq
Tuulenpitävien ja hengittävien vaelluskenkien koko elinkaarensa aikana syntyvä hiilijalanjälki on 27,1 kg CO2-eq, vesien rehevöitymisvaikutus 0,00734kg ja energiankulutus 476,5MJ. Vaihtamalla kierrätettyyn materiaaliin, voi hiilijalanjälki olla pienempi kuin 22,49 kg CO2-eq.
PAKKAUKSET
Kartonki pakkaukset ja muoviset pussimme ovat kierrätettäviä. Meillä on 95% kierrätettyä muovia FW20/21-bulkkituotantopusseissamme ja SS21-kaudella meillä on 100% kierrätetyt muovipussit.
Vuonna 2020 käytimme 178 kg muovipusseja ja 4776 kg kartonkeja bulkkituotantologistiikassamme. Muovipussiemme (LDPE tai PET, poyethylene) hiilijalanjälki oli 7 CO2/kg vuonna 2020. Muuttamalla pussimme kierrätysmuoviksi pystymme tutkimusten mukaan pienentämään hiilijalanjälkeä 24%.
Tavoitteemme on, että pakkausmateriaaliemme kierrätettävyys, kompostoitavuus tai uudelleen käytettävyys toteutuu kaikissa vientimaissamme vuonna 2025. Tarkastelemme pakkausjätettä paikallisen kierrätysinfrastruktuurin yhteydessä. Jos käytössä on järjestelmä pakkausten kierrättämiseksi – ja pois heitettävän pakkauksen sisältämän arvon talteenottoa varten – tämä vähentää pakkausjätteen yleisiä ympäristövaikutuksia.
KULJETUKSET JA JAKELU
Meillä on tuotantoa useissa maissa ulkomailla, Euroopassa mutta myös Suomessa. Kuljetuksemme Aasiasta Suomeen tapahtuu pääasiassa merirahtina, kun taas kuljetukset eurooppalaisilta tuottajilta keskusvarastoomme kauppoihin tapahtuvat pääasiassa meri- ja maantieteisten.
Kolmen viime vuoden aikana kuljetusten määrä toimittajiltamme varastoomme on vähentynyt ja sen seurauksena kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 7,67 % vuoden 2018 759757 (kg CO2-eq) tonnista 701458 (kg CO2-eq) tonniin vuonna 2020.
Vaikka lentorahtimme vuonna 2020 lisääntyi 4,63 %, 2020 oli myrskyisä vuosi, jolloin me tai toimittajamme emme onnistuneet toimimaan täysin suunnitelman mukaisesti ja nopea toimitus oli priorisoitava joissakin tapauksissa, CO2e -Well-to-wheel(kg) -päästöt olivat pienemmät kuin vuonna 2018.
Vuonna 2018 yhteensä 603832 kg = 820,33 Päästöt kuljetettua tilavuutta kohti - CO2e -Well-to-wheel (g/tonni-km/-g/SEU-km), kun taas vuonna 2020 538857kg= 755,25 Päästö kuljetettua tilavuutta kohti - CO2e -Well-to-wheel (g/tonni-km/-g/TEU-km).
Käyttämällä 3D-suunnitteluohjelmaa olemme vähentäneet myyntimiesnäytteiden määrää yli 50 % kevään ja kesän 2020 mallistosta, vuoteen 2021 mallistoon. Logistiikkakumppanimme mukaan Aasiasta Suomeen otettujen myyntinäytteiden lentorahti on 299,6 hiilidioksidia (KG) vähemmän päästöjä tällä 50 % vähennyksellä.
Lisäksi verkkokauppamme lähetykset asiakkaille Suomessa, ovat 100 % hiilineutraaleja varasto- ja logistiikkakumppanimme Postin kautta heinäkuusta 2020 alkaen (lisätietoja täältä) ja kaikki ups-logistiikkapakettimme kompensoidaan UPS:n kautta (lisätietoja täältä).
KÄYTTÖ JA KIERRÄTYS
Mielestämme kestävyys on suunnittelukysymys. Olemme luoneet käsitteen nimeltä " born to be recycled" – näissä tuotteissa tuotteiden koko elinkaari mietitään huolellisesti jo niitä suunniteltaessa. Suunnittelemme tuotteita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta, on helppo korjata, ja kun ne eivät ole sinulle tai kenellekään muulle käytettävissä, ne on helppo kierrättää. Täydellinen esimerkki tästä on 100% kierrätettävä Next Generation Takki ja Reissu DrymaxX® 3L Takki.
Kannustamme asiakkaitamme käyttämään tuotteitamme mahdollisimman pitkään, korjaamaan ne ja kierrättämään niitä eteenpäin.
YHTEISTYÖKUMPPANIT
Yksin ei kukaan voi pelastaa maailmaa. Yhdessä tekemällä saadaan ihmeitä aikaan, askel kerrallaan. Olemme jäsenenä keskeisissä vastuullisuutta edistävissä ja sitä vaativissa verkostoissa. Osallistumme aktiivisesti erilaisiin hankkeisiin, joilla edistetään vastuullisuusasioita läpi tuotteen elinkaaren.
* Vuodesta 2010 alkaen hankintatoimintojamme on ohjannut Amfori-jäsenyys, mikä edistää reiluja työolosuhteita ja huolehtii alihankkijoidemme työntekijöiden oikeuksista. Amforin toimintaperiaatteet (amfori Code of Conduct) perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin.
* Olemme bluesign® system partner, jonka avulla valvomme alihankkijoitamme erittäin tarkasti. Bluesign®standardi koostuu viidestä periaatteesta: resurssien tuottavuus, kuluttajaturvallisuus, ilmaan ja veteen joutuvien päästöjen minimointi ja työterveys ja -turvallisuus. Bluesign®system -kumppanuuden myötä saamme myös erittäin tärkeää ja tutkittua tietoa kestävän kehityksen ratkaisuistavaluable and studied information about sustainable development solutions.
* FIBS – yritysvastuuverkoston jäsenenä osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullisen toiminnan edistämiseksi ja oman tietoisuutemme ylläpitämiseksi
* European Outdoor Group -organisaation jäsenenä osallistumme toimialamme kestävän kehityksen hankkeisiin ja saamme ensikäden tietoa toimialaamme koskevista asioista
* Olemme Scandinavian Outdoor Group:in jäsen. Verkostoidumme alan muiden toimijoiden kanssa ja jaamme sekä saamme osaamista vastuullisuuteen liittyvissä asioissa
* Olemme Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n jäsen ja osallistumme heidän tarjoamiin kestävän kehityksen hankkeisiin sekä saamme ensikäden tietoa toimialaamme koskevista vastuullisuusasioista.