Materiaalit - Jalkineet

Materiaalit - Jalkineet

Softshell

Softshell on kauppanimike vettähylkivälle tiivispintaiselle neulotulle kankaalle, joka on pehmeä ja joustava, mutta suojaava. Kengissä Softshelliä käytetään sen keveyden ja joustavuuden vuoksi, se on myös helppo pitää puhtaana mutta kuten kaikki tekstiilit, se kuluu käytössä ja on altis repeämille. Softshelliä käytetään useimmiten ulkoilukengissä sen vettä- ja likaahylkivien ominaisuuksien vuoksi ja se on usein yhdistetty DrymaxX -kalvoon. Haltin kengissä käyttämä Softshell on valmistettu Kiinassa kierrätetyistä muovipulloista saadusta polyesteristä. Valmistaja on GRS sertifioitu Haiyan Haili Green Fiber Co Ltd.

DrymaxX®

Haltin DrymaxX kalvo on valmistettu 100% PU eikä sisällä lainkaan fluoriyhdisteitä. Täysin vedenpitävä ja hengittävä kalvo laminoidaan vuorimateriaaliin ja vuori ommellaan sukan muotoon ja saumat teipataan. Näin kalvo jää vuoren ja päällisen väliin, jossa se toimii yhdessä vuoritekstiilin kanssa siirtäen kosteaa ilmaa ulos kengästä ja estäen veden pääsyn sisään kenkään.

Joten vaikka kenkä kastuisi päältä kokonaan, jalat pysyvät kuivina. Koska kalvo on päällisen alla, se on aina yhtä vedenpitävä, eikä sitä voi mitata vesipilareilla. Vaikka kalvo itsessään on hengittävä, kokonaisen kengän hengittävyyteen vaikuttaa enemmän materiaalit, niitä on usein monta kerrosta, etenkin vedenpitävissä ulkoilukengissä  ja jokainen kerros hidastaa ilmanvaihduntaa.

Kosteuden siirtoon vaikuttaa myös erittäin paljon sukkavalinta; tietyt materiaalit joita sukissa usein käytetään, kuten puuvilla ja villa, ovat erittäin imukykyisiä kuituja ja ne sitovat itseensä paljon kosteutta, päästämättä sitä vuorin ja kalvon läpi. Parhaiten DrymaxX kengän kanssa toimii siis ns. tekniset urheilusukat.

Freelock System™

Freelock System on eteläkorealainen pikanauhoitus-systeemi, joka myös lisää turvallisuutta. Se on helppokäyttöinen: käännä vain myötäpäivään kiristääksesi, ja vastapäivään löysätäksesi nauhoja. Se on helppo tehdä yhdellä kädellä, kirjaimellisesti käden käänteessä ja nauhat pysyvät takuulla kiinni. Freelock lukko on korjattavissa tai vaihdettavissa, jos se menee rikki. Sillä on 2 vuoden takuu.  

Memory foam

Memoryfoam on kauppanimike viskoelastiselle PU vaahtomuoville, joka on alun perin kehitetty NASA:n toimesta avaruuslentoja ajatellen. Se on luonnostaan antibakteerinen ja erittäin pehmeä. Sen erikoisuus on sen reagointi lämpötilaan, se ottaa kohteen muodon ja muodostaa pehmeän mutta tukevan alustan. Se onkin yleisimmin käytetty sängynpatjoissa mutta erinomainen vaihtoehto myös kengänpohjallisille, kun halutaan erityistä mukavuutta ja pehmeyttä.

Boomax

BoomaxX on erityinen raemainen PU vaahtomuovin rakenne, virallinen lyhenne materiaalille on ETPU. Sen on kehittänyt BASF yhdessä Adidaksen kanssa nimenomaan kengän välipohjaksi juoksukenkiin. ETPU on erilaisia tiheyksiä kuten muitakin vaahtomuoveja mutta se on tutkitusti paljon energiatehokkaampaa: se palauttaa energiasta jopa 10% enemmän kuin esimerkiksi Phylon. Se on siis erittäin kimmoisaa, joustavaa ja pehmeää mutta ei menetä muotoaan tai ominaisuuksiaan käytössä.

 

Thinsulate™

3M Thinsulate on kevyt ja ohueksi pakattu mutta hyvin kylmää eristävä vanu. Se on erinomainen eriste talvikenkiin ja hanskoihin. Se on 100% polyesteriä, hengittävä ja hypoallergeeninen.

Vegan

Kaikki Haltin kengät, jotka eivät sisällä nahkaa on vegaanisia. Missään tuotannon vaiheessa tai komponenteissa (esimerkkinä liimat) ei käytetä eläinperäisiä aineita. Vegaaninahka, jota jossain kengissä käytämme, on keinonahkaa, joka on valmistettu kierrätetystä PU’sta ja polyesteristä kestävällä tavalla fossiilisia aineita käyttämättä. Se muistuttaa ulkonäöltään ja tuntumaltaan hyvin paljon nahkaa ja on jopa hieman joustavaa neulospohjansa ansiosta mutta toki vegaani nahasta puuttuu aidon erityisominaisuudet. Se ei täysin voi korvata nahkaa vaelluskengissä mutta se on erinomainen vaihtoehto. Haltin käyttämä ECO PU tuotetaan Kiinassa ja se on GRS sertifioitu. 

Renewable materials

Markkinoille on tullut paljon uusia orgaanisia materiaaleja, joiden nimitykset ja määritelmät vielä hakevat paikkaansa. Nämä erilaiset BIO-materiaalit on valmistettu uusiutuvista orgaanisista raaka-aineista, hieman kuten bambuviskoosi tai Lyocell. Raaka-aineet ovat teollisuuden tai elintarviketeollisuuden jätettä ja sivutuotantoa, kuten banaanin lehdet ja kahvipavun kuoret. Nykyään myös erilaisia vaahtomuovien (EVA) valmistuksessa voidaan hyödyntää orgaanisia sivutuotteita.

Leather

Yleisimmin ulkoilukengissä käytetyimmät nahat ovat haljasnahka ja vahattu nupukki, koska ne ovat paksuja ja kestäviä materiaaleja. Nahasta on tehty jalkineita jo tuhansia vuosia ja se on edelleen arvostettu materiaali sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi, kuten hengittävyys, muokkautuminen, kestävyys – ja hyvin hoidettuna se kestää kauniina lähes ikuisesti.

Jotta nahasta saadaan käyttöön sopivaa, se pitää ensin parkita. Kengissä käytetään yleensä pelkästään kemiallisesti parkittua nahkaa, koska se on kestävää mutta pehmeää ja joustavaa. Kemiallisia aineita, joita tuotannossa käytetään säädetään hyvin tarkasti laissa.

99% kengissä käytetyistä nahoista on nautaa. Vuodat joista nahka tuotteet tehdään, ovat yksinomaan elintarviketuotannon sivutuotteita. Mitään eläintä ei kasvateta tai tapeta vain sen nahan vuoksi, erona turkistuotantoon.

360 vision

Kengät joissa on paljon heijastavaa tai pimeässä hohtavaa pintaa eri puolilla kenkää.