Mistä vaatteeni on tehty?

Kierrätetty materiaali

Tavoittelemme tuotteissamme aina laatua, huippuunsa viritettyjä teknisiä ominaisuuksia sekä kestävyyttä. Kierrätetty materiaali ei aina mahdollista tuotteeseen haluttuja teknisiä ominaisuuksia, mutta juuri tässä haluamme kehittyä ja löytää ratkaisut, joissa teknisyys säilyy korkealuokkaisena ympäristövastuutamme unohtamatta. Se ei ole mahdotonta mutta työtä on vielä paljon. Haltin vaatteissa ja kengissä käytetty kierrätetty synteettinen materiaali on peräisin sekä kierrätyspulloista että teollisuuden ylijäämämateriaalista. Kierrätetyn polyesterin käyttö vähentää riippuvuutta raakaöljystä ja luo mahdollisuuksia hyödyntää muuten kaatopaikalle päätyviä materiaaleja.

Voimmekin ylpeydellä kertoa, että keväästä 2020 lähtien, valikoimassamme on ollut 100 % kierrätettäviä monomateriaalitakkeja, jotka on tehty jopa 50 %:sti kierrätetystä materiaalista. Syksyn ja talven -21/22-mallistostamme 97 % on kierrätettyä materiaalisisältöä. Kevään ja kesän 2022 mallistostamme on yli 80 % on kierrätettyä materiaalisisältöä. Ulkoilumallistossamme 91 % on tehty kierrätysmateriaalia käyttävistä tuotteista.

Yksityiskohtaisesti kevään ja kesän 2022 mallisto on valmistettu: Polyesteri 52,5 % (josta 53,2 % kierrätettyä PES), Nailon/Polyamidi 32,5 % (josta 45% on kierrätettyä PA) ja Puuvilla ja mulesing-vapaa merinovilla 7% (josta 100% on luomupuuvillaa). Tämä tarkoittaa 74,5 % ympäristön suosimia materiaaleja kevään ja kesän -22-mallistossa.

Vuoden 2021 kevään ja kesän mallistosta eteenpäin, yli 95 % mallistostamme on ECO-tuotteita. Noin 64 % kesäkenkämallistostamme -21 on ECO-kenkiä, mikä tarkoittaa, että niiden päällismateriaali on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Eco-kengässä olevan kierrätysmateriaalin määrä on aina yli 60 %, mallista riippuen. Kenkien kierrätysmateriaalien lisäksi meillä on makuupusseja, joissa on kierrätetty vuori, kierrätysvuori ja kierrätetty polyesteritäyttö. Noin puolessa mallistomme repuista ja makuualustoista on käytetty kierrätettyä materiaalia. 56 % nykyisestä aluskerrastomallistostamme sisältää Haltin ECO-merkin kierrätetyllä polyesterillä tai merinovillalla. Pyrimme jatkuvasti lisäämään kierrätettyjen ja muiden kestävien materiaalien määrää kaikissa mallistoissamme.

Turvalliset kankaat ja materiaalit

Meille on ensiarvoisen tärkeää, että tuotteissa käyttämämme kankaat ja tarvikkeet ovat turvallisia sekä niitä käsitteleville työntekijöille, ympäröivälle luonnolle kuin tuotteen käyttäjille.

Olemme bluesign® system partner, mikä tarkoittaa sitä, että alallamme arvostettu, riippumaton organisaatio, bluesign®, auttaa meitä valvomaan alihankkijoidemme käyttämiä materiaaleja tarkasti ja lisäämään terveellisempien ja turvallisempien ainesosien käyttöä tuotteissamme. Bluesign® system -kumppanuuden avulla vähennämme ihmisiin ja luontoon kohdistuvia haittavaikutuksia ja takaamme parhaan mahdollisen suojan niin työntekijöille kuin kuluttajillekin. Ennen kuin tehtaat voivat liittyä bluesign®:iin on heidän kuljettava tarkan prosessin läpi. Vastaavanlainen prosessi odottaa brändejä, valmistajia ja materiaalin tuottajia sekä kemikaalitoimittajia.

Bluesign® kumppaneiden on täytettävä tietty kriteeristö sekä ohjeet. Heistä tehdään arviointi ja heidän tulee allekirjoittaa sopimus, toteutettava pakolliset toimet annetussa määräajassa, noudatettava sovittua etenemissuunnitelma ja seurattava parannuksia.

Bluesign® seuraa kumppaneitaan alustavan arvioinnin jälkeen uudelleenarvioinnilla vähintään joka kolmas vuosi, seuraamalla parannusvaatimuksia, testaamalla ja raportoimalla kemikaalien inventaarioluetteloa ja resurssin tunnuslukuja.

Jokaisen kumppanin kehitystyötä arvioidaan ja seurataan systemaattisesti sekä pistotestein. Vielä tällä hetkellä esimerkiksi kuitu- ja lankatoimittajat eivät voi olla bluesign® kumppaneita, mutta kangastoimittajien on valvottava alihankkijoidensa toimittamia materiaaleja tarkan ohjeistuksen ja teknisten suositusten mukaisesti jotta vältetään kriittisten aineiden "tuonti" raaka-aineiden kautta ja käytetään bluesign® hyväksyttyä kemiaa valmistusprosessissa kemikaalitoimittajan teknisen tietolomakkeen suositusten mukaisesti. Olemalla paikan päällä bluesign® varmistaa, että materiaalivalmistajat hallitsevat prosessejaan hyvin, mahdollisimman vähillä resursseilla. Lue lisää bluesign®:ista.

Bluesign® auditoi myös meitä säännöllisesti pitääkseen huolen siitä, että me jatkuvasti kehitämme omia prosessejamme. Meitä arvioidaan organisaatiorakenteen, ympäristö-, terveys- ja turvallisuuskäytäntöjen (EHS policy), alihankintaketjujen, materiaalien, ainesosien, raportoinnin ja alihankkija-arvioinnin perusteella. Mikäli käytämme muita kuin bluesign® hyväksyttyjä alihankkijoita, meidän tulee taata, että mm. päästöihin liittyvät asiat, sosiaalinen vastuu sekä ammatillinen terveys ja turvallisuus (OH&S) ovat vaadittavalla tasolla.

Bluesign® järjestelmäkumppanina lisäämme myös bluesign® sertifioitujen materiaalien käyttöä syksyn ja talven 2020 mallistomme 29%: sta 50%: iin syksyn ja talven -21 ulkomallistoon.

Bluesign® kriteerit brändeille löydät täältä.

PFC-VAPAA MATERIAALI

Per- ja polyfluorihiilivety (PFC) ovat olleet pitkään ulkoiluvaatteiden valmistuksessa tärkeitä ainesosia, sillä on uskottu, että niiden avulla tuotteista tehdään vedenkestäviä ja pitkäkestoisia. Fluorihiilivedyn eli PFC-yhdisteiden haittavaikutuksia on viime vuosina alettu tutkia enemmän ja tutkimuksissa on todettu niiden olevan haitallisia ympäristölle ja sitä kautta myös ihmisille. Olemme keskittyneet löytämään PFC-vapaita ratkaisuja tuotteisiimme ja kesästä 2020 lähtien kaikki tuotteemme, joissa on DWR-vettähylkivyyskäsittely, ovat täysin PFC-vapaita. Kaikki valmistamamme kengät ovat aina täysin PFC-vapaita.

Halti vastuullisuus, PFC-vapaa materiaali

Vain sallittuja ja turvallisia kemikaaleja

Noudatamme EU:n antamaa REACH kemikaaliasetusta ja seuraamme erityistä huolta aiheuttavien aineiden SVHC:n kandidaattilistaa pysyäksemme ajantasalla määräyksistä. Lisäksi noudatamme bluesign®:n kiellettyjen aineiden listaa niissä tuotteissa, joissa on bluesign®-kangas. Jokainen bluesign® -hyväksytty kemikaalituote käy läpi tarkan riskiarvioinnin ja kiellettyjen ainesosien listoja päivitetään vuosittain.

Kemikaalien toimittajien on noudatettava bluesign MRSL kemiallisten tuotteiden, kemiallisten aineiden raja-arvot (BSBL) ja bluesign® kuluttajien turvallisuusrajoja valmiille tuotteille (BSSL). Kemikaalien toimittajien odotetaan varmistavan BSSL-raja-arvot laskemalla kemikaalituotteesta lopputuotteeseen ja myös taaksepäin lopputuotteesta kemialliseen tuotteeseen BSBL:n raja-arvot huomioden. Bluesign® varmistaa, että kemikaalien toimittajat tekevät kaiken oikein kemiallisen riskinarviointiprosessin aikana. Jokainen bluesign-kemiallinen tuote® on käynyt läpi tämän erittäin ankaran prosessin ja noudattaa täysin rajoja. Säännöllisellä seurannalla ja testauksella bluesign® varmistaa järjestelmän yleisen eheyden. BSBL ja BSSL päivitetään kerran vuodessa. Bluesign® rajoitettujen aineiden luettelo syntyy BSSL: stä vastaavalla testausmatriisissa, jonka avulla me, tuotemerkit, voimme tehdä RSL-testauksia ja varmistaa, että olemme aina laillisesti vaatimustenmukaisia.

Jotta emme turvautuisi vain ulkoisten kumppaneiden apuun on Haltilla oma kiellettyjen ainesosien lista, joka on sisällytetty jokaisen kangastoimittajan allekirjoittamaan ostosopimukseen. Kangastoimittajan tulee sitoutua Haltin eettiseen ohjeistoon (Code of Conduct), ostosopimuksen vaatimuksiin sekä kunkin materiaalityypin yksityiskohtaisiin vaatimuksiin. Kangastoimittajien valinta tapahtuu vakiintuneen prosessin mukaisesti. Ensin arvioimme potentiaalisen kumppanin yritystoimintaa, asiakaskuntaa ja sertifikaatteja sekä analysoimme yrityksen toimintakykyä heidän oman sekä ulkopuolisen arvion myötä. Tutustumme tarkasti yrityksen toimitiloihin ja työvälineisiin. Kun olemme valmiita aloittamaan yhteistyön, vierailemme tehtaalla ja tarkistamme tilat, toiminnan, laadun sekä sosiaaliseen vastuuseen liittyvät asiat. Ennen kuin aloitamme varsinaisen yhteistyön, teemme testitilauksia, joita valvoo paikallinen laadunvalvonta tiimimme. Valvomme säännöllisesti, että sopimusta, sääntöjä ja ohjeitamme noudatetaan.

Olemme saavuttaneet tavoitteemme lisäämällä 50 % bluesign®- sertifioituja tuotteita syksyn ja talven 20/21 mallistoomme. Lue lisää bluesign®:sta tästä.

Haltin kangas ostosopimuksen mukaisesti rajoitetut kemikaalit: Haltille tuotetussa kankaassa ei saa olla haitallisia aineita, kuten elohopeayhdisteitä, PVC:tä, atsoväreja, ftalaatteja, kloorattua parafiinia, kadmiumia (CAS-numero 7440-43-9, EINECS nro 231-152-8) ja sen yhdisteet, Tris (2,3 dibromopropyyli) fosfaatti (CAS-numero 126-72-7), Tris(atsiridinyyli)fosfiinioksidi (CAS-numero 5455-55-1), Pentakloorifenoli (CAS-numero 87-86-5, EINECS nro 201-778-6)ja sen suolat ja esterit, Nonylphenol C6H4(OH)C9H19, Nonylphenol-etoksylaatti(C2H4O)nC15H24O, lyijy tai kromi, dimetyyli fumaraatti(DMF).

Halti vastuullisuus tuotteiden materiaalit

Taistelu mikromuovia vastaan

Haluamme luoda teknisiä vaatteita, jotka mahdollistavat vaativankin urheilun ja liikkumisen sekä toimivat haastavissakin olosuhteissa. Usein tekniset vaatteet on tehty synteettisistä kuiduista (PES tai PA), joiden avulla niihin saadaan muokattua toivottuja ominaisuuksia, kuten vedenhylkivyyttä, hengittävyyttä ja lämmöneristävyyttä. Vaikka kuidut ovat pitkiä, niistä saattaa irrota pesussa pieniä hiukkasia eli mikromuovia. Tekstiilialan yksi haaste on myös se, että mikromuovia kulkeutuu jäte- ja sadeveden mukana vesistöihin, vaikka puhdistamot onnistuvatkin poistamaan 99% mikromuovista. Biohajoamattoman mikromuovin kertymisestä isoiksi muovilautoiksi valtamerissä on uutisoitu laajasti ja se on herättänyt suurta huolta myös meillä. Olemme tarttuneet ongelmaan hyödyntämällä käytettyjä muovijuomapulloja vaatteiden valmistuksessa. Pyrimme vähentämään mikromuovipäästöjä valmistamalla pitkään kestäviä ja laadukkaita tuotteita sekä antamalla ohjeita vaatteiden huoltamiseen:

* Pese synteettisiä tuotteita vähemmän, joskus tuuletus riittää tuotteen raikastamiseen
* Pese synteettiset ja luonnonkuidut erikseen, jolloin mikrokuitua tutkimusten mukaan irtoaa vähemmän
* Vältä hienopesuohjelmia ja pese täysiä koneellisia sillä runsas vesimäärä irrottaa mikromuovia
* Kierrätä tuotepakkauksissa käytetty muovi

Halti ECO tagi vastuullisuus

ECO-TUOTTEEMME

Jotta tieto tuotteidemme alkuperästä ja materiaaleista olisi helpommin saatavilla, loimme tuotteillemme ECO-merkinnän. ECO tarkoittaa sitä, että tuotteen on täytettävä vähintään yksi seuraavista vaatimuksista:

* Tuotteessa käytetty materiaali on bluesign® -rajoitusten mukainen.
* Tuote on valmistettu kierrätetystä materiaalista.
* Tuotteen vettähylkivyyskäsittely on täysin fluorihiilivapaa.
* Tuote on valmistettu orgaanisesta puuvillasta.
* Tuotteessa käytetty korkealuokkaista sertifioitua untuvaa, joka on elintarviketeollisuuden sivutuote ja jäljitettävissä.

Kaupassa ihastelemasi tuotteen tunnistat ECO-tuotteeksi siitä, että sillä on roikkuva ECO-tägi. Halti.fi -verkkokaupassa näet sen tuotteen kuvauksessa, tai voit etsiä kaikki ECO-tuotteet tästä linkistä tai syöttämällä verkkokaupan hakukenttään ”ECO”.

Tavoitteemme on jatkuvasti nostaa ECO-tuotteiden määrä ja kesällä 2021 koko Halti Outdoor -mallistomme onkin 100% ECO – tästä askeleesta olemme ylpeitä.

Kunnioitamme eläimiä

Käytämme ulkoiluvaatteissamme vain tekoturkista. Untuvatuotteissamme käytetty untuva ja höyhenet ovat elintarviketeollisuuden sivutuotteita ja tulevat toimijoilta, jotka kunnioittavat eläinten elämää ja jotka eivät altista eläimiä vahingollisille prosesseille. Tätä valvoo itsenäinen ja vapaaehtoinen globaali standardi RDS (The Responsible Down Standard). Kaikki untuvatuotteemme ovat olleet RDS-standaroituja jo vuodesta 2014. Jokaista untuvan hankintavaihetta tarkkaillaan ja eläinten kasvattajat auditoidaan vuosittain.

Syskyn ja talven 21/22-mallistossa olemme alkaneet käyttää kierrätettyjä höyheniä käyttääksemme vähemmän vettä, energiaa ja jätettä. Kierrätetyt höyhenet ei ole vain 100-prosenttisesti GRS-sertifioitua kierrätystä, vaan myös 100-prosenttisesti kuluttajan jälkeistä, mikä poistaa kaatopaikalle menevän materiaalin.

Villaa sisältävissä tuotteissamme varmistamme, ettei villaa tuottavien lampaiden loisia torjuta kivuliaalla mulesing-menetelmällä.

Halti vastuullinen untuva
Halti vastuullisuus luomupuuvilla
Luomupuuvilla

Puuvillan ja myös luomupuuvillan tuotannon suurin haaste on veden massiivinen kulutus. Jotta pystyisimme osaltamme vähentämään veden kulutusta, vähennämme aktiivisesti puuvillan käyttöä vaatteissamme ja etsimme myös luomupuuvillalle korvaavia materiaaleja. Joissakin vaatteissa puuvilla on kuitenkin olennainen materiaali ja pyrimme tällöin käyttämään luomupuuvillaa. Orgaanisen puuvillan eli luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita mikä on perinteisesti viljeltyyn puuvillaan verrattuna huomattavasti turvallisempi vaihtoehto niin loppukäyttäjille kuin puuvillapelloilla tai materiaalin prosessoinnissa työskenteleville ihmisille sekä ympäröivälle luonnolle, vesistöille ja eläimille.