Vinkkejä retkeilyyn ja teltan valintaan

Ulkoilu, retkeily ja telttailu ovat jälleen erittäin suosittuja aktiviteettejä. Lähimetsät ovat houkuttelevia retkeilykohteita, ja matkailu lähialueilla on monelle se ykkösvaihtoehto lomaa suunnitellessa. Kokosimme parhaat vinkit teltan valintaan sekä käyttövinkkejä pystyttämiseen, huoltoon ja säilytykseen. Nautinnollisia retkiä luonnossa!

Miten valitsen oikeanlaisen teltan?

Teltan hankinnassa on hyvä aloittaa käyttötarkoituksesta. Etsitkö telttaa pääosin leirintäaluekäyttöön vai onko sillä tarkoitus yöpyä sään armoilla erämaassa? Kuinka monelle henkilölle teltasta tulee löytyä tilaa? Entä onko retkelle mahdollisuus ottaa mukaan erillistä suojapeitettä varusteille vai kannattaisiko valita tunneliteltta, jossa on itsessään eteistila varusteille? Tulisiko teltta vain satunnaiseen käyttöön vai haluatko panostaa siihen enemmän?

Teltat ja niiden materiaalit ovat kehittyneet hurjasti vuosien saatossa. Nykyisin telttojen suunnittelu ja niissä käytetyt materiaalit tähtäävät käytännöllisyyteen, keveyteen, kestävyyteen sekä vedenpitävyyteen. Laadukkaammissa teltoissa on keskitytty myös tilasuunnitteluun sekä hyvään ilmanvaihtoon. Haltilla telttojen valmistuksessa huomioidaan myös vastuullisuuskysymykset.

Haltin kaikissa telttamalleissa ulkotelttasaumat ovat teipatut. Telttamallimme koostuvat aina erillisestä sisä- ja ulkoteltasta, jolloin mm. ilmanvaihto on tehokasta mallista riippumatta. Haltin telttojen yksityiskohdat ovat tarkoin suunniteltuja ja ne palvelevat käyttötarkoituksen mukaan.

Teltat jaetaan karkeasti kahteen ryhmään: vaellustelttoihin ja retkeilytelttoihin. Nämä pitävät sisällään tunneli- ja kupolimallisia telttoja, sekä ns. kevytmajoitteita, kuten laavuja ja tarppeja. Tunneliteltat ovat useimmiten vaeltajien suosiossa. Kupoliteltat puolestaan soveltuvat lyhyemmille 1-3 vuorokauden vaelluksille ja retkeilykäyttöön. Oletko kokenut eräretkeilijä tai rajojasi etsivä extreme-ihminen? Kokeile laavua tai tarppia!

Jos koet teltan hankkimisen verkkokaupan kautta haastavaksi, poikkea Halti Basecamp Storessa Herttoniemessä - myymälässä on tilat 2-3 telttamallin esittelylle, joten voit rauhassa tutkia eri vaihtoehtoja. Myymälän henkilökunnassa on useita retkeilyn asiantuntijoita, jotka auttavat sinua mielellään.

Vaellus- ja retkeilyteltat

Halti Vaellusteltta

VAELLUSTELTAT

Vaellusteltat ovat usein tehty silikonikyllästetystä kankaasta, joka on erittäin repäisylujaa. Niissä käytetään myös alumiinisia kaaria kestävyyden ja keveyden takia.

Teltan malli: tunneli vai kupoli?

Tunnelitelttojen hyvät ominaisuudet tulevat esiin avomaastossa kuten esimerkiksi tunturialueilla. Tunneliteltta halkoo hyvin tuulta silloin, kun se pystytetään tuulen suuntaisesti. Siinä on yleensä myös tilava absidi, eli ulkoeteinen tavaroiden säilytykseen.

Kupolimallisissa teltoissa on enemmän korkeutta ja ne soveltuvat näin ollen paremmin metsäolosuhteisiin.

Haltin vaellusteltat: XPD Ultralite 3 & XPD Ultralite 2, XPD Finland 3 & XPD Finland 2, Domino Ultralite 2, Domino 3 & Domino 2, Noux Lite 3 & Noux Lite 2

RETKEILYTELTAT

1-3 vuorokauden retkeily voi tarkoittaa pyöräilyä, patikointia tai melomista - tai automatkailua perheen tai kavereiden kesken.

Retkeilykäytössä riittää yleensä teltta, jossa ei ole niin paljon ominaisuuksia tuulen- tai lumenkestoon. Yleisesti retkeilyteltat ovat myös hieman painavampia vaellustelttoihin verrattuna.

Retkeilytelttojen parhaita ominaisuuksia ovat käyttömukavuus sekä väljät tilaratkaisut.

Haltin retkeilyteltat: Vaelluskupoli 4 & Vaelluskupoli 2, Oulanka, Luola 2, Laavu Pro

Tunneli-, kupoliteltat, laavut ja riippumatot

Halti Tunneliteltta

TUNNELITELTTA

Suunniteltu lähtökohtaisesti vaelluskäyttöön, saatavana 1-3 hengen malleja.

Matala, kiilamainen rakenne, joka halkoo hyvin tuulta.

Erillinen absidi, eli eteistila tavaroiden säilytykseen. Erillistä vedenpitävää suojaa/tarppia ei välttämättä tällöin tarvita.

Kiinnitetään aina maahan, ei pysy rakenteensa vuoksi itse pystyssä.

Telttapaikan valinnassa huomioitava, että tasainen alue tarvitaan ainoastaan sisäteltan pohjakankaan alueella. Esim. apsidin alueelle voi jättää kiven tai kannon, jolloin se toimii erähenkisenä pöytänä.

Halti Kupoliteltta

KUPOLITELTTA

Suunniteltu vaellus- ja retkeilykäyttöön, saatavana 2-5 hengen malleja.

Tunnelitelttaa hieman korkeampi, pyöreämpi rakenne, mikä tarkoittaa enemmän tilaa teltan sisällä.

Absiditila huomattavasti tunnelitelttaa pienempi. Absidi sijaitsee yleensä teltan oviaukon kohdalla. Kupoliteltoissa on tarjolla myös niin sanottuja läpimalleja, jolloin teltassa on kaksi sisäänkäyntiä. Tällöin absiditilaa on enemmän.

Kupoliteltassa telttakaaret kulkevat ristikkäiskulmiin, jolloin teltta pysyy pystyssä ilman lisäkiinnityksiä. Teltta on kuitenkin syytä kiinnittää maahan sitä käytettäessä.

Halti Laavuteltta

LAAVU

Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva majoite. Suunniteltu retkeilyyn ja vaelluskäyttöön.

Saatavana niin sanottuja umpimalleja, joissa on pohja sekä hyttysverkolla varustettu oviaukko.

Yleensä tilavia, 2-4 hengen malleja.

Rakenteensa ansiosta soveltuu hyvin metsässä yöpymiseen ja tuulelta suojassa oleviin kohteisiin. Kovatuulisilla alueilla, kuten tunturissa, laavun tulee kiinnittää huolellisesti. Laavuissa on usein suorat seinät, jolloin tuulen vaikutus kohdistuu suoraan sen kankaisiin.

Laavu pystytetään jokaisesta neljästä kulmastaan erillisellä putkisarjalla tai luonnosta löytyvillä vahvoilla kepeillä. Optimitilanteessa laavun kulmista sekä katosta löytyvät myrskynarut saadaan kiinnitettyä maahan ja/tai puiden oksiin.

Halti Riippumatto

RIIPPUMATTO

Erilaisten riippumattojen (hammock) suosio on kasvanut retkeilijöiden keskuudessa. Pieneen tilaan pakkautuva, kevyt ja kestävä riippumatto on monen retkeilijän valinta, etenkin lyhyemmille reissuille. Riippumatto on myös päiväretkeilijöiden suosiossa tauon tai miksei päiväunien varalle.

Extreme-retkeilijöiden suosiossa äärimmäisen keveytensä ansioista. Vaativiin olosuhteisiin mukaan valitaan yleensä myös erillinen kevyt tarppi, joka suojaa käyttäjäänsä sateelta ja tuulelta.

Sopii myös kylmälle säälle, jolloin. pohjalle asennetaan makuualusta eristeeksi. Makuupussin valinta tällöin olennainen.

Haltin hammock:n materiaalina on käytetty erittäin kestävää laskuvarjokangasta (kantokyky 150 kg asti) ja siitä löytyy myös vetoketjulla suljettava tiheä hyttysverkko. Riippumatto asennetaan puiden väliin pakkauksesta löytyvien vahvojen, litteiden köysien ja carabiinikoukkujen avulla. Hyttysverkon asennus tapahtuu siitä löytyvillä naruilla, joiden avulla verkko pingottuu ja muodostaa hyttysvapaan alueen käyttäjälle.

Mikä on tarppi?

Kevein mahdollinen majoite, joka suojaa sateelta ja tuulelta. Suunniteltu kokeneimmille retkeilijöille ja vaeltajille, jotka tietävät rajansa.

Ei sisällä erillisiä kaaria, sillä tarppi kiinnitetään puiden alaoksiin tai runkoon.

Tarpissa ei ole pohjakangasta, joten sen käyttökohdetta ja sijaintia tulee harkita tarkoin.

Tarppia voidaan hyödyntää myös suojaamaan varusteita tai päämajoitteena olevaa telttaa.

VINKKEJÄ TELTAN KÄYTTÖÖN

Valitse tasainen alusta, jossa ei ole teräviä kiviä tai risuja, jotka voisivat vahingoittaa teltan pohjaa. Etsi telttapaikka, joka ei ole tuulelle altis ja joka ei ole liian alavalla maalla, jossa on yleensä kosteutta. Ota myös huomioon sateen mahdollisuus yön aikana ja sadeveden valuminen, sekä aamuaurinko.

Majoittuminen liian lähelle virtaavaa vettä saattaa myös lisätä kosteutta teltan sisällä. Pidä teltan ovet suljettuina illalla, kun kosteus laskeutuu.

Tarpin (katoksen) käyttö teltan päällä pitää itse teltan kuivempana, sekä aurinkoisella säällä viileämpänä. Tarppi suojaa myös telttaa UV-säteilyltä.

Aamulla teltasta kannattaa ravistaa pois kosteus ja tuulettaa niin hyvin kuin mahdollista ennen pakkaamista. Kuivempi teltta myös painaa vähemmän.

Teltassa ei suositella ruoan valmistamista keittimellä, mutta mikäli se on välttämätöntä, tulisi se suorittaa absidissa (eteisessä) suurta varovaisuutta noudattaen. Tällöin on myös huomioitava, että ruoanvalmistus tuo kosteutta teltan sisään.

VESITIIVIYS JA KANKAAT

Polyuretaanikyllästetyt kankaat:
Vesitiivis PU-kalvo on telttakankaan sisäpuolella (nurjalla puolella) missä se kestää vahingoittumattomana pidempään ja antaa teltalle pidemmän käyttöiän. Tämä kalvo tekee kankaasta vedenpitävän eikä sitä tarvitse eikä myöskään voi uusia kankaaseen.

Kaikki Haltin PU-kyllästetyt teltat ovat saumoistaan teipattu vesitiiviiksi. Telttakankaan ulkopuolella on vettähylkivä käsittely, joka parantaa veden ja lumen valumista pois teltan päältä. Vuosien mittaan tämä käsittely heikkenee, mutta se voidaan uusia myymälöistämme myytävillä kyllästysaineilla. Tarkista myyjältä mikä kyllästeaine sopii sinun telttaasi.

Silikonikäsitellyt kankaat:
Silikonikäsittely on tehty kankaan ulkopuolelle. Kankaan sisäpuolella on PU-pinnoite eli nämä kankaat ovat saumoistaan teipatut.

Telttojen saumarakenne on moninkertainen ja estää veden vuotamisen. Silikonikankaan repäisylujuus sekä UV-kesto ovat moninkertaisia PU-kankaisiin verrattuna.

Ulkotelttakankaat ovat joko polyamidia tai polyesteriä, joiden ominaisuuksiin kuuluu venyminen ja kutistuminen ilman kosteuden mukaan. Kostealla säällä teltan voi kiristää sopivaksi ennen nukkumaan menoa ja samalla kannattaa tarpeen mukaan tarkistaa myrskynarujen tarpeellisuus tai kireys.

TELTAN VEDENPITÄVYYS JA TELTAN VESIPILARIARVO

Telttojen valmistuksessa käytettyjen materiaalien vedenpitävyys ilmoitetaan vesipilariarvolla. Arvo kertoo millimetreinä, kuinka ison vesimassan paineen kangas kestää. Yleisenä vesipilariarvon alarajana telttakankaiden osalta pidetään 1500 mm, jolloin teltta voidaan myydä vedenpitävänä. Tätä suuremmat arvot ovat tarpeellisia etenkin retkeily ja vaelluskäyttöön suunnitelluille teltoille, vaihteleviin olosuhteisiin sateen määrästä riippumatta. Haltin teltoissa pohjakankaan vesipilariarvo on suurempi kuin päälliskankaan, sillä teltan pohja on aina kovemmalla rasituksella päälliskankaaseen nähden ja siihen kohdistuu selvästi kovempi vedenpaine.

Telttakankaiden osalta vesipilariarvoja ei voida verrata vaatteiden vesipilariarvoihin, sillä telttakankaiden vedenpitävyyskäsittely tapahtuu eri aineilla. Haltin telttamallien ulkoteltoissa on käytetty joko polyesterista tai polyamidista valmistettuja kankaita. Mallista ja käytetystä materiaalista riippuen kankaassa on joko PU pinnoite tai silikonikäsittely, jolloin sen nurja puoli on PU pinnoitettu. Kaikkien telttamalliemme ulkotelttojen ommelsaumat ovat teipattu vedenpitäviksi.

Korkeasta kankaan vesipilariarvosta huolimatta, on erittäin tärkeää, että teltta pystytetään oikein ja sen ulkoteltan kangas pingotetaan sopivan kireälle. Tällöin sateen sattuessa suurin osa sadevedestä ”varisee” pois kankaan päältä. Pingottamattoman ulkoteltan kankaaseen alkaa muodostua sadeveden voimasta poimuja, jotka keräävät vettä. Tällöin on vaarana, että jossain vaiheessa kankaan vesipilariarvo ylittyy ja vesi menee kankaasta läpi.

On myös huomioitava, että ajan myötä telttakangas kuluu siihen kohdistuneen rasituksen ja auringon UV-säteiden vaikutuksesta. Tämä saattaa johtaa myös kankaan vedenpitävyyden heikentymiseen. Teltan huollon yhteydessä voi käyttää markkinoilta löytyviä spray kyllästeitä, joilla vedenpitävyyttä saadaan parannettua ja pidennettyä samalla teltan käyttöikää. Muistathan teltan huollon ja puhdistuksen jokaisen käyttökerran jälkeen.

UV-SÄTEET

UV-säteet vahingoittavat telttakangasta. Älä pidä telttaa pystytettynä turhaan silloin kun sitä ei käytetä.

HUOLTO JA SÄILYTYS

Teltta tulisi puhdistaa liasta aina käytön jälkeen esimerkiksi pesusienellä, vedellä ja miedolla nestesaippualla. Teltta kannattaa kuivata erittäin huolellisesti pesun jälkeen. Puhdista myös telttakaaret, maakiilat ja kiinnitysnarut. Telttaa ei saa pestä pesukoneessa, eikä käyttää voimakkaita pesuaineita. Pesun ja kuivauksen jälkeen teltan voi kyllästää tarvittaessa uudelleen sopivalla kyllästeellä.

Teltta tulisi säilyttää kuivassa ja pimeässä tilassa.

Halti Hiker-sarja - Teltta

TELTTAKAAREN KORJAUS

Teltan viallisen kaaren voi korjata joko vaihtamalla koko kaaren uuteen tai vaihtamalla vain kaaren rikkoutuneen osan. Varaosia on saatavana niin lasikuitu- kuin myös alumiinikaariin.

Löydät verkkokaupastamme Haltin teltoissa käytössä olevien telttakaarien kaari- ja korjaussarjat. Varaosakaarta lyhentämällä, saat juuri tarpeeseesi sopivan kaaren tai sen osan. Tämä on nopea ja yksinkertainen toimenpide, joten suosittelemme tässä tapauksessa rikkoutuneen kaaren korjaamista mieluummin kuin kokonaan uuden teltan hankintaa. Löydät varaosat täältä.

Oleellista on, että varaosana käytettävä kaari tai kaaren osa on halkaisijaltaan ja materiaaliltaan sama kuin alkuperäisessä kaaressa. Kaarisarjan kokonaispituus pitää myös saada vastaamaan alkuperäistä kaarisarjaa.

Kaaren korjaamisen työvaiheet (lasikuitukaari)

  • Mittaa tarkasti rikkoutuneen alkuperäisen kaaren kokonaispituus.

  • Irrota kaaren toisesta päästä (sijaitsee molemmissa päissä) löytyvä metallinen kärkiholkki vetämällä tai pihtejä/veitsen kärkeä apuna käyttäen.

  • Työnnä kaaren sisältä löytyvää kuminauhaa kärkiholkkia kohti ja katkaise kuminauha mahdollisimman läheltä sen solmukohtaa.

  • Poista kaikki rikkoutuneet/vaihdettavat kaarenosat.

  • Asenna uudet kaarenosat takaisin pujottamalla kuminauha kaaresta löytyvään keskireikään (voit käyttää apuna esim. ohutta rautalankaa)

  • Mittaa ja tarvittaessa katkaise rautasahalla kaaren viimeinen vaihdettu osa, jotta korjattu kaari täsmää alkuperäisen kaaren kokonaispituuden kanssa.

  • Pujota kuminauha viimeisen (lyhennetyn) kaarenosan sisään. Venytä kuminauhaa, jotta saat pujotettua sen vielä kärkiholkin läpi ja tehtyä solmun nauhan päähän.

  • Lopuksi asenna kärkiholkki paikalleen.

    Kaaren korjaamisen työvaiheet (alumiinikaari)

  • Mittaa tarkasti rikkoutuneen alkuperäisen kaaren kokonaispituus.

  • Irrota kaaren toisesta päästä (sijaitsee molemmissa päissä) löytyvä metallinen kärkiholkki vetämällä tai pyörittämällä (joissakin kaarissa holkissa on kierteet).

  • Vedä kärkiholkkia, kunnes kuminauha tulee esille ja avaa solmu tai katkaise se mahdollisimman läheltä sen solmukohtaa.

  • Poista kaikki rikkoutuneet/vaihdettavat kaarenosat.

  • Asenna uudet kaarenosat takaisin pujottamalla kuminauha kaaresta löytyvään keskireikään (voit käyttää apuna esim. ohutta rautalankaa)

  • Mittaa ja tarvittaessa katkaise rautasahalla kaaren viimeinen vaihdettu osa, jotta korjattu kaari täsmää alkuperäisen kaaren kokonaispituuden kanssa.

  • Pujota kuminauha viimeisen (lyhennetyn) kaarenosan sisään. Venytä kuminauhaa, jotta saat pujotettua sen vielä kärkiholkista löytyvään reikään ja tehtyä solmun.

  • Lopuksi työnnä/kierrä kärkiholkki paikalleen.

    Mikäli joudut uusimaan koko kaaren, joudut todennäköisesti poistamaan varaosakaaripaketista yhden tai useamman kaarenosan sekä lyhentämään viimeistä kaarenosaa vastaamaan alkuperäisen kaaren kokonaispituutta.

    Myös kaaren sisällä kulkevan kuminauhan vaihto onnistuu yllä mainittujen ohjeiden avulla.

  • HALTI XPD FINLAND TELTAN PYSTYTYS

    HALTI VAELLUSKUPOLI 4/2 TELTAN PYSTYTYS