Vaellus- ja retkeilyteltat

Halti Vaellusteltta

Vaellusteltat

Vaellusteltat ovat usein tehty silikonikyllästetystä kankaasta, joka on erittäin repäisylujaa. Niissä käytetään myös alumiinisia kaaria kestävyyden ja keveyden takia.

Teltan malli: tunneli vai kupoli?

Tunnelitelttojen hyvät ominaisuudet tulevat esiin avomaastossa kuten esimerkiksi tunturialueilla. Tunneliteltta halkoo hyvin tuulta silloin, kun se pystytetään tuulen suuntaisesti. Siinä on yleensä myös tilava absidi, eli ulkoeteinen tavaroiden säilytykseen.

Kupolimallisissa teltoissa on enemmän korkeutta ja ne soveltuvat näin ollen paremmin metsäolosuhteisiin.

Haltin vaellusteltat: XPD Ultralite 3 & XPD Ultralite 2, XPD Finland 3 & XPD Finland 2, Domino Ultralite 2, Domino 3 & Domino 2, Noux Lite 3 & Noux Lite 2

Halti Retkeilyteltat

Retkeilyteltat

1-3 vuorokauden retkeily voi tarkoittaa pyöräilyä, patikointia tai melomista - tai automatkailua perheen tai kavereiden kesken.

Retkeilykäytössä riittää yleensä teltta, jossa ei ole niin paljon ominaisuuksia tuulen- tai lumenkestoon. Yleisesti retkeilyteltat ovat myös hieman painavampia vaellustelttoihin verrattuna.

Retkeilytelttojen parhaita ominaisuuksia ovat käyttömukavuus sekä väljät tilaratkaisut.

Haltin retkeilyteltat: Vaelluskupoli 4 & Vaelluskupoli 2, Oulanka, Tuntsa XL, Luola 2, Laavu Pro

TUNNELI-, KUPOLITELTAT, LAAVUT JA RIIPPUMATOT

Halti Tunneliteltta

Tunneliteltta

Suunniteltu lähtökohtaisesti vaelluskäyttöön, saatavana 1-3 hengen malleja.

Matala, kiilamainen rakenne, joka halkoo hyvin tuulta.

Erillinen absidi, eli eteistila tavaroiden säilytykseen. Erillistä vedenpitävää suojaa/tarppia ei välttämättä tällöin tarvita.

Kiinnitetään aina maahan, ei pysy rakenteensa vuoksi itse pystyssä.

Telttapaikan valinnassa huomioitava, että tasainen alue tarvitaan ainoastaan sisäteltan pohjakankaan alueella. Esim. apsidin alueelle voi jättää kiven tai kannon, jolloin se toimii erähenkisenä pöytänä.

Halti Kupoliteltta

Kupoliteltta

Suunniteltu vaellus- ja retkeilykäyttöön, saatavana 2-5 hengen malleja.

Tunnelitelttaa hieman korkeampi, pyöreämpi rakenne, mikä tarkoittaa enemmän tilaa teltan sisällä.

Absiditila huomattavasti tunnelitelttaa pienempi. Absidi sijaitsee yleensä teltan oviaukon kohdalla. Kupoliteltoissa on tarjolla myös niin sanottuja läpimalleja, jolloin teltassa on kaksi sisäänkäyntiä. Tällöin absiditilaa on enemmän.

Kupoliteltassa telttakaaret kulkevat ristikkäiskulmiin, jolloin teltta pysyy pystyssä ilman lisäkiinnityksiä. Teltta on kuitenkin syytä kiinnittää maahan sitä käytettäessä.

Halti Laavuteltta

Laavu

Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva majoite. Suunniteltu retkeilyyn ja vaelluskäyttöön.

Saatavana niin sanottuja umpimalleja, joissa on pohja sekä hyttysverkolla varustettu oviaukko.

Yleensä tilavia, 2-4 hengen malleja.

Rakenteensa ansiosta soveltuu hyvin metsässä yöpymiseen ja tuulelta suojassa oleviin kohteisiin. Kovatuulisilla alueilla, kuten tunturissa, laavun tulee kiinnittää huolellisesti. Laavuissa on usein suorat seinät, jolloin tuulen vaikutus kohdistuu suoraan sen kankaisiin.

Laavu pystytetään jokaisesta neljästä kulmastaan erillisellä putkisarjalla tai luonnosta löytyvillä vahvoilla kepeillä. Optimitilanteessa laavun kulmista sekä katosta löytyvät myrskynarut saadaan kiinnitettyä maahan ja/tai puiden oksiin.

Halti Riippumatto

Riippumatto

Erilaisten riippumattojen (hammock) suosio on kasvanut retkeilijöiden keskuudessa. Pieneen tilaan pakkautuva, kevyt ja kestävä riippumatto on monen retkeilijän valinta, etenkin lyhyemmille reissuille. Riippumatto on myös päiväretkeilijöiden suosiossa tauon tai miksei päiväunien varalle.

Extreme-retkeilijöiden suosiossa äärimmäisen keveytensä ansioista. Vaativiin olosuhteisiin mukaan valitaan yleensä myös erillinen kevyt tarppi, joka suojaa käyttäjäänsä sateelta ja tuulelta.

Sopii myös kylmälle säälle, jolloin. pohjalle asennetaan makuualusta eristeeksi. Makuupussin valinta tällöin olennainen.

Haltin hammock:n materiaalina on käytetty erittäin kestävää laskuvarjokangasta (kantokyky 150 kg asti) ja siitä löytyy myös vetoketjulla suljettava tiheä hyttysverkko. Riippumatto asennetaan puiden väliin pakkauksesta löytyvien vahvojen, litteiden köysien ja carabiinikoukkujen avulla. Hyttysverkon asennus tapahtuu siitä löytyvillä naruilla, joiden avulla verkko pingottuu ja muodostaa hyttysvapaan alueen käyttäjälle.

Telttakaaren korjaus

HALTI XPD FINLAND JA VAELLUSKUPOLIN TELTAN PYSTYTYS