Hullut Päivät - Kevät 2022

Mitä mukaan vaellukselle?

Päiväretkeilyä ja yön yli reissuja on jo tullut tehtyä, ja tekee mieli pidentää aikaa luonnon helmassa. 3-4 päivän mittaiselle vaellukselle tulee varautua hieman enemmän, niin varusteiden kuin ruokailujenkin suhteen. Myös reittisuunnitelma kannattaa miettiä jo etukäteen ja pitää varsinkin ensimmäisillä kerroilla päiväkohtaiset vaelluskilometrit maltillisina.

Ennen reissua on hyvä kertoa jollekin läheisellesi tulevan vaelluksesi ajankohta ja kesto, lähtöpiste sekä määränpää. Tutustu etukäteen alueeseen karttojen perusteella ja kuuntele / lue muiden retkeilijöiden kokemuksia kyseisestä kohteesta.

Muistathan myös retkeillä vastuullisesti ja ottaa toiset huomioon!

Olemme koonneet tähän oppaaseen vinkkejä ja pakkauslistan 3-4 päivän mittaiselle vaellukselle.

Halti Naisten Mallisto

VARUSTELISTA - VAELLUKSELLE MUKAAN

Moni on kuullut vaellusjalkineiden sisäänajosta. Uudet vaellusjalkineet voivat helposti aiheuttaa hiertymiä ja rakkoja, joten käytä jalkineita mahdollisimman paljon ennen suunniteltua vaellustapahtumaa. Myös majoite, on se sitten teltta tai riippumatto, kannattaa pystyttää ja tarkastaa läpi vaikka kotipihassa, jotta kaikki on varmasti kunnossa. Opettele myös retkikeittimen käyttö jo etukäteen. 3-4 päivän vaelluksella rinkka tulee painamaan noin 15 kg. Tähän on myös syytä totutella, ettei paino tule yllätyksenä. Tässä sinulle pakkauslista vaellukselle.


 • Rinkka, suositeltava koko 40-65l Valitse omaan selkääsi sopiva rinkka. Löydät lisätietoja rinkan valintaan tästä linkistä. Mikäli vaellat yksin, tulee rinkan olla niin tilava, että saat suurimman osan varusteistasi mahtumaan rinkan sisälle. Kaikki rinkan ulkopuoliset tavarat vaikuttavat rinkan painopisteen muuttumiseen ja samalla oma tasapainosi kärsii.
 • Rinkan sadesuoja Mikäli rinkassasi ei ole sadesuojaa, suosittelemme hankkimaan sellaisen. Sadesuojia on erikokoisia, joten valitse omaan rinkkaasi sopiva koko.
 • Teltta tai muu majoite Mikäli et aio nukkua kuusen alla, pakkaa rinkkaan teltta tai jokin muu majoite. Lisätietoa teltan valinnasta saat tästä linkistä.
 • Makuualusta Itsestään täyttyvä, ilmatäytteinen tai perinteinen solumuovinen makuualusta. Kaikki hyviä vaihtoehtoja, joten valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Lue lisää erilaisista makuualustoista.
 • Makuupussi Retkesi ajankohta huomioiden, pakkaa mukaan säätiloihin soveltuva makuupussi. Lisää vinkkejä makuupussin valintaan löydät tästä linkistä.
 • Retkikeitin Muista säännöllinen ruokailu myös vaelluspäivien aikana. Retkikeittimiä on markkinoilla paljon erilaisia, joten voit valita mieleisesi eri valmistajien valikoimista. Trangia retkikeitin on kenties suosituin.
 • Juomapullo vaellukselle Vaelluspäivän aikana veden / nesteiden juominen on ensiarvoisen tärkeää. Valitse helposti täytettävä / puhdistettava juomapullo tai juomarakko ja aseta se paikkaan, josta nesteen nauttiminen on vaivatonta.
 • Ruokailuvälineet Lusikka-haarukka on kätevä ja kevyt. Et tarvitse välttämättä lautasta – kattilasta voit syödä suoraan.
 • Aterimien puhdistus Biohajoava tiskiaine säästää arvokasta luontoamme niin retkellä kun kotonakin. Tiskaamista ajatellen pieni keittiösieni on hyvä ja kevyt.
 • Aurinkorasva + aurinkolasit
 • Hyönteismyrkky
 • Puukko tai veitsi
 • Wc-paperi Pakataan vesitiiviiksi muovipussiin / kuivapussiin
 • Tulentekovälineet Pakataan vesitiiviiksi muovipussiin / kuivapussiin
 • Kompassi ja kartta Nykyteknologia ja yhteydet eivät välttämättä toimi joka paikassa. Ennen vaellusta on tärkeää opetella lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia.
 • Henkilökohtaiset hygienia- sekä ensiaputarvikkeet Ensiapulaukkuun perussärkylääkettä, kyypakkaus, rakkolaastaria ja haavanhoitotarvikkeita. Hammasharja on väline, jota kaipaa, jos sitä ei ole!

 • Halti Pallas-sarja

  Vaellusvaatteet 3 – 4 päivän vaellukselle

 • Vaelluskengät
  Vedenpitävillä vaelluskengillä nautit vaelluksesta myös haastavissa olosuhteissa.
 • Taukokengät
  Kevyet ja mukavat, esim. Lente ja Essos kengät ovat tähän tarkoitukseen sopivat kengät.
 • Vaellushousut
  Pitkälahkeiset housut suojaavat kasvillisuudelta ja haitallisilta eliöiltä (punkit). Katkolahjemallit (Zip-off) ovat hyvät lämpimän sään vallitessa.
 • Kuoritakki ja -housut tai sadeviitta
  Tuulen- ja vedenpitävät vaatteet sateen varalle.
 • Pitkä- ja lyhythihainen paita
  Laadukas ja vastuullisesti tuotettu merinovillainen vaate on miellyttävä, eikä ala haisemaan.
 • Aluskerrasto
  Merinovilla on materiaalina tähänkin paras vaihtoehto.
 • Taukotakki
  Kevytuntuvatakki tai vastaava. Illat voivat olla kesälläkin todella viileitä.
 • Päähine ja sormikkaat
 • Sukat Pakkaa mukaan ainakin kahdet varaparit sukkia.

  Ota huomioon, että vaelluksen aikana sää voi muuttua radikaalisti. Vaikka rinkkaan on saatavana sadesuoja, suosittelemme pakkaamaan vaatteet ja makuupussin vesitiivisti. Markkinoilla on saatavana erilaisia kuivapusseja, mutta myös muovipusseilla pärjää.

 • Ruoka vaellukselle

  Mitä ruokaa vaellukselle? Vaeltaminen kuluttaa paljon energiaa. Huolehdi, että olet varannut jokaiselle päivälle syötävää aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle. Aamiaiselle sopii hyvin puuro ja siihen päälle tuoreita mustikoita suoraan metsästä, jos sellaisia sattuu löytymään. Retkiruoat ovat nopeita ja helppoja ruokia lounaaksi / päivälliseksi. Retkiruokapussiin lisätään vain kiehuvaa vetää, sekoitetaa, annetaan hautua hetken aikaa ja sitten vain syömään. Retkiruoat ovat terveellisiä ja ravintoarvoiltaan mainioita juuri vaelluksille. Lisäksi mukana on hyvä olla muutama energiapitoinen välipalapatukka ja pähkinöitä tai rusinoita sekä kahvia ja teetä mieltymyksesi mukaan. Varaudu myös siihen, että jotain sattuu. Ruokaa on hyvä olla mukana yhden ylimääräisen päivän verran.

  ”Ilta-auringon painuessa mailleen vaeltaja pukee lämmittävän takin ylleen, siemaisee iltateetä ja murtaa suuhunsa palan suklaata. Päivä oli kaunis, tulevaisuuden muisteluissa mukana”.

  Opas videot teltan kasaamiseen

  Halti retkeilyvarusteita

  Haltin retkeilymallistosta löydät tärkeimmät retkeilyvarusteet ja vaellus varusteet kuten teltat, makuupussit, rinkat ja reput vaativalle eräretkeilijälle sekä varusteet päivävaelluksille. Haltin mallistosta kahden hengen, kolmen hengen ja neljän hengen teltat yönylivaelluksille. Ota matkalle mukaan oikeanlainen makuualusta ja makuupussi sään mukaan, niin nukut reissullasi hyvin. Pakkaa reppuun tai rinkkaan retkeilyyn tarvittavat varusteet. Maakiilat ja lasikuitukaaret pitävät teltat pystyssa ja paikallaan. Suosittelemme myös avaruushuopaa. Sää on aina hyvä ottaa huomioon, joten muista ottaa mukaan myös vedenpitävä takki ja housut sekä kevytuntuvatakki. Tilaa retkivarusteet Haltilta ja lähde retkeilemään! Oppaastamme Mitä mukaan retkelle, löydät lisää vinkkejä mitä pakata mukaan kesäretkelle, talviretkelle tai mökille. Katso myös Haltin retkeilyvaatteetulkoilutakitulkoiluhousut ja vaelluskengät.

  Osta retkeilyvarusteita

  Pallas II Naisten X-stretch Takki
  Pallas II Naisten X-stretch Takki
  Hinta 159.00 € Hinta 129.00 €
  Halti Pallas II Miesten X-stretch Housut
  Pallas II Miesten X-stretch Takki
  Hinta 159.00 € Hinta 129.00 €
  Pallas II Miesten X-stretch Housut
  Pallas II Miesten X-stretch Housut
  Hinta 129.00 € Hinta 99.90 €
  Halti Juonto Naisten DrymaxX Kuoritakki
  Pallas II Naisten X-stretch Housut
  Hinta 129.00 € Hinta 99.90 €
  Halti Pallas Naisten X-stretch Trikoot - Vihreä
  Halti Pallas Naisten X-stretch Trikoot - Vihreä takaa
  Pallas Naisten X-stretch Trikoot
  Hinta 129.00 € Hinta 89.90 €
  Halti Pallas Children's Shorts Mint
  Halti Pallas Children's Shorts Mint
  Pallas Lasten X-stretch lite Shortsit
  49.90 €
  Leiri Naisten Ruutupaita
  Leiri Naisten Ruutupaita
  Hinta 69.90 € Hinta 48.93 €
  Reitti Naisten Välitakki
  Reitti Naisten Välitakki
  Hinta 79.90 € Hinta 55.93 €
  Halti Pallas II Plus Naisten Ulkoiluhousut
  Pallas Plus II Naisten X-stretch Housut
  Pallas Plus II Naisten X-stretch Housut
  Hinta 129.00 € Hinta 99.90 €
  Halti Hetta Men's DrymaxX Shell Jacket Black
  Halti Hetta Men's DrymaxX Shell Jacket Blue
  Hetta Miesten DrymaxX Kuoritakki
  Hinta 229.00 € Hinta 114.50 €