Halti Hiker-sarja

Vinkit retkeilyyn

OPAS VARUSTEIDEN VALINTAAN RETKELLE JA TELTTAILUUN

Mitä mukaan retkelle?

Mitä mukaan vaellukselle, kesäretkelle, mökille tai talviretkelle? Kokosimme oppaan, josta löydät vinkkejä erilaisille reissuille. Ensimmäisiä mietintöjä reissuja suunnittellessa on, millaisilla varusteilla pärjää retken olosuhteissa. Päiväretkellä pärjää päivärepulla ja ulkoilukengillä, kun taas yön yli reissulle mukaan pitää pakata rinkkamakuupussimakuualustatelttavaelluskengät sekä hyvät veden- ja tuulenpitävät vaatteet.

TARVIKKEET KESÄRETKELLE

Mikä onkaan ihanampaa kesällä kuin lähteä vaeltamaan ja nauttimaan luonnon rauhasta. Hyvät retkeilytarvikkeet takaavat onnistuneen reissun. Pakkaa yön yli vaellukselle mukaan ainakin rinkka, teltta, makuupussi sekä makuualusta. 

Makuupussiksi kesäretkille sopii Family sarjan tuotteet, kuten Family M RC makuupussi. Makuualustaksi hyvä valinta on itsetäyttyvä Shapemat Recycled makuualusta. Kesäretkelle kannaattaa valita Taiga tai Sarek rinkka.

Halti Miesten Paidat

TARVIKKEET MÖKILLE

Mitä mukaan mökille? Jos yö nukutaan sisällä, niin mökille mukaan riittää vain makuupussi. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin Haltin Dreamlite makuupussi tai Family -sarjan makuupussit. Mikäli mökillä on tarkoitus nukkua ulkona teltassa, pakkaa mukaan myös Shapemat Recycled makuualustan.

Voyager laukkuun saa pakattua hyvin kaikki mökkiviikonlopun tavarat.

TARVIKKEET RUSKARETKELLE

Pakkaa rinkka selkään ja suuntaa ruskavaellukselle Lapin erämaisemiin tai etelän metsiin nauttimaan syksyn raikkaasta ilmasta. Syksyn retkelle teltaksi sopii hyvin Domino 2- ja 3 -hengen teltat. Pidemmille vaelluksille kannattaa valita Haltin super-kevyt Domino Ultralite 2 -hengen telttaa tai XPD Ultralite 3 -hengen telttaa.

Syksyllä makuupussiksi sopii Haltin kolmen vuodenajan käyttöön soveltuvat makuupussit, kuten Cyclon sarjan makuupussit tai Helium 15 M makuupussi. Itsetäyttyvät Shapemat tai Treklite makuualustat ovat oikea valinta pidemmille reissuille. Jotta matkanteko on mukavaa, valitse jalkaan myös hyvät vaelluskengät. Rinkaksi syysvaellukselle sopii Sarek tai Taiga rinkka.

TARVIKKEET TALVIRETKELLE

Retkellä talviseen luotoon kirkkaan tähtitaivaan alla nautit pohjoisen luonnon parhaista puolista. Talvella varusteiden laatu korostuu, sillä mitä mukavammat ja lämpimämmät vaatteet ja varusteet, sitä nautinnollisempi talviretkestä tulee. Talvireisuille makuupussiksi sopii Haltin Helium 30M makuupussi, jonka lämpöluokitukset ovat comfort -2C, limit -8C, extreme -27C. Makuupussin alle kannattaa valita itsetäyttyvät Shapemat tai Treklite makuualustat.

Hyvässä rinkassa painavammatkin tavarat kantaa kevyesti, ja monipuoliset säädöt takaavat ergonomisuuden. Ota talviretkelle mukaan Haltin Taiga tai Sarek rinkka.

RINKAT

- Valitse rinkka aina itseäsi varten. Tärkeimpiä valintaperusteita ovat oma kokosi, kantokykysi ja käyttätarkoitus

- Kun valitset reppua, joka on tarkoitettu vaelluskäyttöön, valitse rinkka, josta löytyy selän pituuden säätö

- Repun oikeaoppinen pakkaaminen on ensiarvoisen tärkeää hyvän ja tukevan lopputuloksen aikaansaamiseksi

- Nyrkkisääntönä: kovat ja painavat tavarat lähelle selkää ja repun yläosaan, kevyemmät tavarat repun pohjalle, ulompiin osiin ja läppään. Tällöin paino jakautuu suhteessa 70% repun lantiovyölle ja 30% sen olkaviillekkeille

- Mitä vähemmän repun ulkopuolella roikkuu ylimääräisiä ja irtonaisia tavaroita, sitä tukevampi ja mukavampi sitä on käyttää.

MAKUUPUSSIT

- Lähtökohtana makuupussin valinnassa on käyttötarkoitus: mihin olosuhteisiin, mihin vuodenaikaan ja kuinka pitkälle retkelle.

- Untuva on kevyttä ja luonnollista, mutta kosteana se eristää heikosti

- Kuitupussit ovat painavampia, mutta hinnaltaan edullisempia, ja kosteana ne eristävät untuvapusseja paremmin

- Valitse aina makuupussi, joka ei ole sinulle liian iso. Mikäli pussiin jää paljon ylimääräistä tilaa, joutuu kehosi lämmittämään myös tämän hukkatilan

- Lämpöarvot ovat suuntaa antavia, sillä ihmisillä on eri tavalla kylmä. Valitse sopivan kokoinen pussi, tee muutama jumppaliike ennen pussiin menoa, ja käytä kuivaa aluskerrastoa ja sukkia

MAKUUALUSTAT

Itsetäyttyvät makuualustat

- Itsetäyttyvät alustat ovat varmoja toiminnaltaan
- Itsetäyttyvä alusta on nopea ja helppo ottaa käyttöön sekä pakata pois
- Ne ovat kuitenkin painavampia ja enemmän tilaa vieviä kuin ilmatäytteiset alustat

Ilmatäytteiset makuualustat

- Ilmatäytteiset alustat ovat kevyitä ja pakkauskoot pieniä
- Voidaan täyttää joko puhaltamalla tai alustasta löytyvän pumpun avulla
- Kannattaa tarkistaa, ettei teltan pohjan alla ole mitään terävää, joka voisi rikkoa alustan 

KAIKKI MAKUUALUSTAT

TELTAT

- Tunnelitelttojen hyvät ominaisuudet tulevat esiin avomaastossa, kuten
tunturialueilla

- Tunneliteltassa on yleensä myös hyvä absidi eli ulkoeteinen tavaroiden säilytykseen ja vaikka ruuan keittämiseen huonolla säällä

- Kupolimallisissa teltoissa on enemmän korkeutta ja soveltuvat siksi paremmin metsäolosuhteisiin

- Retkeilyteltta: retkeillä voi niin polkupyörällä, patikoimalla, melomalla kuin automatkaillenkin. Retkeilykäytössä riittää yleensä teltta, jossa ei ole niin paljon ominaisuuksia tuulen- tai lumenkestoon

Lue teltoista tarkemmin oppaastamme:

Miten valitsen oikeanlaisen teltan.

KAIKKI TELTAT