Vinkit rinkan valintaan ja pakkaamiseen

Sopivan tilava, helppokäyttöinen, kestävä sekä kevyt ja miellyttävä käyttää. Nämä ovat asioita, joita ensimmäisenä tulee mieleen, kun puhutaan hyvästä rinkasta. Kokosimme alle rinkan valintaan sekä sen säätämiseen ja pakkaamiseen liittyviä huomioita ja vinkkejä.

Vinkit rinkan valintaan

Valitse rinkka aina vain itseäsi varten. Tärkeimpiä valintaperusteita ovat oma kokosi, kantokykysi ja käyttötarkoituksesi. Kun valitset rinkkaa, joka on tarkoitettu vaelluskäyttöön, katso, että kantolaitetta on mahdollista säätää myös selän pituuden mukaan. Olkahihnojen korkeutta voidaan myös säätää etukäteen. Kiristä ensin lantiovyö niin, että se asettuu lantioluun päälle. Olkahihnojen tulisi kiertää olkapäät tasaisesti. Lopullinen rinkan säätö voidaan tehdä matkan aikana taakan, vauhdin ja maaston mukaan. Olkahihnojen päällä on vakautinhihnat, joilla voidaan säädellä rinkan kallistusta eteen ja taakse, maaston mukaan. Rintaremmi estää olkahihnoja valumasta sivuun. Olkahihna on myös säädettävä korkeussuunnassa. Lantiovyön sivuilla olevilla hihnoilla säädetään rinkka kiinteämmäksi tai löysemmäksi lantiolla. Olkahihnojen päissä olevilla hihnoilla säädät olkahihnojen kireyttä olkapäilläsi. Matkan aikana sitä voidaan säädellä, mikäli tuntuu että olkapäillä on liikaa painoa.

Rinkan säätäminen selkään

1) Löysää olkaviilekkeiden sekä lantiovyön hihnat, jotta vaellusrinkka saadaan selkään.

2) Aseta lantiovyö aina samaan kohtaan, lantion terävän kohdan (suoliluun) päälle.

3) Kiristä lantiovyö sekä olkaviilekkeet.

4) Lantiovyön ollessa paikallaan olkaviilekkeiden tulisi myötäillä hartialinjaa, jotta rinkan paino jakautuu tasaisesti olkapäille.

5) Mikäli olkaviilekkeet lähtevät liian alhaalta tai olkapään ja viilekkeiden väliin jää tyhjää tilaa on rinkan selkäosan pituutta säädettävä.

6) Yleisesti vaellusrinkassa selkäosan saa säädettyä kantajan pituuden mukaan, jolloin lähes jokaiselle käyttäjälle saadaan oikea kantoasento.

7) Vaellusrinkan hienosäätö voidaan tehdä vasta pakattuna, jolloin nähdään, kuinka hyvin se istuu käyttäjälleen.

Vinkit rinkan pakkaamiseen

Vaellusrinkkaa pakattaessa painopisteen on hyvä olla mahdollisimman lähellä selkää ja painavat tavarat yläselän korkeudella. Näin rinkka on tasapainoisempi ja helpompi kantaa. Vältä tavaroiden pakkaamista rinkan ulkopuolelle, sillä se muuttaa helposti painopistettä sekä vaikeuttaa esim. sadesuojan kiinnittämistä. Lisäksi ulkopuoliset esineet takertuvat helposti oksiin jne. Vaikeassa vaihtelevassa maastossa on hyvä, jos suurin osa painosta on lantiovyöllä ja painopiste näin matalammalla (60/40 %). Tasaisessa helpossa maastossa pakkauksen painopisteen voi nostaa lähemmäksi yläselkää ja suhteeseen (50/50 %) lantiovyön sekä olkaviilekkeiden osalta. Ylämäessä vaellusrinkka kannattaa vetää säätöremmeillä lähemmäksi selkää, jolloin kiipeäminen helpottuu. Suuressa osassa vaellusrinkoista on ns. ylipakkausmahdollisuus, jolloin mukaan mahtuu noin 10L lisää tavaraa. Nostettavan läpän alle mahtuu esimerkiksi teltta tai makuualusta.

Katso alta monipuolisen Inari-rinkan esittelyvideo

Halti Reput & Rinkat Katso kaikki

Halti Airspark 25 Reppu
Airspark 25 Reppu
Airspark 25 Reppu
109.00 €
Halti MOLLE Pouch S
MOLLE Tasku S
MOLLE Tasku S
19.90 €
Halti MOLLE Pouch M
Halti MOLLE Pounch M
MOLLE Tasku M
24.90 €
Halti MOLLE Pouch L
Halti MOLLE Pounch L
MOLLE Tasku L
29.90 €