Vinkit sukkien valintaan

Arkipäiväkäytössä monet suosivat edelleen perinteisiä puuvillasukkia. Näin ollen monelle on myös tuttu tunne kosteat ja nihkeältä, kylmältä tuntuvat jalat. Saatat joutua kantamaan mukanasi myös rakkolaastareita hiertymien varalta? Lue seuraava teksti ja nauti jatkossa kuivista ja lämpimistä jaloista, oli sitten kesä tai talvi. Oikeanlainen sukkavalinta täydentää hankkimiesi jalkineiden ominaisuuksia ja muodostaa hyvät lähtökohdat onnistuneelle, miellyttävälle käyttökokemukselle.

Millainen on hyvä sukka?

Puuvilla sitoo kosteutta ja sen kuivumiseen kuluu pitkä aika. Tästä syystä se on sukkien materiaalina huonompi vaihtoehto, kuin villa tai tekniset/synteettiset materiaalit. Materiaalin hengittävyydestä puhuttaessa villa ja synteettiset materiaalit voittavat puuvillan olosuhteista riippumatta ja siirtävät kosteuden pois iholta, pitäen sen kuivana. Kosteat ja hikiset sukat ovat epämiellyttävät bakteeripesät, jotka aiheuttavat pahaa hajua sekä hiertymiä ja rakkoja.

Villan hyvät ominaisuudet on tiedostettu jo vuosisatoja sitten. Erityyppisistä villoista merinovilla on parasta luonnon tarjoamaa villaa ja siitä valmistetaan nykyisin sukkien ohella mm. aluskerrastoja, pipoja ja lapasia sekä kaulureita. Merinovilla on peräisin merino lammasrodusta, mutta normaalin lampaan villan tavoin se aiheuttaa allergiaa vain hyvin harvoille ihmisille. Merinovilla ei myöskään kutita, eikä ala haisemaan. Tuulettaminen riittää hyvin puhdistamaan merinotuotteen, joten jokaisen käyttökerran jälkeen sitä ei tarvitse pestä.

Kuten kaikilla materiaaleilla, myös villalla on heikkoutensa. Villa kuluu nopeasti hankauksesta, joten varsinkin sukkia valmistettaessa merinovillaan sekoitetaan teknisiä/synteettisiä kuituja. Nämä parantavat sukan hankauskestävyyttä ja samalla pidentävät tuotteen käyttöikää. Synteettiset kuidut auttavat ylläpitämään myös sukan muodon. Villan haittapuolena on kastuttuaan muotonsa menettäminen, joten sukkia pestäessä on huomioitavaa, että pesun jälkeen sukka muotoillaan muotoonsa ja kuivataan mieluiten lappeellaan tasokuivauksena.

Vaellussukat

Toiset pukevat ylleen yhdet sukat, toiset suosivat kahta kerrosta. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta kumpi on parempi. Mikäli käytetään kahta sukkaparia, puetaan jalkaan ensiksi yksi hyvin istuva ja ohut sukka (liner sukka), jonka jälkeen päälle vedetään toinen, ilmavampi malli. Varsinkin uusia jalkineita ”sisään ajettaessa”, ne saattavat aiheuttaa hiertymiä ja rakkoja. Tällöin kahden sukan päällekkäin käyttäminen on perusteltua, sillä näin mahdollinen hankauma siirtyy sukkakerrosten väliin, eikä suoraan jalan ihoa vasten. Vanhemmat, jo käyttäjälleen muotoutuneet jalkineet harvemmin enää hiertävät, joten yhden hyvän vaellussukan käyttö on mahdollinen. Vaelluksen aikana sukkia kannattaa vaihtaa usein. Vähintään päivittäin, mutta mikäli jalat alkavat tuntua kosteilta päivän aikana, on sukkien vaihto paikallaan.

Vaellussukat suunnitellaan ja muotoillaan tukemaan ja suojaamaan jalkaa. Hyvä muotoilu ehkäisee hiertymien ja rakkojen syntymistä. Tekniset/synteettiset sukat ovat miellyttävät ja hyvin hengittävät, joten ne soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Merinovillaa suositellaan käytettäväksi enemmän viileämpinä vuodenaikoina. Pidemmillä vaelluksilla on suositeltavaa käyttää sukkamallia, jossa on pehmustetut/vahvistetut kantapään ja varpaiden alueet. Kun olet hankkimassa vaellussukkia, pyri sovittamaan niitä vaellusjalkineidesi kanssa. Näin varmistut, että sukat mahtuvat hyvin jalkineeseesi.

Merinovillasukat

On paras valinta varsinkin viileisiin ja kylmiin olosuhteisiin talviaikaan. Valtaosa maailmalla käytetystä merinovillasta on peräisin Australiasta ja Uudesta-Seelannista, jossa merinolampaiden kasvatus on tuottoisa bisnes. Merinovillan kuitu on huomattavasti pidempää ja ohuempaa kuin normaalin villan. Merinovilla tuntuu miellyttävältä ihoa vasten ja siirtää kosteutta tehokkaasti pitäen siten jalat kuivina ja lämpöisinä. Luonnostaan antibakteerisena materiaalina merinovilla on helppohoitoinen eikä siihen tartu hajut helposti. Tuotteen hyvin tuulettamalla käytön jälkeen säästyt turhilta pesukerroilta.

Merinovillatuotteista puhuttaessa esiin nousee myös vastuullisuuskysymys. Kaikki Halti malliston merinovillatuotteet on valmistettu Mulesing Free -merinovillasta. Mulesing Free -lammasfarmit ovat allekirjoittaneet sopimuksen vastuullisesta toiminnastaan tuotantoeläimiään kohtaan. Valitessasi Halti merinovillatuotteen, olet puolestamme vakuutettu käyttämään eettiset arvot täyttävää tuotetta.

Tekniset/synteettiset kuidut

Teknisestä materiaalista valmistetut sukat toimivat lähes kaikissa jalkineissa. Erityisesti kalvolliset, vedenpitävät jalkineet, vaativat oikein toimiakseen teknisistä kuiduista valmistetut sukat. Sukka siirtää tehokkaasti kosteuden jalkineen vuorimateriaaliin, josta se siirtyy vedenpitävän kalvon läpi jalkineen ulompiin kerroksiin ja haihtuu lopuksi ilmaan. Kalvottomissa jalkineissa tekninen sukka tuntuu miellyttävältä pitäen jalan koko ajan kuivana. Valitessasi tekniset/synteettisestä materiaalista valmistetut sukat, ei valintasi voi mennä pieleen!

Puuvillasukat

Edelleen valtaosa kuluttajista käyttää puuvillasta valmistettuja sukkia arkikäytössä. Ne ovat joustavat, hyvin istuvat sekä mukavat ja miellyttävät käyttää; niin pitkään kunnes kostuvat. Puuvilla imee kaiken kosteuden itseensä ja sen ominaisuudet kosteudensiirrossa ovat huonot. Tästä syystä jalat ja jalkineet haisevat pahalle ja bakteerit jaloissa lisääntyvät. Saatat saada myös hiertymiä ja rakkoja kosteiden sukkien ansiosta. Miksi et siis panostaisi hyvien jalkineiden ohella myös sukkiin?

Halti Merinovillasukka
Merinovillasukat - 2 pkt
29.90 €
Halti Miesten Sukat
Miesten Sport sukat 2-pkt
19.90 €
Merinovillasukat
24.90 €
Alpine Laskettelusukat
19.90 €
XC Maastohiihtosukat
14.90 €
Halti Kallio Valkoiset Sukat - White Socks
Kallio by Halti organic cotton crew sock made in finland / Kallio by Halti puuvillasukat tehty suomessa
Kallio Sukat
19.90 €