Halti Vinha hiihtovaatteet / Kerttu Niskanen

Opas hiihtopuvun valintaan

Murtomaahiihto on yksi monipuolisimmista talviurheilumuodoista. Hiihtosuorituksen aikana niin kädet, jalat kuin keskivartalokin joutuvat töihin ja samalla hiihtäjän keuhkot täyttyvät raikkaasta ulkoilmasta ja mielikin virkistyy. Murtomaahiihto onkin yksi Suomen suosituimmista ja parhaimmista talviajan liikuntamuodoista, sillä luminen aikakausi täällä Pohjolassa tunnetusti kestää varsin pitkään. Nykyteknologia mahdollistaa myös ympärivuotisen hiihtoharjoittelun talvisissa olosuhteissa, sillä monesta Suomen kaupungista löytyy hiihtoputkia ja -halleja, joissa hiihtoharrastusta on mahdollista jatkaa lumien sulettua.

Halti on vaatettanut miesten ja naisten Suomen hiihtomaajoukkuetta jo useiden vuosien ajan. Urheilijakohtaisesti räätälöidyt kisapuvut, lämmittely- ja edustusasut näkyvät niin Suomessa kuin kansainvälisissäkin eri medioissa. Kilpaurheilijoilta saamamme palautteen mukaisesti pystymme kehittämään tuotteitamme teitä; aktiivi-, kunto-, retki- ja ”sunnuntaihiihtäjiä” varten.

Murtomaahiihdossa oikeanlaiset sukset, monot ja sauvat ovat tietenkin ne kaikista tärkeimmät, mutta vaatetukseenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä oppaassa keskitymme hiihtovaatetuksen valintaan ja sen merkitykseen suorituksen aikana.

”Kuinka kovalla pakkasella näillä vaatteilla pärjää?” ”Tarkenenko minä?”. Nämä ovat yleisimpiä kysymyksiä ihmisten miettiessä kylmänsään pukeutumista. Rehellinen vastaus on: ”Emme me tiedä”. Ihmiset ovat erilaisia; toiset tuntevat kylmän tunnetta nopeammin kuin toiset, joten valmiita vastauksia em. kysymyksiin ei ole olemassa. Tässä tapauksessa myös hiihtoaktiviteetin olemus vaikuttaa vaatetuksen valintaan ja sen onnistumiseen; millainen hiihtosuoritus on kyseessä? Hiihdätkö kuntoilu mielessä vai onko suunnitelmissa makkaranpaistoretki hiihtomajalle? Oletko lähdössä pidemmälle hiihtovaellukselle vai yksinkertaisesti nauttimaan ulkoilmasta sukset jalassa?

Aluspukeutuminen ja sukat

Yksi merkittävin asia lämpimänä pysymiseen on se, mitä puet suoraan ihoasi vasten. Niin hiihdossa kuin muissakin talvisissa liikuntamuodoissa, joissa tulet hikoilemaan, on tärkeää valita aluskerrastoksi materiaaliltaan asu, joka pitää ihosi kuivana. Toisin sanoen, unohda puuvillasta valmistetut vaatteet ja suosi teknisiä materiaaleja, villaa tai näiden sekoitetta.

Aktiivihiihtäjät suosivat hiihtolenkeillään teknisistä materiaaleista valmistettuja aluskerrastoja. Näiden kosteudensiirtokyky on paras mahdollinen; ne hengittävät ja siirtävät kosteuden seuraavaan kerrokseen. Aktiivihiihtäjän lenkki on yleensä vauhdikas ja korkeasykkeinen, joten hiihtäjän oma ruumiinlämpö riittää lämmittämään kehoa suorituksen aikana. Kuntohiihtäjä voi valita aluskerrastokseen joko teknisen tai villasekoitekerraston riippuen vallitsevista sääoloista. Villasekoite- tai täysvillaiset asusteet toimivat parhaiten hitaampitempoisilla ja pidemmillä, taukoja sisältävillä hiihtolenkeillä. Varsinkin retkihiihtäjät ja hiihtovaeltajat suosivat myös tyyliä, jossa ensimmäiseksi kerrokseksi puetaan teknisestä materiaalista valmistettu asu ja sen päälle täysvillainen kerros. Tällöin iho pysyy jatkuvasti kuivana ja villa luovuttaa lämpöä takaisin.

Hiihtosukan tulee olla napakka ja hyvin istuva. Sukka joutuu hiihtomonossa kovalle rasitukselle, joten sen istuvuus on ensiarvoisen tärkeää. Napakasti istuva sukka ei hierrä, eikä aiheuta jalkaan hankaumia ja rakkoja. Nykyaikaiset hiihtomonot eivät ole itsessään kovinkaan lämpimiä. Tästä syystä monet hiihtäjät suosivat merinovillasekoitteisia, hyvin istuvia sukkia. Myös teknisistä materiaaleista valmistetut sukat toimivat etenkin lämpimimmillä keleillä. Hiihtosukkiin pätee sama ohjeistus, kun aluskerrastoihin; kosteudensiirtokyvyltään huono materiaali, puuvilla, on syytä unohtaa. Varsinkin kovilla pakkasilla tai hiihtosuorituksen kestäessä pidempään on suositeltavaa käyttää myös erillisiä monon lämpösuojia.

Tutustu Haltin aluskerrastoihin ja sukkiin tästä: Naisten aluskerrastot | Miesten aluskerrastot | Sukat

Hyvä hiihtopuku

Yksi tärkeimmistä kriteereistä hiihtoasua valittaessa on sen mukavuus. Kun asusteen valinta on tehty harkiten sen käyttötarkoituksen mukaan, voi olla jopa mahdollista, että suksikin luistaa liukkaammin. Rauhallisilla hiihtolenkeillä miellyttävän rento tuuli- tai toppapuku voi olla se oikea asuvalinta. Ei siis ole välttämätöntä ostaa arvokasta hiihtopukua, jotta hiihdon harrastaminen onnistuu.

Oikeanlainen asu lisää kuitenkin hiihtomukavuutta. Kylmältä suojautuminen on hiihtäessä tärkeää, mutta vilustumisen ehkäisemiseksi samalla tulee huolehtia myös riittävästä ilmanvaihdosta. Ideaalitilanne ja hyvä ohjesääntö kuuluu, että ”ladulle lähdettäessä on hieman kylmä”. Tällöin pukeutumisessa on onnistuttu ja itse hiihtosuoritus tuntuu miellyttävältä.

Hiihtoasua valitessa tulee kiinnittää erityistä huomiota kolmeen seikkaan: materiaalin tuulenpitävyyteen, hengittävyyteen sekä liikkuvuuteen. Haltin hiihtoasujen etuosat on valmistettu Stormwall® Softshell -kankaasta, joka itsessään on 100 % tuulen- ja vedenpitävä materiaali. Hiihtoasujemme selkäpuoli on puolestaan erittäin hengittävää ja joustavaa stretch -neulosta. Asujen leikkauksissa on huomioitu laajat liikeradat ja esimerkiksi takin hihojen pituudet ovat reilummat. Edellä mainittuja materiaaleja yhdistelemällä ja lisäämällä osaan mallistomme tuotteista lämmittäviä osioita, pystymme valmistamaan laadukkaita ja toimivia hiihtoasuja jokaisen hiihtäjän tarpeisiin, aktiviteetin tasosta riippumatta.

Hiihtotakit

Kuten hiihtohousut myös Haltin hiihtotakit valmistetaan etupuolelta tuulenpitäviksi Stormwall® Softshell -kankaasta ja takaosiltaan puolestaan paremmin hengittäviksi ja joustaviksi. Takin hihat ovat pidemmät kuin normaaleissa ulkoilutakeissa ja hihansuut joustavaa lycra -kangasta. Hihojen pidempi mitoitus on tärkeä ominaisuus, jotta niiden pituus riittää hiihdon laajoissa liikeradoissa kättä ojentaessa. Tällöin hihat eivät myöskään pääse nousemaan, taaten näin lämpimämmät kädet.

Aktiivihiihtoon suunnitellut takit on valmistettu erittäin ohuiksi, hengittäviksi sekä etupuoleltaan tuulenpitäviksi. Takin selkäpuolella, sekä esimerkiksi kainaloiden seudulla on joustavasta stretch -kankaasta valmistetut, hengittävät alueet. Aktiivihiihtäjän takeissa on tarkoin harkittuja yksityiskohtia ja ne ovat mitoitukseltaan kapeita ja mahdollisimman ihonmyötäisiä. Tällöin hiihtosuorituksen aikana lämpö ja kosteus pääsevät siirtymään tehokkaimmin takin sisältä ulos. On sanomattakin selvää, että talvisissa olosuhteissa tämän tyylisessä takissa tulee kylmä paikallaan ollessa, joten hiihtolenkin jälkeen on hyvä päästä sisätiloihin lämmittelemään.

Lämpimämmissä hiihtotakeissa niiden etuosaan lisätään joko harjattu, fleecemäinen sisäpinta ja/tai kevyesti vanutetut lämmittävät paneelit. Takkien selkäpuolelta löytyy hengittävästä ja joustavasta stretch -kankaasta valmistetut osiot. Varsinkin Pohjois-Suomen tuntureissa hiihdettäessä takilta vaaditaan kauttaaltaan tuulenpitävyyttä ja siinä on syytä olla myös huppu. Löydät mallistostamme myös tähän käyttötarkoitukseen soveltuvia hiihtotakkeja ja anorakkeja.

Hiihtohousujen tavoin myös hiihtotakki on todella monikäyttöinen, joten voit hyödyntää sitä monissa muissakin liikunnallisissa aktiviteeteissa.

Tutustu Haltin hiihtotakkeihin tästä: Naisten hiihtotakit | Miesten hiihtotakit

Halti Hanki women's warm hybrid outdoor jacket beige
Hanki Hiihtotakki Naisten
199.00 €
Halti Veloce Hiihtotakki Naisten - Valkoinen
Halti Veloce women's xct jacket white
Veloce Hiihtotakki Naisten
239.00 €
Vinha Hiihtotakki Naisten
Vinha Hiihtotakki Naisten
179.00 €
Halti Hybrid Lämmin Naisten Hiihtotakki - Vihreä - Women's XCT Jacket
Halti Hybrid Lämmin Naisten Hiihtotakki - Vihreä - Women's XCT Jacket - Green
Vinha Hybrid Hiihtotakki Naisten
199.00 €
Halti women's Isku II xct jacket purple / Halti Isku naisten hupullinen hiihtotakki violetti
Halti women's Isku II xct jacket purple / Halti Isku naisten hupullinen hiihtotakki violetti
Isku II Hiihtotakki Naisten
69.50 €
Halti Hiihtopuku Naisten - Sininen
Halti Hiihtopuku Naisten - Sininen - Setti
Siide Hiihtopuku Naisten
199.00 €
Tola Hiihtopuku Naisten
Tola Hiihtopuku Naisten
199.00 €
Halti Hanki women's plus size warm hybrid jacket in beige
Hanki Plus Hiihtotakki Naisten
Hanki Plus Hiihtotakki Naisten
199.00 €
Halti Siide Plus Naisten Hiihtopuku - Sininen
Halti Siide Plus Naisten Hiihtopuku - Sininen - Setti
Siide Plus Hiihtopuku Naisten
199.00 €
Halti Tola women's XCT set in plus size blue / Halti Tola naisten plus hiihtopuku sininen
Halti Tola women's XCT set in plus size blue / Halti Tola naisten plus hiihtopuku sininen
Tola Plus Hiihtopuku Naisten
199.00 €
Halti Tripla II Naisten Hiihtotakki - Sininen
Halti Tripla Naisten Hiihtotakki - Sininen
Tripla II Naisten Hiihtotakki
169.00 €
Halti Routa Naisten Hiihtotakki - Sininen
Routa Naisten Hiihtotakki
Routa Naisten Hiihtotakki
71.60 €

Katso kaikki

Halti Vinha Miesten Hiihtotakki - Vihreä - Men's XCT Jacket - Green
Halti Vinha men's XCT j jacket green
Vinha Hiihtotakki Miesten
179.00 €
Halti Vinha men's hybrid xct jacket green
Vinha Hybrid Hiihtotakki Miesten
199.00 €
Halti Isku men's xct jacket red and black / Halti Isku miesten hiihtotakki hupulla punainen musta
Halti Isku men's xct jacket red and black / Halti Isku miesten hiihtotakki hupulla punainen musta
Isku II Hiihtotakki Miesten
69.50 €
Tola Hiihtopuku Miesten
Tola Hiihtopuku Miesten
199.00 €
Isku III Miesten Hiihtotakki
Isku III Miesten Hiihtotakki
69.50 €
Halti Olas Miesten Hiihtotakki - Punainen
Halti Olas men’s XCT jacket adrenaline rush red
Olas Miesten Hiihtotakki
74.50 €
Falun Miesten Hiihtotakki
Falun Miesten Hiihtotakki
89.90 €
Halti Tripla II Miesten Hiihtotakki - Musta
Tripla II Miesten Hiihtotakki
Tripla II Miesten Hiihtotakki
169.00 €
Routa Miesten Hiihtotakki
Routa Miesten Hiihtotakki
71.60 €
Halti Momentum Miesten Hiihtotakki - Sininen
Halti Momentum Miesten Hiihtotakki - Sininen - Takaa
Momentum Miesten Hiihtotakki
114.50 €
Halti Vire Miesten Hiihtopuku - Sininen
Halti Vire men’s XCT set stellar blue
Vire Miesten Hiihtopuku
179.00 €

Katso kaikki

Halti Vinha Hybrid hiihtotakki naisille / Kerttu Niskanen

Hiihtohousut

Aktiivi- ja kuntohiihtoon suunniteltujen hiihtohousujen leikkaus on kapea, jolloin tuulenvastus on vähäinen ja samalla vältytään ikävältä housujen ”lahkeiden lepatukselta”. Housut ovat etuosaltaan täysin tuulenpitävät ja takaosastaan hengittävää materiaalia. Suunnitellussa kiinnitetään huomiota housun leikkaukseen, joten esimerkiksi polven seutu leikataan jo valmiiksi hieman ”koukkuun”, parhaan mahdollisen istuvuuden takaamiseksi.

Osaan Haltin hiihtomalliston housuista lisäämme irrotettavat henkselit sekä tuulenpitävään etuosaan fleecemäisen, harjatun sisäpinnan. Harjattu sisäpinta tuo housuun lämpimyyttä ja lisämukavuutta. Aktiivihiihtäjän housumalleissa emme käytä henkseleitä, sillä housujen vyötärökaitaleessa on kiristysnyöri sekä silikonimainen grip -nauha, joka estää housujen valumisen.

Pidempien hiihtolenkkien ystäville ja lämpimyyttä haluaville; tunturissa hiihtäjille, retkihiihtäjille ja hiihtovaeltajille, mallistostamme löytyy hiihtohousuja, joissa esimerkiksi reisien etuosiin on yhdistetty kevyet, lämmintä vanua sisältävät paneelit.

Kannattaa huomioida, että vaikka housut on suunniteltu erityisesti hiihtoon, toimivat ne erinomaisesti esimerkiksi talvijuoksussa, pyöräilyssä ja yleisesti ulkoilussa.

Tutustu Haltin hiihtohousuihin tästä: Naisten hiihtohousut | Miesten hiihtohousut

Halti Vinha Naisten Hiihtohousut - Women's XCT Pants
Halti Vinha Naisten Hiihtohousut - Women's XCT Pants - Back
Vinha Hiihtohousut Naisten
129.00 €
Halti Olas women's XCT pants black / Halti Olas naisten hiihtohousut mustat
Olas Naisten Hiihtohousut
Olas Naisten Hiihtohousut
99.90 €
Hanki Toppashortsit Naisten
Hanki Toppashortsit Naisten
119.00 €
Hanki Plus Hiihtohousut Naisten
Hanki Plus Hiihtohousut Naisten
149.00 €
Halti Hanki women's padded xct skirt beige - Halti Hanki Toppahame Naisten - Beige
Hanki Toppahame Naisten
109.00 €
Falun Naisten Hiihtohousut
Falun Naisten Hiihtohousut
64.50 €
Isku II Naisten Hiihtohousut
Isku II Naisten Hiihtohousut
99.90 €
Momentum Naisten Hiihtohousut
Momentum Naisten Hiihtohousut
84.50 €
Tripla II Naisten Hiihtohousut - Sininen
Halti Tripla Naisten Hiihtohousut ja Takki - Sininen
Tripla II Naisten Hiihtohousut
149.00 €
Halti Tripla Naisten Hybridihame - Musta
Halti Tripla Naisten Hybridihame - Lappi
Tripla Naisten Hybridihame
89.90 €

Katso kaikki

Halti Vinha Miesten Hiihtohousut - Musta - Men's XCT Pants - Black
Halti Vinha men's xct pants black
Vinha Hiihtohousut Miesten
129.00 €
Halti Olas men's XC pants lack / Halti Olas miesten hiihtohousut mustat
Olas Miesten Hiihtohousut
Olas Miesten Hiihtohousut
99.90 €
Falun Miesten Hiihtohousut
Falun Miesten Hiihtohousut
64.50 €
Isku II Miesten Hiihtohousut
Isku II Miesten Hiihtohousut
99.90 €
Momentum Miesten Hiihtohousut
Momentum Miesten Hiihtohousut
84.50 €
Halti Pihka Men's Merino Base Layer Pants Blue
Halti Pihka Men's Merino Base Layer Pants Blue
Pihka Miesten Merino Alushousut
59.94 €
Halti Hanki Miesten Toppashortsit - Men's Hybrid Shorts
Halti Hanki Miesten Toppashortsit - warm hybrid ski shorts for men black
Hanki Toppashortsit Miesten
119.00 €
Halti Electrofit Spark Race Housut
Halti Electrofit Spark Race Housut - Takaa
Electrofit Spark Race Housut
129.00 €

Katso kaikki

Käsineet ja päähineet

Hyvän hiihtokäsineen ominaisuuksia ovat napakka istuvuus, tuulenpitävyys, sekä hengittävyys. Liian suuret tai löysät käsineet ovat huono yhdistelmä hiihtosauvasta kiinni pidettäessä ja saattavat näin ollen aiheuttaa käsiin hiertymiä. Laadukkaissa hiihtosormikkaissa kämmenosa on valmistettu nahkasta, kämmenselän alue on tuulenpitävää materiaalia ja sormien paikat on leikattu ja muotoiltu valmiiksi hieman ”koukkuun”. Tällöin tuntuma sauvaan on optimaalinen ja käsine pysyy napakasti paikoillaan.

Kylmien pakkaspäivien hiihtokäsineet ovat rukkasmalleja tai ns. ”lobster” -käsineitä, joissa on paikka peukalolle, osastot etu- ja keskisormelle sekä nimettömälle ja pikkurillille. ”Lobster” -käsineet ovat perinteistä rukkasmallia toiminnallisemmat, mutta kuitenkin lämpimämmät verrattuna sormikasmalleihin. Valitse käytettävä hiihtokäsine aina aktiviteettisi tason mukaisesti ottaen huomioon vallitseva sää ja kylmyys.

Ihminen luovuttaa kehonsa lämpöä eniten päälaelta, joten tämä on hyvä huomioida hiihtopipoa valittaessa. Ohuita ja hengittäviä, teknisistä materiaaleista valmistettuja pipoja, joissa otsan seutu on tuulisuojattu, suositaan etenkin aktiivihiihtäjien keskuudessa. Muutoinkin päälaelta hyvin hengittävät pipomallit, joiden materiaaleissa yhdistyvät tekniset ominaisuudet ja villan tuoma lämpö, ovat hiihtoharrastajien suosiossa. Usein käytetään myös kauluria tai ns. tuubihuivia, jolla pystytään suojaamaan kaulan aluetta ja tarvittaessa nostamaan huivia korkeammalle korvien suojaksi.

Tutustu Haltin käsineisiin ja pipoihin tästä: Käsineet | Pipot

Vallitsevat sääolot, hiihtoharrastuksen aktiivisuustaso sekä hiihdettävä matka, oman itsesi tunteminen; oletko nopeasti paleleva vai siedätkö hyvin kylmän tunnetta, ovat merkittäviä asioita onnistuneen hiihtoasusteen valintaan. Tärkeintä on kuitenkin, että olipa asuvalintasi sitten tuuli- tai toppapuku tai kisakireä hiihtohaalari, niin tunnet olosi siinä hyväksi ja nautit ulkoilusta suksien suhistessa allasi.

Hiihtoasusteet Katso kaikki

Ramsau II Merinovillapipo
Ramsau II Merinovillapipo
44.90 €
Kide Maastohiihtohanskat
54.90 €
Traviso Pipo
39.90 €
Halti Moodi Panta - Vihreä
Halti Moodi Panta - Pinkki - Punainen
Moodi Panta
16.90 €

Yhteenveto hiihtäjän kerrospukeutumisesta

- Hiihtopuvun alle: Tekninen aluskerrasto, merinovillainen aluskerrasto tai merinovilla-/tekokuitu sekoitteinen aluskerrasto.

- Välikerros: Välipaita/fleece, joko teknisestä materiaalista tai paksumpi merinovillainen välipaita.

- Välihousut: Teknisestä materiaalista tai merinovillasta.

- Hiihtotakki: Tuulenpitävä, hyvin hengittävä ja hiihtäjän liikkeitä mukaileva takki. Yleisesti kapeat ja tyköistuvat leikkaukset tuulenvastuksen vähentämiseksi.

- Hiihtohousut: Tuulenpitävät, hyvin hengittävät housut. Yleisesti kapeat ja tyköistuvat leikkaukset tuulenvastuksen vähentämiseksi.

- Pipo: Joko teknisestä materiaalista tai lämpimyyttä haluttaessa villasekoitteesta valmistettu pipo. Yleisesti otsan seudulta tuulenpitäviä ja päälaelta hengittäviä.

- Käsineet: Laadukkaiden, napakasti istuvien hiihtokäsineiden kämmenosat valmistettu yleensä nahkasta. Kylmemmillä keleillä lämpimämpi hiihtosormikas tai vaihtoehtoisesti hiihtorukkanen / ”lobster” -käsine.

- Sukat: Joko teknisestä materiaalista tai lämpimyyttä haluttaessa merinovillasekoitteesta valmistetut sukat. Hiihtosukan oltava napakasti istuva ja hyvin muotoiltu hiertymien ehkäisemiseksi.

Mukavia hiihtokilometrejä!

Nähdään laduilla!