HALTIN JA HIIHTOMAAJOUKKUEEN HIIHTOKOULU OSA 7: VAPAAN HIIHTOTAVAN EDISTYNEET VINKIT

Halti Team urheilija maastohiihtäjä Ristomatti Hakola

Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteiseen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia Suomen hiihtomaajoukkueen treeneistä.

 

Katso video Youtubesta

VAPAAN HIIHTOTAVAN EDISTYNEET VINKIT

Maajoukkuehiihtäjämme Ristomatti Hakola keskittyy hiihtokoulun 7. ja viimeisessä osiossa antamaan timanttisiä vinkkejä edistyneimmille vapaan hiihtotavan hiihtäjille. Kun vapaan alkeet ovat hallussa, on timantti 1. aika:

sauvoitta luistelu on todella hyvä treeni, jota käytetään paljon myös kilpahiihtäjien keskuudessa. Reiteen tulee voimaa ja oppii työskentelemään jaloilla. Teknisesti oleellisempia juttuja on keskittyä painon siirtoon ja pysymiseen suksen päällä. Hyvä painonsiirto tarkoittaa sitä, että mennään sukselle tasapohjalle eikä olla koko ajan kanteilla. Se on yllättävän raskasta.

Luisteluhiihdon timantti 2: Loikka on hyvin nopea luisteluhiihdon tekniikka todella jyrkkiin nousuihin. Kuntohiihtäjille Ristomatti Hakola suosittelee ankkaa mutta sitten kun halutaan kehittyä ja mennä kovempaa niin kuokasta muokattu loikka on hyvä harjoitella.

-Se on tekniikkana sellainen rintakarvojen pyristely tai kukkotappelun tapainen tekniikka. Jos sen taitaa niin respect on varma, kertoo Hakola. Oikeastaan loikka kyllä sopii kaiken tasoisille hiihtäjille, sillä lenkin aikana on hyvä tehdä rytmin ja tekniikan vaihdoksia. Lenkki ei ole puurtamista vaan maaston muodoista tulee nopeuden vaihteluita ja ärsykkeitä kropalle, joista kroppa tykkää, selittää Hakola.

Timantti 3: Usein kuntoilijat hiihtävät liian kovaa. Se ei kehitä, että hiihtää aina samaa vauhtia. Vauhteja kannattaa vaihdella; joskus mennä todella hiljaa mutta hapoille menemistäkään ei kannata pelätä. Pitää välillä tuntua vähän pahaltakin, jos haluaa kehittyä. Peruslenkkivauhdit kannattaa pitää hiljaisena ja ottaa mukaan pieniä vauhdin lisäyksiä ja silloin tällöin mennä kovempaa.

 

PRO TIP

Ristomatti Hakola antaa vielä pro tipin: yksi suuresti hiihtomukavuuteen vaikuttava asia on sauvan remmin tiukkuus. Kuntohiihtäjällä monesti näkee sauvan lenkkien olevan aivan liian löysällä.

-Suosittelen kaikille laittamaan remmit niin tiukalle kuin pystyy. Kannattaa katsoa telkkarista, miten huippuhiihtäjillä on sauvat todella kireällä, jopa niin että nahkaan sattuu – mutta se on sen väärti, nauraa Hakola.

 

Tutustu Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin. Koko Haltin maastohiihtovaatemalliston löydät täältä.