HALTIN JA HIIHTOMAAJOUKKUEEN HIIHTOKOULU OSA 4: VAPAAN HIIHTOTYYLIN VARUSTEET

Halti Team urheilija maastohiihtäjä Ristomatti Hakola

Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteiseen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia hiihtomaajoukkueen treeneistä.

 Katso video Youtubesta

VAPAAN VARUSTEET

Hiihtokoulun 4. osassa käydään läpi vapaan hiihtotavan varusteet. Sukset ovat erittäin tärkeässä roolissa. Vapaan suksesta täytyy löytyä kantavuutta lumen ja suksen välistä, että luisto on taattu. Luistelusukset ovat perinteisen suksia pidemmät ja niiden on hyvä olla noin 10-15cm hiihtäjää pidemmät. Luistelusukset kannattaa hankkia asiantuntevalta myyjältä, jotta niiden jäykkyys olisi paras mahdollinen.

Luisteluhiihtosauvojen tulisi yltää hiihtäjän korvannipukkaan asti. Luistelusauvat ovat siis pidemmät kuin perinteisen sauvat. Liian pitkillä sauvoilla hiihtäessä yläkroppa väsyy nopeasti ja liian lyhyillä taas ei pääse työnnön päälle niin helposti. Kannattaa siis luottaa asiantuntevaan myyjään tässäkin.

Luistelumonojen on oltava tukevat, jolloin on helppo seistä liu’un päällä. Monot eivät saa painaa eivätkä tehdä rakkoja pitkilläkään lenkeillä.

 

PRO TIP

Ristomatti Hakola antaa vielä pro tipin: hiihtomonoon ei kannata laittaa kahta sukkaa. Monoon on hyvä jäädä vähän ilmaa ja varpaat pysyvät tällöin lämpimänä.

Lue seuraavaksi hiihtokoulun osa 5

Tutustu Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin. Koko Haltin maastohiihtomalliston löydät täältä.