HALTIN JA HIIHTOMAAJOUKKUEEN HIIHTOKOULU OSA 6: PERINTEISEN HIIHTOTAVAN EDISTYNEET VINKIT

Halti Team urheilija maastohiihtäjä Ristomatti Hakola

Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteiseen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia Suomen hiihtomaajoukkueen treeneistä.

 

 Katso video Youtubesta

 

PERINTEISEN EDISTYNEET VINKIT

Maajoukkuehiihtäjämme Ristomatti Hakola keskittyy hiihtokoulun 6.osiossa antamaan timanttisia vinkkejä edistyneimmille perinteisen hiihtotavan hiihtäjille. Kun perinteisen alkeet ovat hallussa niin on timantti 1. aika:

Tasatyönnön rytmi vaihtelee maaston muodon mukaan. Hiihtäjä voi kuvitella, että hän on portaaton vaihdelaatikko. Mitä kovempi on vauhti, sen edempää haetaan työntöä sauvoilla ja harvemmin työnnetään. Sitten kun mäen kulma nousee, työntö tapahtuu lähempää ja rytmiä tulee lisää. Esimerkiksi loppukirissä lenkkikaveria vastaan kannattaa muistaa, että alkukiihdytyksessä rytmi on kova ja kun maksimivauhti on saavutettu kannattaa nostaa työntö taas korkeammalle ja työntää pidemmältä ja harvemmin. Pointtina tässä portaattomassa vaihdelaatikossa on se, että kovassa vauhdissa saadaan käytettyä kehon painoa hyödyksi. Kun mennään eteen ja lyödään paino sauvoille niin vauhti tulee kuin ilmaiseksi. Sama vaihdelaatikko -asia pätee myös vuorohiihtoon. 

-Jos katsotaan maajoukkuehiihtäjä Iivo Niskasen perinteisen vuorotahtia niin kyllä siinä on laajuutta parhaimmillaan aika paljon, toteaa Ristomatti Hakola.

Timantti 2: Hiihdossa keskivartalo on todella suuressa roolissa. Se korostuu tasatyönnössä mutta kaikissa tekniikoissa se on isossa roolissa. Kannattaa siis ottaa hiihtoharjoittelun lomaan mukaan keskivartalokuntopiiriä. Keskivartalon kuntopiiri on varmasti tärkeimpiä oheisharjoitteita hiihtäjälle.

Timantti 3:

-Mikä voisi olla sen parempaa kuin juuri ajettu hiihtobaana, -3 astetta pakkasta, kevät, aurinko paistaa, perinteisen sukset, suksi pitää…. En keksi mitään parempaa, hehkuttaa Hakola.

 

PRO TIP

Ristomatti Hakola antaa vielä pro tipin: jos haluaa haastaa itseään oikein kunnolla perinteisen lenkillä, niin kannattaa lähteä perinteisen hiihtolenkille vapaan hiihtotavan suksilla. Tällöin ei voi hiihtää muuten kuin tasatyöntötekniikalla, jolloin se kehittyy huimasti.

 

Katso seuraavaksi hiihtokoulun osa 7 

 

Tutustu myös Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin. Koko Haltin maastohiihtomalliston löydät täältä.