Halti Team urheilija maastohiihtäjä Ristomatti Hakola

HALTIN JA MAASTOHIIHTOMAAJOUKKUEEN HIIHTOKOULU OSA 3: PERINTEISEN TEKNIIKAT


Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteisen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia hiihtomaajoukkueen treeneistä.

Katso video Youtubesta

PERINTEISEN TEKNIIKAT

Hiihtokoulun 3. osassa keskitytään perinteisen hiihtotavan tekniikoihin. Vuorohiihto on perinteisen hiihdon kaunein ja legendaarisin hiihtotekniikka. Sitä käytetään loiviin ylämäkiin sekä myös jyrkempiin ylämäkiin silloin kun saadaan vielä suksi pitämään. Kuntoilijat voivat käyttää sitä tasaisemmillakin maastoilla. Hiihtotapa pohjautuu kävelystä ja juoksusta, johon otetaan liuku mukaan.

Vuorohiihdon harjoittelun tärkein pointti on, että harjoittelee pysymään yhdellä suksella liu’un päällä. Kun potku on tapahtunut, on tarkoitus nautiskella liu’un päällä hetken, mistä vauhti muodostuu.

Vuorohiihtoa nopeampi ja loivempiin maastonkohtiin sopiva tekniikka on yksipotkuinen tasatyöntö. Yksipotkuisessa tasatyönnössä rytmi on tärkeä; vuorotellen tehdään potku ja työntö. Tämä on hyvin yksinkertainen tekniikka, joka vaatii ylävartalon ja myös jalkojen käyttöä. Yksipotkuista tasatyöntöä näkee nykyisin vähemmän kilpahiihdossa, mutta kuntohiihtäjien keskuudessa se on paljonkin käytetty.

Ristomatti Hakolan henkilökohtainen suosikkitekniikka perinteisen hiihdossa on tasatyöntö.

-Tasatyöntö on kaikkien tekniikoiden isä ja äiti, toteaa Hakola.

Tasatyöntö on erittäin ylävartalopainotteinen ja sopii nopeisiin mutta kilpahiihdossa nykyään myös vähän jyrkempiin maaston kohtiin. Tekniikka on erittäin käytännöllinen, jos vaan riittää voimaa hartioissa ja ojentajissa.

-Varma vinkki rantakuntoon: talvella tasuria niin kehtaa kesällä rannalla kävellä, nauraa Hakola.

Tasatyönnössä nostetaan lantio ylös, noustaan työnnön päälle ja tiputaan alas työnnön päälle. Käsien kulma pidetään samana, keskivartalosta haetaan pito ja jaloista joustoa. Tasatyönnöstä puhutaan ylävartalotekniikkana mutta se on hyvin kokonaisvaltainen ja liike lähtee jaloista, jotka pumppaavat koko ajan.

Ylämäen muuttuessa jyrkemmäksi käytetään haarakäyntiä. Sukset levitetään haara-asentoon ja oikeastaan juostaan niillä mäki ylös. V-kulmaa muokataan mäen jyrkkyyden ja suksen pidon mukaan. Mäen voi juosta ylös jopa suorilla suksilla. Haarakäynnissä hyvä pointti on myös se, että kädet pysyvät alhaalla.

-monesti on vaan helpompi siirtyä ladun sivuun käyttämään haarakäyntiä ja suosittelen tätä kaikille kuntohiihtäjille ja usein myös itselleni kilpahiihdossa, sanoo Hakola.

 

PRO TIP

Ristomatti Hakola antaa vielä pro tipin: Perinteisen hiihdon harjoittelussa kannattaa ottaa aina välillä mukaan sauvoitta hiihtoa. Sillä saa potkun kohdilleen ja oppii oikeasti hiihtämään perinteistä. Sauvat voi hetkeksi jättää puun nokkaan ja hiihtää pieniä parin kymmenen metrin pätkiä sauvoitta niin oppii seisomaan suksella ja potkaisemaan oikein.

 

Katso seuraavaksi hiihtokoulun osa 4

 

Tutustu myös Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin. Koko Haltin hiihtovaatemalliston löydät täältä.