Pimeän ajan ulkoleikit - 7 vinkkiä lapsiperheille mitä leikkiä pimeän aikaan ulkona

Mitä tehdä ulkona

”Ei tuolla pimeässä voi tehdä mitään” voi olla tuttu lause monessa lapsiperheessä kun lunta vielä odotellaan. Vallitseva pandemiatilanne estää myös edelleen isommat kyläilyt ja kokoontumiset sisätiloihin leikkimään. Mutta vaikka illat ovatkin aika pimeitä niin entä jos lähdettäisiin ulos: pihamaalle, lähipuistoon tai läheisimpään metsään – kunhan pidetään huolta riittävästä etäisyydestä muihin. Mitä ulkona sitten voi tehdä jos lunta ei vielä ole tarpeeksi lumileikkeihin? Kokosimme avuksi muutaman vinkin.

  1. Eläinaiheinen kuntopiiri. Lapset rakastavat eläinleikkejä ja etätöitä tekeville vanhemmillekin liikunta ulkona tekee hyvää. Muodosta porukalla piiri, jossa on jokaisen kohdalla eläinaiheinen piste: yhdessä hypitään kuin sammakko, toisessa kuin jänis, kolmannessa kävellään karhukävelyä ja neljännessä rapukävelyä. Muista varustautua kunnon vaatteilla ja hanskoilla.
  2. Eväsretki lähimetsään. Tämä on klassikko, joka toimii aina. Pakkaa reppuun termarillinen lämmintä kaakaota ja suuntaa lähimetsään taskulamppujen kera. Hetken käveltyä maistuu jo kuuma kaakao.
  3. Leiki johtajaa. Tässä leikissä tarvitaan yksi taskulamppu tai otsalamppu. Sitä pitää leikin johtaja, joka johdattaa porukkaa valitsemaansa reittiä ja muiden on seurattava perässä. Jokainen saa olla vuorollaan johtaja. Kuka keksii jännittävimmän tai haastavimman reitin?
  4. Aarteenetsintä taskulamppujen valossa. Tämä leikki vaatii hieman ennakkojärjestelyjä, mutta on mahtava elämys leikkijöille. Aikuinen pakkaa läpinäkyviin muovirasioihin yllätyksiä, kuten vaikka tarroja ja ilmapalloja. Kussakin rasiassa on hyvä olla yhtä monta yllätystä kuin on aarteen etsijääkin. Jokaiseen rasiaan laitetaan myös led-valo, jos sellaisia löytyy. Rasiat piilotetaan sovitulle leikkialueella, esimerkiksi omaan pihapiiriin. Mikäli led-valoja ei ole käytössä, voi myös laittaa heijastimen piilopaikan lähelle merkiksi. Sitten aarrejahti voi alkaa: lapset etsivät taskulamppujen avulla aarrekätköjä ja saavat pitää aina yhden löytämänsä aarteen per rasia.
  5. Taskulamppuhippa. Tässä leikissä hippa on se, jolla on taskulamppu. Hän yrittää ottaa taskulampun valokeilalla kiinni karkuun juoksijoita. Kun valokeila osuu juoksijaan, hänestä tulee seuraava hippa.
  6. Peili. Tämä on myös tuttu perinneleikki. Yksi leikkijöistä on peili, joka seisoo selin muihin. Toiset asettuvat lähtöviivalle, esimerkiksi noin 20 metrin päähän ja yrittävät liikkua kohti peiliä. He saavat liikkua silloin kun peili on selin heihin päin. Peili kääntyy silloin tällöin, yllättäin, liikkujiin päin. Kun peili huomaa jonkun liikkuvan, tämä joutuu palaamaan takaisin lähtöviivalle. Se, joka ensimmäisenä koskettaa peiliä on seuraava peili.
  7. Taskulamppupiilo. Jokaisen leikkijän vaatteeseen kiinnitetään heijastin. Yksi on vuorollaan etsijä, ja hänellä on taskulamppu. Muut säntäävät piiloon ja etsijä etsii taskulampun valossa pihalla välkkyviä heijastimia löytääkseen ystävänsä. Kun yksi on löytynyt voivat he jatkaa muiden etsimistä yhdessä.

Me Haltilla haluamme toivottaa kaikille hauskaa ja turvallista ulkoilua. Ulkoiluun tarvittavat vaatteet, kengät ja retkeilytarvikkeet löydät verkkokaupastamme osoitteesta https://www.halti.fi.