Tuotteisiin liittyvät kysymykset

Vaatteet

- DrymaxX-kalvoiseen takkiini tuli reikä. Voinko korjata sitä itse rikkomatta takin kalvoa?
- Miten uusin takin vahapinnan?
- Miten hoidan/pesen vaatteeni? Miten poistan tahran?

Makuupussi ja -alusta

- Mistä tiedän mihin lämpötiloihin makuupussini soveltuu?
- Mitä tarkoittaa makuupusseissa Fill Power?
- Mitä eroa on untuva- ja kuitutäytteisellä makuupussilla?
- Miten pesen makuupussin?
- Makuualustassani ei pysy ilma, mutta en ole varma missä reikä on. Miten saan reikäpaikan selville ja miten reikä tulisi paikata?
- Makuualustani pitäisi olla itsestään täyttyvä. Heitin sen lattialle ja mitään ei tapahtunut. Onko tämä rikki?
- Miten valitsen sopivan makuualustan?

Teltat

- Minulta meni teltan kaari rikki. Miten saan kaaren korjattua?
- Olen sairastunut kemikaaliyliherkkyyteen. Onko teillä telttaa, jota ei olisi käsitelty millään, esimerkiksi homeen/palonestoaineella?
- Teltassani on reikä. Saako sitä korjattua?
- Haluan kyllästää telttani uudestaan. Miten toimin? Auttaako kyllästäminen vedenpitävyyteen?
- Telttani on aivan savinen, miten pesen sen?
- Mitä eroa on 4-vuodenajan ja 3-vuodenajan teltoilla?
- Olen aikeissa ostaa teltan, mutta en tiedä ostaisinko kupolin, tunnelin vai laavun. Mitä eroa näillä on?

Reput ja rinkat

- Mitä kannattaa huomioida reppua valitessa?
- Lapseni on lähdössä vaeltamaan ja haluaisin antaa hänelle rinkkani lainaksi. - - Mikä on minimipituus, mitä suositellaan rinkan käyttäjäksi?
- Miten rinkan saa säädetty itselle sopivaksi?

Lue myös opas, näin valitset varusteet retkeilyyn ja telttailuun.


Vaatteet

DrymaxX-kalvoiseen takkiini tuli reikä. Voinko korjata sitä itse rikkomatta takin kalvoa?

DrymaxX-kalvollisen tuotteen pystyy korjaamaan itse niin, että vedenpitävyys säilyy. Mikäli tekstiiliin tullut reikä paikataan ompelemalla, tulee tikkauskohdat teipata tuotteen sisäpuolelta vedenpitävyyden varmistamiseksi. Teippaamista varten tulee käyttää siihen soveltuvaa saumateippiä. Pienet viillot voidaan korjata käyttämällä ainoastaan saumateippiä.

Ottamalla yhteyttä Haltin asiakaspalveluun, voimme arvioida tuotteen korjattavuuden sinulle. Lue lisää tästä. Markkinoilla on lisäksi myytävänä valmiita, liimattavia korjauspaikkapaloja.

Miten uusin takin vahapinnan?

Vahakäsittelyn uusimiseen suosittelemme käytettäväksi mehiläisvahaa. Huomioitavaa käsittelyä uusittaessa on, että itse tuotteen hoito-ohjemerkintää noudatetaan ja käsittely tehdään vain ja ainoastaan puhtaalle tuotteelle.

Ensin vaha hangataan tasaisesti kankaaseen. Seuraava vaihe on lämpökäsittely, joka imeyttää vahan materiaalin pintaan. Tähän työvaiheeseen suosittelemme vain ja ainoastaan käytettäväksi hiustenkuivaajaa. Silitysraudan ja poltto/kuumennuslaitteiden käyttö vahauksessa on kielletty!

Miten hoidan / pesen vaatteeni? Miten poistan tahran?

Kaikille Haltin tuotteille on yksilöidyt hoito- ja pesuohjeet, jotka löytyvät jokaisen tuotteet tuotelapuista. Asianmukainen tuotteen hoito auttaa säilyttämään halutut ominaisuudet sekä pidentää tuotteen käyttöikää.

Säännöllinen tuotteen pesu estää lian pinttymisen materiaaliin ja ehkäisee mm. hajuhaittojen syntymistä. Pesua varten vaatteet tulee sekä erotella värien että koostumusten mukaan, tyhjentää taskut sekä irrottaa heijastimet ja muut irto-osat, joita ei suositella vesipestävän (esim. hupun karva). Pese herkät ja haavoittuvat materiaalit erikseen sekä raskaat ulkovaatteet erikseen. Käytä tarvittaessa pesupussia.

Tarrat ja vetoketjut tulee sulkea huolella ennen pesua. Tarrat voivat vahingoittaa esim. tuotteen verkkovuorta takertumalla siihen. Sulkemalla vetoketjut ennen pesua estät vetoketjun hampaiden kulumisen sekä vioittumisen.

Pesuaineen liiallista annostelua sekä vaatteiden liiallista täyttömäärää koneessa tulee välttää. Väljässä vedessä tuotteet puhdistuvat sekä huuhtoutuvat paremmin.

Mikäli pesuohjeessa on maininta ”pestävä erillään”, tuote on syytä pestä erillään. Tällä estetään mahdolliset värjäytymät ja myös varmistetaan, ettei tuotteeseen jää pesuainejäämiä

Tuotteita ei ole syytä jättää pesun jälkeen suljettuun rumpuun vaan ne on suositeltavaa ripustaa kuivumaan mahdollisimman nopeasti pesun päätyttyä. Ripusta vaatteet kuivumaan ilmavasti ja käytä rumpukuivausta, mikäli se on pesuohjeessa sallittu.

Huuhteluaineita tai niitä sisältäviä pesuaineita emme suosittele käytettävän, sillä ne voivat vaikuttaa niin itse tuotteen kuin materiaalinkin toimivuuteen ja kestävyyteen.

Tahranpoistossa suosittelemme tahranpoistoaineen testausta ensin esim. takin hihan sisäpuolelle tai helman sisäpuolelle värinkeston varmistamiseksi. Rasvatahrojen poistoon soveltuu erinomaisesti nestemäinen astianpesuaine (ei konepesu, vaan käsinpesu): tahrakohta kastellaan reilusti ja tahran kohtaan levitetään hellästi mutta reilusti astianpesuainetta. Tämän jälkeen kevyesti ainetta painellaan tahraan ilman kovaa hankaamista. Tämän jälkeen tuote huuhdellaan ja toistetaan käsittely tarvittaessa. Myös happea käyttävät tahranpoistoaineet, ovat erinomaisia ja helppoja tuotteita tahranpoistoon.

Makuupussi ja -alusta

Mistä tiedän mihin lämpötiloihin makuupussini soveltuu?

Halti makuupussien käyttölämpötilojen määrittelemisessä käytämme EN-13537 standardin mukaisia testejä. Standardi määrittelee makuupussien alimmat lämpötilat Comfort-, Limit- ja Extreme-käyttöalueille. Comfort-arvo osoittaa lämpötilaa, jossa keskiverto nainen ei tunne makuupussissa kylmyyttä. Limit-arvo on alin lämpötila, jossa keskiverto mies ei tunne makuupussissa kylmyyttä. Extreme-lämpötila-alueella nukkuja saattaa tuntea kovaa kylmyyttä. Tällä lämpötila-alueella on nukkujalla hypotermian vaara. Nämä luokitukset näkyvät verkkosivuillamme makuupussin yksityiskohdat –tiedoissa.

Mitä tarkoittaa makuupusseissa Fill Power?

Fill Power -arvo ilmaisee untuvan kimmoisuutta ja nousukykyä. Arvo 700 on erittäin hyvä arvo ja ilmaisee hyvää eristävyyttä ja untuvan korkeaa laatua.

Mitä eroa on untuva- ja kuitutäytteisellä makuupussilla?

Untuva on kuitutäytteiseen makuupussiin verrattuna paljon kevyempi sekä pakkautuu pienempään tilaan kuin kuitu. Untuvatäytteinen makuupussi ei kuitenkaan sovellu pitkille reissuille, mitkä suoritetaan kosteissa olosuhteissa. Jos untuva kastuu, niin se ei eristä enää samalla tavalla kuin kuivana.

Meillä Haltilla untuva ei ole allergiatestattu, joten emme pysty lupaamaan, että untuva ei aiheuttaisi allergisia reaktioita. Halti kuuluu RDS-järjestöön, joten meillä untuva ei nypitä eläviltä linnuilta. Meillä untuva tulee ruokateollisuuden sivutuotteena.

Kuitutäytteinen makuupussi on painavampi ja vie enemmän tilaa kuin untuvatäytteinen. Kuitutäytteinen makuupussi ei myöskään aiheuta allergiaa samalla tavalla kuin untuva, eli jos on mahdollisuus, että olisi allerginen untuvalle, suosittelemme lämpimästi kuitutäytteistä makuupussia. Kuitutäytteinen makuupussi säilyttää myös lämmön eristävyyden kosteana ollessaankin.

Miten pesen makuupussin?

Makuupussin voi pestä pesukoneessa 40 asteessa. Paksumpi kuitupussi ei välttämättä kuitenkaan sovellu pestäväksi pesukoneessa vaan vaatii ison talouspesukoneen tai ihan pesulakäsittelyn.

Untuvatäytteistä makuupussia pestessä kannattaa pesukoneeseen laittaa mukaan muutama tennispallo estämään untuvan paakkuuntumisen. Untuvatäytteistä makuupussia pestessä suosittelemme lämpimästi myös makuupussin laittamista kuivuriin sekä sinne muutama tennispallo joukkoon. Jos untuvatäytteisen makuupussin antaa kuivua itsestään, niin untuva saattaa pakkaantua ikävästi ja se vähentää makuupussin lämpimyyttä.

On ehdottoman tärkeää varmistaa, että makuupussi on varmasti kuiva ennen sen pakkaamista.

Makuualustassani ei pysy ilma, mutta en ole varma missä reikä on. Miten saan reikäpaikan selville ja miten reikä tulisi paikata?

Vanha ja hyväksi todettu kikka on upottaa makuualusta veteen ja seurata kuplien perusteella, missä reikä on. Tämän jälkeen reikä on helpompi paikata. Jos kyseessä on aivan pieni reikä, sen pystyy paikkaamaan pelkällä liimalla, mikä tulee makuualustan mukana. Jos kyseessä on isompi reikä, sen pystyy paikkaamaan makuualustan mukana tulleella liimalla sekä paikkauspalalla.

Makuualustani pitäisi olla itsestään täyttyvä. Heitin sen lattialle ja mitään ei tapahtunut. Onko tämä rikki?

Ei, tuote ei välttämättä ole rikki. Kannattaa huomioida, että ennen makuualustan käyttöönottoa alusta on saattanut olla useamman kuukauden tai jopa vuoden rullalla. Tämän vuoksi ensimmäisellä patjan käyttökerralla patja kannattaisi puhaltaa täyteen ja antaa olla täytenä noin vuorokauden. Tämän jälkeen makuualustan pitäisi täyttyä normaalisti itsekseen.

Suosittelemme säilyttämään makuualustaa venttiili auki esimerkiksi vaatekaapin perällä tai sängyn alla ja pakata makuualustan omaan pussiin ainoastaan reissun ajaksi. Tämä auttaa makuualustaa pysymään ja säilymään pitkään hyvänä.

Miten valitsen sopivan makuualustan?

Makuualustan valinta riippuu aivan siitä, mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Jos reissun kohteena on vähänkään kylmät seudut, niin suosittelemme lämpimästi itse täyttyvää makuualustaa. Pumpattava alusta ei nimittäin eristä aivan niin hyvin kylmissä olosuhteissa kuin itsetäyttyvä. Todella kylmissä olosuhteissa suosittelemme käyttämään solualustaa makuualustan alla kylmyyttä eristämässä.

Kannattaa huomioida myös, että makuualustoja on erikokoisia. Kannattaa valita sellainen makuualusta, että et aamulla herää makuualustan vierestä.

Teltat

Minulta meni teltan kaari rikki. Miten saan kaaren korjattua?

Teltan mukana on tullut korjaussarja, josta on apua väliaikaisesti rikkoontuneeseen kaareen. Korjaussarjoja tai vaihtoehtoisesti kokonaisia telttakaaria pystyt ostamaan sekä Haltin verkkokaupasta että kivijalkamyymälöistä. Mallistossamme ei ole mallikohtaisia kaaria. Tällä olemme pyrkineet siihen, että korjaussarjamme soveltuvat monipuolisesti kaikkiin telttoihimme. Sekä korjaussarjoja että telttakaaria löytyy eri kokoisina ja pituisina.

Kaaria voi räätälöidä oikean mittaiseksi poistamalla ylimääräiset putket tai lyhentämällä putkia käyttäen esimerkiksi rautasahaa. Tätä tehdessä kannattaa kuitenkin varoa, että kaaren sisällä oleva naru ei mene sahatessa katki.

Olen sairastunut kemikaaliyliherkkyyteen. Onko teillä telttaa, jota ei olisi käsitelty millään, esimerkiksi homeen/palonestoaineella?

Valitettavasti teltan laadun ja pitkäkestoisuuden varmistamiseksi meidän teltoillamme on vain jonkinlainen homeenesto- tai vedenhylkivyyskäsittely.

Teltassani on reikä. Saako sitä korjattua?

Jos teltassa on kunnon reikä, niin sen voi paikata teltan mukana tulleilla kangastilkuilla. Ne sopivat niin teltan pohjaan kuin sisä- sekä ulkotelttaan. Myös hyttysverkolle on oma kangaspalansa. Palan voi ommella kiinni reikäkohtaan. Tällöin ompeleiden kohdalta teltta menettää vesitiiviyden. Tätä voi parantaa saumateipillä tai saumaliimalla. Tätä on saatavilla retkeilyyn erikoistuneista erikoisliikkeistä.

Jos teltassa on aivan pieni, esimerkiksi kipinästä syntynyt reikä, sen paikkaaminen saattaa onnistua ihan pelkästään laittamalla tähän saumaliimatipan. Kannattaa kuitenkin liiman kanssa huomioida teltan materiaali, sillä kaikki liimat eivät sovellu kaikille telttapinnoille.

Akuutissa tilanteessa paikkaaminen onnistuu väliaikaisesti myös ilmastointiteipillä. Tämä ei ole pitkäaikainen eikä hyvä paikkaustekniikka, mutta toimii akuuteissa sekä väliaikaisissa tilanteissa. Teltan pitkäkestoisuuden varmistamiseksi kannattaa paikata teltta mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

Haluan kyllästää telttani uudestaan. Miten toimin? Auttaako kyllästäminen vedenpitävyyteen?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa huomioida, että teltan vedenpitävyyttä ei pysty jälkikäteen lisäämään. Ulkoteltan ulkopinnan vedenhylkivyyttä sen sijaan pystyy hieman parantamaan, jos teltta on vanha. Uuden teltan vedenhylkivyyttä ei pysty lisäämään enempää.

Jos teltta vuotaa, niin ulkoteltan kyllästäminen ei valitettavasti auta, kuin maksimissaan yhtä telttailukertaa varten.

Teltalle sopivia sprayta löytyy retkeilyyn erikoistuneista erikoisliikkeistä. Kannattaa huomioida tuotteita valitessanne, että ne soveltuvat juuri omalle telttakankaalle. Kaikki sprayt eivät sovellu kaikille telttakankaille. Silikonikäsitellylle telttakankaalle kannattaa erityisesti huomioida, että spray on silikonipohjainen. Muut sprayt eivät välttämättä tartu ollenkaan tuohon silikoniin.

Telttani on aivan savinen, miten pesen sen?

Kuivunut savi on helpoin koittaa pyyhkiä pois. Jos savi ei lähde pyyhkimällä, niin todella pehmeällä harjalla savi lähtee parhaiten irti. Teltta on helpoin pestä pyyhkimällä likaisimmat kohdat. Jos haluaa pestä koko teltan, ”letkuttaminen” on varmasti helpoin vaihtoehto. Telttaa ei missään nimessä saa laittaa pesukoneeseen. Jos haluaa käyttää pesuainetta, voi kokeilla laimeaa mäntysuopaliuosta. Telttaan ei saa käyttää vaatepesuun/pesukoneeseen tarkoitettuja pesuaineita.

Teltan kannattaa antaa kuivua mahdollisimman kauan, että se on varmasti kuiva ennen sen pakkaamista.

Mitä eroa on 4-vuodenajan ja 3-vuodenajan teltoilla?

Suurin ero näissä teltoissa on se, että 4-vuodenajan teltoissa ulkoteltan kangas on erilainen. Ulkoteltan pinta on liukas, jolloin lumi ei tartu/jää pinnalle vaan valuu suoraan maahan.

Olen aikeissa ostaa teltan, mutta en tiedä ostaisinko kupolin, tunnelin vai laavun. Mitä eroa näillä on?

Pohjoismaissa suositaan todella paljon tunnelimallista telttaa. Tunnelimallinen teltta on todella hyvä, kun tuulee teltan päästä. Teltta on erinomainen varsinkin, kun se on kasattu oikeaan suuntaan. Tunneliteltta on myös helpompi pystyttää tuulessa kuin mikään muu teltta.

Kupoliteltassa on hyvin tilaa, siellä saattaa (pituudesta riippuen) mahtua jopa seisomaan suorassa, mitä tunneliteltassa ei pysty tekemään. Joissakin kupoliteltoissa (esimerkiksi Kolissa) on mahdollisuus pystyttää pelkkä sisätelttakin. Tämä on erittäin hyvä kuumilla säillä, koska pelkkä sisäteltta on viileä.

Reput ja rinkat

Mitä kannattaa huomioida reppua valitessa?

Reppua valitessa kannattaa ihan erityisesti miettiä sen käyttötarkoitusta. Jos repun pitää pysyä menossa mukana myös nopeissa tilanteissa, suosittelemme reppua, jossa on lantio- ja rintaremmit. Jos tietää, että tulee liikkumaan myös paljon pimeällä kannattaa miettiä, kannattaisiko suosia sellaisia reppuja, joissa on paljon heijastavia pintoja, jotka edistävät näkyvyyttä.

Lapseni on lähdössä vaeltamaan ja haluaisin antaa hänelle rinkkani lainaksi. Mikä on minimipituus, mitä suositellaan rinkan käyttäjäksi?

Rinkoillamme ei ole määritetty varsinaista minimipituutta. Rinkan sopivuus riippuu aivan selän pituudesta. Joten suosittelemme sovittamaan varsinkin lapselle rinkkaa ennen sen käyttämistä.

Miten rinkan saa säädetty itselle sopivaksi?

Rinkan saa helposti säädettyä itselleen sopivaksi joko liu’uttamalla selkäosaa tai sitten selän tarranauhoilla.