Josef Westerlund: Lumivyöryturvallisuus ja varusteet hiihtovaelluksella

Josef Westerlund: Lumivyöryturvallisuus ja varusteet hiihtovaelluksella

Josef Westerlund: Lumivyöryturvallisuus ja varusteet hiihtovaelluksella

Talvi lähestyy ja pohjoiseen on jo satanut ensilumi. Hiihtokausi on siis pian alkamassa. Omalta kannaltani se merkitsee usein hektisen talvikauden alkua. Vietän silloin useita päiviä lumivyöryille alttiissa maastossa.

Lumivyöryt itsessään eivät välttämättä ole vaarallisia, ja ne ovatkin talvisin luonnollinen ilmiö vuoristoalueella. Hiihtovaellusretkillä uskaltaudumme usein jyrkkään maastoon. Altistamme tällöin itsemme vapaaehtoisesti lumivyöryriskille. Jyrkkään maastoon kannattaa suhtautua talvella erittäin vakavasti. Lumivyöryt ovat mahdollisia aina, kun rinteen kaltevuus on yli 25 astetta, ja tällaiseen maastoon on suhtauduttava kunnioituksella. Lumivyöryn ei tarvitse olla kuin 10 x 10 metrin suuruinen ja 30 cm:n syvyinen, kun se aiheuttaa jo hiihtäjälle erittäin suurta vaaraa. Suomessa hiihtämiseen liittyvät lumivyöryonnettomuudet eivät ole kovin yleisiä, koska maasto ei ole kovin korkeaa ja jyrkkää. Monet suomalaiset lähtevät kuitenkin hiihtämään ulkomaille päästäkseen korkeammille, suuremmille ja jyrkemmille vuorille. Siksi yhä useammat suomalaiset kohtaavat lumivyöryriskin.

Talvella vuoristoalueella suunnistaminen edellyttää tietoa monista asioista, kuten lumivyöryistä, ensiavusta, vuoristomaastosta ja turvavarusteista. Vuoristo on uskomattoman kaunis ja kiehtova talvisin, mutta se voi olla myös erittäin vaarallinen ympäristö. Voimme tietenkin itse valita, kuinka teknisesti haastavassa ja vaarallisessa maastossa liikumme. Mutta riippumatta siitä, missä ja miten liikumme vuoristossa, meillä on oltava tietoa siitä. Kannustan kaikkia, jotka nauttivat hiihtämisestä rinteiden ulkopuolella, osallistumaan lumivyörykurssille.

Ski Touring -varusteet

Varusteiden maailma on oikea viidakko! Valittavana on valtavasti erilaisia suksivaihtoehtoja, ja useimmat hiihtäjät vaativat suksiltaan hieman eri ominaisuuksia. Itse pidän suhteellisen kevyistä vaellushiihtosuksista, jotka ovat silti kunnon sukset. Valitsen usein omaa pituuttani vastaavat tai 10 cm lyhyemmät sukset. Suksen leveyden olisi hyvä olla jalan kohdalla 90–95 mm. Tällaisia suksia on mielestäni helppo hallita ylämäessä, ja ne ovat vakaita alamäessä. Käytän lähes pelkästään teknisiä siteitä ja monoja, jotka soveltuvat hyvin kävelyyn, mutta ovat riittävän jäykkiä hiihtämiseen. Olen työskennellyt hiihdon parissa yli 20 vuoden ajan, ja varusteiden valinta on aina yhtä hankalaa. Varusteista on luultavasti yhtä monta mielipidettä kuin hiihtäjiäkin. Oikeat varusteet löytyvät testaamalla erilaisia vaihtoehtoja.

Tällä hetkellä repussani on seuraavat varusteet:

  • Reppu, tilavuudeltaan 35–40 litraa
  • Lämpimiä vaatteita
  • Ensiapupakkaus
  • Matkapuhelin/satelliittipuhelin/InReach
  • Lumivyöryvarusteet, lähetin-vastaanotin, sondi, lapio, lumivyöryilmatyyny
  • Ruokaa useaksi päiväksi
  • Kypärä, sukset, nousukarvat
  • Korjausvälineet
  • Kartta, kompassi, GPS

 

Hauskoja ja turvallisia hetkiä vuoristossa!

Josef