Josef Westerlund: Parhaat hiihtovaelluskohteet ja -varusteet

Josef Westerlund: Parhaat hiihtovaelluskohteet ja -varusteet

Mihin kannattaa lähteä? Jos olet vasta aloitteleva hiihtäjä, suosittelen vahvasti hiihtovaelluskurssia. Se säästää paljon aikaa ja rahaa. Suosittelen yleensä menemään sinne, missä uskot olevan parhaat lumi- ja sääolosuhteet. Kohteen valinnassa kannattaa olla joustava. Suomessa ei ole korkeita vuoria, joten laskut jäävät aika lyhyiksi, mutta tuntureita kyllä riittää tutkittavaksi. Aloittelijoille sopiva paikka Suomessa on mielestäni Saariselkä. Aloittelijan kannattaa valita kohde, jossa tuntee olonsa kotoisaksi. Itse olen aina viihtynyt Pohjois-Skandinaviassa: Lyngenissä, Senjassa, Narvikissa, Riksgränsenissä, Abiskossa ja Kebnekaisella. Nämä paikat ovat minulle kuin toinen koti. Niistä myös löytyy kaikenlaisia maastoja aloittelijoille soveltuvasta maastosta erittäin vaikeaan maastoon.

Alpeilta löytyy sekä pieniä että valtavia vuoria, joten siellä on rajattomasti erityyppisiä maastoja ja ilmastoja. Suurin osa Alppien kohteista on hyviä, mutta se riippuu täysin lumitilanteesta ja säästä. Lennon ja vuokra-auton voit varata hyvissä ajoin, mutta majoitus kannattaa varata vasta sitten, kunnes olet saanut käsityksen tulevasta säästä ja lumiolosuhteista. Tutustu kolmeen tai neljään eri suunnissa sijaitsevaan kohteeseen, joihin pääset lentokentältä. Näin hiihtoretkelläsi on parhaat mahdollisuudet onnistua.

Haltin varusteet

Minulla on ollut ilo ja kunnia testata ja käyttää joitakin Haltin Ski Touring- ja ulkoiluvarusteita 10 viime vuoden aikana. Tässä on muutamia tällä hetkellä käytössäni olevia tuotteita:

Adrenaline -stretch-housut sekä Alpine -takki ja ‑housut ovat loistavia. Stretch-housut ovat todella toimivat ja mukavat, ja niissä on hyvä liikkua. Ne ovat myös melko tuulenpitävät. Käytän stretch-housujen kanssa yleensä erittäin ohutta tuulitakkia, kuten Control Miesten Tuulitakkia.

Kolmikerroksinen Alpine-takki sopii hyvin huonoihin sääolosuhteisiin, mutta on silti melko kevyt. Tämä takki on loistava. Yleissääntönä on kerrospukeutuminen, jotta voit vähentää tai lisätä vaatetusta sään ja kehon lämpötilan mukaan. Tärkeintä on pysyä kuivana ja sopivan lämpimänä ympäri vuoden. Muista, että vuoristossa sää muuttuu nopeasti, joten vaatetusta pitäisi aina olla helppo muuttaa.

Käytän lämpötilan mukaan kolmea erilaista untuvatakkia: paksua, ohutta ja liiviä.   Kaikkien untuvavaatteiden pitäisi myös olla kevyitä ja helposti pakattavia. Käytän untuvatakkeja ympäri vuoden. Jos ne ovat kevyitä, ne eivät vie paljon tilaa repussani.

 

Hauskaa ja turvallista vuoristossa liikkumista kaikille lukijoille!

Josef