Kengät VaellukselleHalti Kengät Vaellukselle

Kengät vaelluksella

Retkeillessä kannattaa valita kengät maaston mukaan. Päiväretkille ja merkatuilla poluilla liikkumiseen sopivat matalavartiset retkeilykengät, joissa on pitävä pohja. Pehmeillä poluilla on mukava liikkua kevyillä ja joustavilla kengillä. Haltin GripmaxX-pohjaisissa kengissä lesti on reilumpi, mikä antaa varpaille tilaa liikkua. Kengät eivät ole yhtä tukevat kuin vaelluskengät, mutta ne ovat mukavammat lyhyemmille kävelyille.

Pitkille vaelluksille epätasaiseen ja kivikkoiseen maastoon kannattaa puolestaan valita vedenpitävät ja tukevat vaelluskengät. Trekking-kengät ovat usein vähintään puolikorkeita, jotta ne tukevat ja suojaavat nilkkaa.

Hengittävä ja jalkaanmuotoutuva nahkapäällinen yhdistettynä kosteutta siirtävään vuoriin ja vedenpitävään kalvoon pitää jalat kuivina ja lämpöisinä pidemmilläkin vaelluksilla. Mitä pidempi vaellus ja vaikeampi maasto, sitä tukevampi ja suojaavampi kengän tulisi olla.

Sandaalit ylityksiä ja leiriytymistä varten

Vaelluskenkien lisäksi jokien tai purojen ylityksiä ja leiriytymistä varten kannattaa rinkkaan pakata mukaan kevyet sandaalit. Vaikka esimerkiksi Lapissa tunturipurot eivät ole kovin syviä, niissä saattaa pinnan alla olla teräviä kiviä, jotka tekevät helposti haavoja jalkoihin.

Lisäksi kylmä vesi turruttaa jalat nopeasti, eikä paljaalla jalkapohjalla välttämättä tunne pohjan muotoja kunnolla. Paljas jalka on myös liukkaampi, kuin retkeilyyn sopivan sandaalin pohja.

Vaellus - Jokien Ylitys

Leiripaikalle saavuttua tukevat vaelluskengät on mukava vaihtaa kevyisiin sandaaleihin ja tuulettaa jalkoja. Mukaan kannattaa pakata villasukat, jotka voi illan viiletessä sujauttaa jalkoihin.

Halti Sandaalit Vaellukselle
Halti Sandaalit Vaellukselle - Jokien Ylitys

Kenkien kuivattaminen ja huolto vaelluspäivän jälkeen

Päivän aikana vaelluskenkiin kertynyt kosteus on helppo kuivatella pois nuotiolla tai ripustamalla kengät autiotuvan kattoon. Pohjalliset kannattaa ottaa kengistä pois ja kuivatella myös ne.

Jos mahdollisuutta tulentekoon ei leiripaikalla ole, kenkiin voi sujauttaa kaksi juomapulloa, joissa on kuumaa vettä. Kengät kuivuvat tällä tekniikalla myös - tosin vähän hitaammin. Pohjalliset kuivuvat puolestaan yön aikana makuupussissa, jolloin ne on mukava laittaa aamulla takaisin kenkiin.

Ehkäise rakot jo etukäteen

Uudet vaelluskengät kannattaa “kävellä sisään” jo hyvissä ajoin ennen reissua. Vaellukselle sukat kannattaa valita tarkasti: oikean kokoinen vaellussukka ei pääse liikkumaan ja hiertämään kantapäitä. Jos rakkoja meinaa silti tulla, voi kokeilla teipata urheiluteipillä hiertävät kohdat tai kiinnittää rakkolaastarit valmiiksi kantapäihin. Kahden vaellussukan tekniikka toimii myös: paksumman sukan alle voi kokeilla ohuempaa vaellussukkaa tai aivan ohutta sukkahousumateriaalista valmistettua 20 denierin polvisukkaa.

Vinkkejä rakkojen ehkäisemiseen

- Compeed-rakkolaastarit
- Rakonestopuikko
- Urheiluteippi
- “Laineri” eli paksumman vaellussukan alle laitettu ohut vaellussukka tai sukkahousumateriaalista valmistettu 20 denierin polvisukka

Teksti: Susanna “Suski” Oksanen
Kuvat: Konsta Linkola ja Susanna “Suski” Oksanen

Tutustu Haltin vaelluskenkiin Katso kaikki

Halti Rorvik Miestn Vaelluskengät - Maisema
Rorvik Miesten Mid DrymaxX Vaelluskenkä
Hinta 149.00 € Hinta 104.30 €
Rorvik Naisten Mid DrymaxX Vaelluskenkä
Rorvik Naisten Mid DrymaxX Vaelluskenkä
Hinta 149.00 € Hinta 104.30 €
Optima 2 DrymaxX Vaelluskenkä
Optima 2 DrymaxX Vaelluskenkä
Hinta 249.00 € Hinta 174.30 €
Fara Mid 2 Miesten DrymaxX Ulkoilukengät
Fara Mid 2 Miesten DrymaxX Ulkoilukengät
Hinta 109.00 € Hinta 76.30 €

Sandaalit Katso kaikki

Route Outdoor Sandaali
Route Outdoor Sandaali
Hinta 59.90 € Hinta 35.94 €
Halti Resa Naisten Sandaali - Musta
Resa Naisten Sandaali
Resa Naisten Sandaali
Hinta 49.90 € Hinta 29.94 €
Shae Naisten Sandaali
Shae Naisten Sandaali
49.90 €
Halti Sandor Sandals Black
Halti Sandor Sandals Black
Sandor Sandaalit
49.90 €