Opas kuoritakin valintaan

Halti kuoritakit

Kuoritakki on ulkoilijan ja retkeilijän luottotuote. Hyvin valittu ja laadukas kuoritakki on pitkäikäinen ja palvelee käyttäjäänsä ympäri vuoden. Hyvä kuoritakki suojaa vedeltä ja tuulelta, hengittää hyvin ja kestää käyttöä.

Mikä on kuoritakki?

Kuoritakilla tarkoitetaan yleensä ulkoilutakkia, jossa on vedenpitävä kalvo. Kuoritakin tärkein tehtävä on suojata vedeltä ja tuulelta. Käytämme kaikissa kuoritakeissamme Haltin omaa tuulen- ja vedenpitävää DrymaxX® -kalvoa. DrymaxX® -kalvotuotteet ovat nimetty neljään eri käyttöluokkaan riippuen olosuhteista ja käyttöasteesta, joihin kuoritakki hankitaan. Lue DrymaxX® -käyttöluokituksista täältä.

Mitä ottaa huomioon kuoritakin valinnassa?

Kuoritakin valintaan vaikuttavat oleellisesti käyttötarkoitus ja olosuhteet, joihin takki ostetaan. Myös takin materiaalilla on merkitystä. Materiaalin täytyy olla toimiva käytössä ja tarkoituksen mukaan joko todella kevyttä tai vahvaa ja kestävää. Ohut ja kevyt kuoritakki on helppo pakata reppuun ja järeämpi kuoritakki kestää käyttöä vaativissa olosuhteissa.

Retkeilyyn suunnitellussa kuoritakissa on otettu huomioon myös kaikki yksityiskohdat, kuten taskujen ja saumojen sijainnit. Päiväretkillä ja pidemmillä vaelluksilla on usein reppu tai rinkka selässä, minkä takia olkahihnojen ja lantioremmien sijainnit täytyy ottaa huomioon taskujen sekä saumojen asettelussa, jotta hiertäviä ja painavia saumoja ei pääse syntymään.

Maanläheiset värit ovat suosittuja ja kestävät aikaa, mutta on hyvä muistaa, että kirkkaamman värin valitessa myös näkyvyys paranee. Kirkkaan värinen kuoritakki on hyvä valinta pimeänä vuodenaikana ja yksin retkeillessä. Kuoritakkeihin lisätään myös usein heijastavia elementtejä lisäämään näkyvyyttä.

Erilaiset kiristys- ja säätömahdollisuudet vaikuttavat oleellisesti takin käytettävyyteen. Kuoritakista on hyvä löytyä vähintään hupun, helman ja hihojen kiristysmahdollisuudet, jotka mahdollistavat paremman suojautumisen tuulelta ja vedeltä. Kainaloiden alla olevat vetoketjulliset ventilaatiot taas mahdollistavat kosteuden poispääsyn ja lämpötilan säätelyn.

Kuoritakin vuori pitää päälliskankaan erillään ihosta tai alemmista vaatekerroksista, ja samalla kerää kosteuden sekä siirtää sen eteenpäin kohti takin kalvoa ja päällismateriaalia. Vuorikankaan päämateriaalina käytetään yleensä verkkokangasta, joka on kevyt ja ilmava. Sileämpi ja suojaavampi vuorikangas takin helmassa ja hihansuissa helpottaa pukemista sekä suojaa takkia esimerkiksi housun vyötäröllä olevien terävien esineiden hankaukselta.

Erilaiset kuoritakit
  • 2-kerros kuoritakissa DrymaxX® -kalvo on päällyskankaan ja vuorikankaan välissä. Vuorikankaana on usein kevyt ja ilmava verkkokangas, joka hengittää ja siirtää kosteuden iholta poispäin. 2-kerros kuoritakit sopivat ulkoiluun, retkeilyyn ja jokapäiväiseen käyttöön haastavammallakin ilmalla.
  • 2,5-kerros kuoritakissa päällyskankaaseen on laminoitu vedenpitävä kalvo, joka on pinnoitettu sisäpuolelta. Lopputuloksena on kevyt ja joustava takki. 2,5-kerros kuoritakki kulkee keveytensä ansiosta helposti repussa ulkoillessa ja vaeltaessa ja antaa suojaa sateen yllättäessä. 2,5-kerrostakit ovat herkempiä materiaaliltaan ja saattavat kulua ajan myötä pitkäaikaisen hankauksen (esimerkiksi repun) seurauksena.
  • 3-kerros kuoritakissa kaikki kerrokset (päällyskangas, vedenpitävä kalvo sekä vuori) on laminoitu yhteen. Tällä tavalla saavutetaan takkiin vahva ja kulutuskestävä lopputulos. Vedenpitävyys- ja hengittävyysarvot ovat yleensä kaikkein korkeimmat 3-kerros kuoritakissa. Takki sopii vaativalle käyttäjille haastaviin olosuhteisiin, kuten lasketteluun, jääkiipeilyyn ja talvipyöräilyyn.
Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O.

Kuoritakin toimivuuteen vaikuttaa hyvä kerrospukeutuminen. Alla olisi hyvä olla vähintään tekninen aluspaita, joka siirtää iholta tulevaa kosteutta takin sisäpuolen kalvolle. Teknisen aluspaidan päälle laitetaan usein vielä lämmittävä välipaita. Talvella kuoritakin alle voi hyvin laittaa vielä kevytuntuvatakin ja tällaisella yhdistelmällä pärjää hyvin haastavalla ja kylmemmälläkin ilmalla: Päällimmäisenä oleva kuoritakki suojaa tuulelta sekä sateelta ja alla oleva untuva lämmittää ja hengittää.

On hyvä tiedostaa, että täysin vedenpitäviä kuoritakkeja ei ole tarkoitettu varsinaisesti hikitreeniin. Mikäli täysin vedenpitäviltä tuotteilta kaipaa lisää hengittävyyttä, niin kannattaa valita tuote, jossa on ventilaatiot.

Kuoritakin koko kannattaa olla hieman tavanomaista vaatekokoa reilumpi, jotta takin alle saa mahtumaan tarpeeksi kerroksia, ja takkia voi käyttää ympäri vuoden. Liian ahtaassa takissa tulee helposti kylmä, kun ilma ei pääse kiertämään ja lämmittämään takin sisällä.

Lisävinkkejä

Välillä kuoritakin sisäpuoli saattaa olla kostea käytön jälkeen, mikä herättää epäilyksiä vedenpitävän kalvon toimivuudesta.

Yleensä syynä on takin alla käytetty vaate, kuten puuvillainen pusero, jolloin kalvo ei toimi vaaditulla tavalla ja iholta tuleva kosteus ei pääse siirtymään ulospäin. Kalvo voi olla myös tukkeutunut ilmasta ja iholta tulevasta liasta ja vaatii puhdistamisen toimiakseen taas optimaalisesti.

Hyvin hoidettu kuoritakki hengittää hyvin, antaa suojaa ja kestää käyttäjällään pitkään!

Haltin mallistosta löydät paljon erilaisia kuoritakkeja moneen eri käyttötarkoitukseen useassa eri mallissa ja värissä. Mallistostamme löydät kuoritakit myös naisten pluskoossa sekä lapsille.

Nautinnollisia ulkoilu- ja retkeilyhetkiä!

Löydät tästä Haltin kuoritakit. Saatavilla kuoritakkeja naisille, miehille ja lapsille.

Fort

Lastu

Hiker Hybrid II anorakki

Vaaja

Nummi

Hiker Pro

Juonto

Kaarna

Hybrid

Ei

Ei

Kyllä

Ei

Ei

Ei

Ei

Ei

Vesipilariarvo (mm)

9500

12500

18000

10000

15500

18000 / 19000

20000

20000

Hengittävyys (g/m2/24h)

9500

13000

22500

12500

16000

22500 / 20000

27000

32500

Kalvon tyyppi

2-kerros

2,5-kerros

2-kerros

2-kerros

2-kerros

2-kerros

2-kerros

4-kerros

Vuori

Kyllä

Ei

Osittain

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Ei

Taskujen määrä

2

2

3

2

3

3

3

4

Ventilaatioaukot

Kyllä

Kyllä

Ei

Ei

Kyllä

Ei

Kyllä

Ei

Teipatut saumat

Kyllä

Kyllä

Osittain

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kiristettävä helma

Kyllä

Ei

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kiristettävät hihansuut

Ei

Ei

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Paino

0,4 kg

0,3 kg

0,7 kg

0,3 kg

0,5 kg

0,7 kg

0,6 kg

0,5 kg

ECO-tuote

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Hinta

129 €

189 €

199 €

169 €

239 €

239 €

259 €

349 €