Vedenpitävä vai hengittävä – miten valitsen oikean tuotteen?

Halti DrymaxX Vedenpitävät vaatteet

Etenkin verkkokaupoissa kerrotaan usein ulkoilutuotteiden vedenpitävyysarvo millimetreinä ja hengittävyysarvo grammoina. Mitä nuo arvot tarkoittavat? Entä mihin käyttöön minkäkin arvon mukainen tuote sopii? Halti käyttää tuotteissaan omaa, jo vuonna 1995 markkinoille tuomaansa DrymaxX®-kalvoa, joka on sekä 100% vedenpitävä, että hengittävä.  

Vedenpitävyyden mittaaminen

Kalvollisen kuorivaatteen vedenpitävyys ilmoitetaan millimetreinä. Tulos saadaan siten, että otetaan pieni kalvotilkku, joka pingotetaan ja jonka päälle asetetaan ontto pilari. Pilariin kaadetaan vettä, ja se millimetrimäärä vettä mikä pysyy kalvon päällä 24 tunnin ajan menemättä läpi, on kalvon vedenpitävyysarvo. Eli mitä suurempi arvo on, sen vedenpitävämpi on tuote.

Hengittävyyden mittaaminen

Hengittävyyttä mitataan samankaltaisesti kuin vedenpitävyyttä. Hengittävyyden mittaamisessa otetaan isompi ala kangasta, 1m x 1m, ja mitataan kankaan höyryn läpäisevyyttä 24 tunnin aikana. Se määrä höyryä mikä pääsee kankaan läpi vuorokaudessa grammoissa mitattuna, on tuotteen hengittävyysarvo. Eli mitä suurempi arvo tuotteella on, sen hengittävämpi se on. Haltilla hengittävyyden takaa DrymaxX®-kalvon molekyylirakenne, joka päästää kosteuden ulospäin.

Mitä hengittävyys tarkoittaa käytännössä?

Kuten mittauksessa, niin myös käytössä hikoilusta syntyvän kostean höyryn on päästävä haihtumaan vaatteen kalvon ja pintakankaan läpi. Lämmin ja kostea höyry tavoittelee vastapariaan eli kuivaa ja kylmää ilmaa – siksi se pyrkii ulospäin. Hyvä hengittävyys perustuu siis laadukkaan kalvon lisäksi myös mahdollisimman suureen lämpötilan ja kosteuden eroon takin sisällä ja ulkoilmassa. Niinpä, ulkoilman ollessa kuiva ja viileä, kuorituotteen hengittävyys on parhaimmillaan. Ehkä olet saattanutkin huomata, miten joskus lämpimien kesäsateiden aikaan tuntuu, ettei kuorivaate hengitä kovin hyvin. Silloin ulkoilman ja takin sisällä olevan ilman lämpö ja kosteus ovat niin lähellä toisiaan, ettei höyry siirry takin sisältä ulos.

On kuitenkin hyvä muistaa, että täysin vedenpitäviä tuotteita ei ole tarkoitettu hikitreeniin. Jos täysin vedenpitäviltä tuotteilta kaipaa myös hyvää hengittävyyttä niin kannattaa valita tuote, jossa on ventilaatioaukot. Täysin vedenpitävän tuotteen hengittävyyden avain on myös oikea aluspukeutuminen. Kun aluskerrasto siirtää kosteutta ulompiin kerroksiin, on hengittävyys parhaimmillaan.

Halti hengittävät vaatteet

Mihin aktiviteettiin valitsen minkäkin vedenpitävyysarvon?

Eri merkit tarjoavat eri vedenpitävyysarvoja. 15 000 mm on sellainen vedenpitävyysarvo, joka riittää täysin ulkoilijan ja retkeilijän tarpeisiin. Jos olet aivan ääriolosuhteissa, eli esimerkiksi merellä kaatosateessa koko päivän, niin tarvitset isommalla vedenpitävyysarvolla olevan tuotteen.

Haltin DrymaxX®-kalvotuotteet on nimetty neljään eri käyttöluokkaan helpottamaan eri aktiviteetteihin sopivan tuotteen valintaa.

DrymaxX® Lite -tuote on vettähylkivä, mutta kaikkia saumoja ei ole teipattu. Se soveltuu siis rentoon arkikäyttöön sekä katukäyttöön.

DrymaxX® Classic -tuote mahdollistaa ulkoilun tihkusateessa, sillä vedenpitävyys on vähintään 5000 mm ja kaikki saumat ovat teipattu. Se soveltuu siis kevyeen, päivittäiseen ulkoliikuntaan kuten esimerkiksi marjastukseen, sienestykseen ja katukäyttöön.

DrymaxX® All weather -tuotteissa voi ulkoilla huoletta 3-4 tuntia jopa kaatosateessa, sillä vedenpitävyys on vähintään 10 000 mm ja kaikki saumat ovat teipattuja. Nämä tuotteet soveltuvat aktiiviseen liikuntaan ja korkeammankin sykkeen liikkumiseen. 

DrymaxX® Ultimate -tuotteet ovat tarkoitettu koviin olosuhteisiin - kun olet luonnon armoilla. Niissä vedenpitävyys on vähintään 15 000 mm ja kaikki saumat ovat teipattu. Ultimate-sarjan tuotteet soveltuvat erityisesti lajeihin, joissa tarvitaan huipputason suorituskykyä olosuhteista piittamatta.

Hybridi-mallit mahdollistavat tarvittavaa vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä

Tietyn hengittävyysarvon sopiminen tiettyyn lajiin on hyvin yksilöllistä. Toinen liikkuja hikoilee samassa lajissa ja intensiteetissä paljon enemmän kuin toinen. Hybridi-mallit ovat lisänneet suosiotaan, kun liikkujat ovat kaivanneet vedenpitävyyden lisäksi myös joustavuutta ja hengittävyyttä.

Haltin Pallas-sarjan Hybrid-tuotteet ovat tästä hyvä esimerkki. Niissä on sateen kannalta kriittisimmissä kohdissa - kuten olkapäillä, hupussa ja kyynärpäissä – täysin vedenpitävää materiaalia. Joustavaa ja hengittävää materiaalia on puolestaan esimerkiksi kainaloiden kohdalla ja kyljissä. Näin pärjäät vaikkapa tunnin lenkin tihkusateessa mainiosti, ja olosi on paljon mukavampi ja hengittävämpi kuin täysin kalvollisen, vedenpitävän tuotteen kanssa.