Parhaat hiihtoladut ja hiihtokeskukset Suomessa ja maailmalla – lue maajoukkueurheilijoiden vinkit

Parhaat hiihtoladut ja hiihtokeskukset Suomessa ja maailmalla – lue maajoukkueurheilijoiden vinkit

Kevään hiihtokelit alkavat olla parhaimmillaan niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin. Kysyimme Haltin tiimiurheilijoilta, maajoukkuehiihtäjiltä Anne Kyllöseltä, Ristomatti Hakolalta sekä yhdistetyn ykkösmieheltä Ilkka Herolalta mitkä ovat heidän mielestään parhaat hiihtokeskukset ja mistä löytyvät parhaat hiihtoladut.

Anne Kyllösen suosikit löytyvät aidosta Lapista ja korkealta Sveitsin Alpeilta

Pallas-tunturin ja Saariselän ladut ovat vieneet hiihtomaajoukkueemme naistähden sydämen.

”Siellä pääsee syvälle luonnon rauhaan kauniiden tuntureiden syleilyyn. Rakastan Suomen ”aitoa” Lappia missä on puuttomia tuntureita ”, Anne kertoo.

Ulkomailla Annen suosikkikohteet ovat Sveitsin hiihtokeskukset Pontresina ja St Moritz. Niissä molemmissa löytyy laajat ja upeat latuverkostot, jotka menevät vuoristossa korkealla merenpinnasta. Ladut sijaitsevat n. 1800-2000 metriä meren pinnan yläpuolella, joten ne tarjoavat sopivasti haastetta hapenotolle. Näissä maisemissa Suomen hiihtomaajoukkue leireileekin lähes vuosittain.

Ristomatti Hakola kehuu Vuokattia

Hiihtomaajoukkueen sprinttitykki Ristomatti Hakola on tuttu näky Vuokatin vaaramaisemissa. Hänen vinkkejänsä kysyttäessä vastaus tuleekin nopeasti: ”Vuokatissa on urheilijalle kaikki mahdollinen pienessä paketissa”.

Vuokatissa on 120 kilometriä latuverkkoa molemmille hiihtotavoille. Hiihtoladut huolletaan päivittäin Vuokatti Sport Olympic Centerin vaatimusten mukaisesti, mikä takaa huipputason hiihtoladut myös harrastehiihtäjille.  Kaikki lenkit alkavat Vuokattihallin parkkipaikalta, joten hiihtämään on helppo lähteä.

Ulkomaan hiihtokohteista ”Rise” nimeää suosikikseen Sveitsin Davoksen.  ”Davos tarjoaa hienot maisemat ja ladut ovat ihan priimaa”. Davos on myös legendaarinen hiihdon maailmancupin kilpailupaikka, jossa kisataan perinteisesti kauden alkupuolella ennen joulua.

Kuopion Puijo on Ilkka Herolalle ykkönen, myös Seefeld Itävallassa saa suositukset

Suomen yhdistetyn maajoukkueen ykkösnimi, ja koko maailmancupissa nopeimman hiihtäjän punaista liiviä kantava Ilkka Herola suosittelee kuntohiihtäjille kotimaisemiaan Puijoa. Kuopiossa asuva Herola arvostaa hyviä latuyhteyksiä mitä Puijon alue tarjoaa: ”lumitilanteen ollessa hyvä hiihtämään pääsee melkein mistä vaan ja minne vaan!”. Puijolla on Ilkan mukaan Suomen parhaat hiihtoladut, sillä maasto ja maisemat vaihtelevat ja sopivat monen tasoiseen hiihtämiseen.

Ulkomaan hiihtokohteista Ilkka Herola suosittelee Seefeldiä Itävallassa. ”Siellä viehättää maisemien lisäksi pääsääntöisesti loistava ilmasto sillä siellä paistaa todella usein aurinko”, kertoo Ilkka. Hänellä on paikasta vuosien kokemus, sillä Seefeldissä kilpaillaan yhdistetyn maailmancupin osakilpailut, ”Seefeldin tripla”, vuosittain.

Ilkka Herola